De komende weken wordt er nog flink geknutseld door De Roze Sokskes, één van de carnavalsverenigingen in Esch. Het resultaat is te zien tijdens de optocht in Oggelvorsenpoel op 7 februari. (Foto: Peter de Koning).
De komende weken wordt er nog flink geknutseld door De Roze Sokskes, één van de carnavalsverenigingen in Esch. Het resultaat is te zien tijdens de optocht in Oggelvorsenpoel op 7 februari. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

carnavaleske strijd tussen verenigingen barst los

Voorpret bij De Roze Sokskes in Esch

CARRY DIRKX

Knutselstress is er nog niet. ,,We liggen dit jaar goed op schema", zegt Anne Trappel. Ze is één van de zestien leden van de Essche carnavalsvereniging De Roze Sokskes. Deze club doet dit jaar voor de zesde keer als loopgroep mee aan de Essche optocht en zorgt dan met haar altijd spetterende deelname voor één van de hoogtepunten. Iedere maandagavond wordt er hard gewerkt voor de komende optocht in Oggelvorsenpoel, die op zondag 7 februari op stapel staat.

Op de vaste knutselmaandagavond wordt er geknipt, geplakt en veel gekletst. Ook de concurrentie moet doorgesproken worden. Vreemd genoeg gaat het deze maandagavond niet over CV De Blauwe Kousen, maar over een nieuwkomer in de optocht: CV De Geldwolfjes. Die worden het meest gevreesd. ,,Want ze zeggen dat ze een wagen bouwen, maar we denken dat ze een loopgroep zijn", zegt Dorothé van Oirschot, een 'Sokske' vanaf de oprichting.

STRIJD

De carnavaleske strijd tussen de deelnemers, al beginnend in de weken voorafgaand aan de optocht, blijkt een belangrijk onderdeel van de voorpret. Zo komt het verhaal op tafel over 'twee paar gestolen roze schoenen, die pas gisteravond teruggevonden zijn op de A2'. Ook de strijd met De Blauwe Kousen is een terugkerend thema. Deze groep is sinds vier jaar een geduchte concurrent en bestaat eveneens uit alleen maar vrouwen. ,,We gaan elkaar nog net niet te lijf. Nét niet", lacht Trappel, ,,Maar de gemoederen lopen hoog op in de weken voor carnaval."

Natuurlijk alles met een dikke knipoog. Hoe meer concurrentie, hoe leuker, vindt iedereen. ,,Sinds de oprichting van De Roze Sokskes is de strijd bij de loopgroepen weer meer gaan leven", vindt Van Oirschot. ,,Mensen denken 'Wat die dames kunnen, kunnen wij ook'. En dat is alleen maar goed voor de Essche optocht", zegt ze. ,,We mogen sowieso trots zijn op de optocht in Oggelvorsenpoel, vinden wij."

De Roze Sokskes hebben een naam hoog te houden. Ze wonnen twee keer de eerste prijs in de categorie loopgroepen en eindigden de andere keren op de tweede of derde plaats. Wat maakt ze succesvol? ,,We hebben vooral veel plezier samen", zegt Klapper. ,,Tijdens de voorbereiding én tijdens de optocht. En dat stralen we uit." Yvonne Bergman: ,,Iedereen doet waar zij goed in is. De één is handig met de naaimachine, de ander kan goed knippen en we kunnen allemaal goed winkelen bij de Action."

eigenzinnig

Typische kenmerken van een Roze Sok? Antwoorden genoeg: ,,Eigenzinnig. Gezellig. Uniek. Knap. Roze! Kakelkippen." Wat ze dit jaar gaan doen, mag uiteraard nog niet in de krant. Ze willen wel wat tipjes van de sluier oplichten, al is het maar om de concurrentie bang te maken. Zo hebben ze dit jaar vier bouwlocaties. ,,Ergens op een geheime locatie buiten Esch hebben we 'iets' opgeslagen", vertelt Van Oirschot. Ilse van Schijndel voegt toe: ,,We wachten nog op een belangrijke zending uit China..."

En tot slot: waar komt die naam vandaan? Helaas. Het is één van de andere geheimen van De Roze Sokskes, ook voor henzelf. Want, zegt Esther Rovers, één van de vijf oorspronkelijke Roze Sokskes: ,,Ik weet het bij God niet meer."

Esch

De Oggelleuter

Leden van carnavalsvereniging De Oggelvorsen gaan zondag 24 januari langs de deuren in Esch om De Oggelleuter rond te brengen. Inwoners kunnen dit carnavalsboek van Oggelvorsenpoel tussen 12.00 en 14.00 uur verwachten. Vanwege het gouden jubileum van De Oggelvorsenpoel is De Oggelleuter dit jaar 'met een gouwen randje'. Bovendien hebben de leden van De Oggelvorsen die 'het buukske' rondbrengen een 'gouwen carnavalshart'.