Renate van der Linde (achter) en Suzanne van Gompel geven het vak geschiedenis op het Jacob-Roelandslyceum. Daarnaast vormen ze de organisatie van de Landelijke Geschiedenis Quiz voor middelbare scholieren. (Foto: Annelieke van der Linden).
Renate van der Linde (achter) en Suzanne van Gompel geven het vak geschiedenis op het Jacob-Roelandslyceum. Daarnaast vormen ze de organisatie van de Landelijke Geschiedenis Quiz voor middelbare scholieren. (Foto: Annelieke van der Linden). Foto: Annelieke van der Linden

aanmeldingen van scholen uit heel nederland

Landelijke Geschiedenis Quiz op JRL

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Raden welke historische figuren worden afgebeeld, wat de Nederlandse vertaling is van Romeinse stedennamen en in welk jaar bepaalde veldslagen plaatsvonden. Het Jacob-Roelandslyceum (JRL) neemt dit jaar de organisatie van de Landelijke Geschiedenis Quiz voor middelbare scholieren op zich. Twintig scholen hebben zich inmiddels aangemeld voor het evenement op zaterdag 9 april.

De vragen voor de voorronde zijn inmiddels naar alle scholen verstuurd, waardoor docenten geschiedenis Suzanne van Gompel en Renate van der Linde zich nu kunnen buigen over de finaleronde op 9 april. ,,De quiz werd al een aantal jaren door een docent in Nijmegen gehouden, maar vanwege persoonlijke omstandigheden wilde hij de organisatie overdragen. Wij zouden het zonde vinden als er geen quiz meer zou zijn, dus hebben we besloten het evenement naar Boxtel te halen", legt Van Gompel uit. ,,We geven er natuurlijk wel onze eigen draai aan", voegt Van der Linde toe. Er zijn inmiddels al aanmeldingen uit Groningen, Assen, Amsterdam, Haarlem en Breda.

tien tijdvakken

Van iedere middelbare school nemen twee leerlingen deel aan de Landelijke Geschiedenis Quiz. Zij worden gekozen door middel van een voorronde, die op iedere school afzonderlijk voor 9 april wordt gehouden. Op het JRL vindt de kwalificatie op dinsdag 16 februari plaats. ,,Het zijn pittige vragen die uit álle tien tijdvakken kunnen komen", verklappen Van Gompel en Van der Linde. ,,Van meerkeuzevragen tot opdrachten met bronnen: er komt van alles voorbij. Hoewel het onmogelijk is om je voor te bereiden op de quiz vanwege de grote variatie aan vragen, raden we leerlingen aan vooral het nieuws te volgen en goed op te letten in de lessen..."

Op de finaledag komen alle winnaars van de voorrondes naar Boxtel om uit te maken welk duo de grootste geschiedeniskenner is. ,,We willen alle deelnemers voorafgaand aan de quiz nog een wandeling aanbieden langs historische plekken in Boxtel", aldus Van der Linde. De quiz bestaat uit drie rondes waar, net als in de voorronde, een grote variatie aan vragen voorbijkomt. ,,Voorheen bestond de quiz uit twee rondes, waarbij slechts zes duo's aan de finale mochten deelnemen. Bij ons mag iedereen aan alle rondes deelnemen. Het tweetal met de meeste punten, wint de quiz", legt Van Gompel uit.

waterloo

Daarnaast komen tijdens de Landelijke Geschiedenis Quiz allerlei extra's voorbij. Van Gompel: ,,We hebben natuurlijk tijd nodig om de opdrachtformulieren na te kijken. Tussendoor houden we daarom nog een extra quiz, waarbij deelnemers een lied te horen krijgen en moeten raden over welke historische gebeurtenis dit nummer gaat. Een voorbeeld is Abba met Waterloo, maar je hebt natuurlijk talloze liedjes."

Van der Linde en Van Gompel hebben zichtbaar veel plezier in de voorbereiding van de Landelijke Geschiedenis Quiz. ,,We zijn er allebei veel mee bezig en halen overal inspiratie uit voor vragen. Ons doel is kinderen te laten zien dat geschiedenis een fantastisch vak is. We hopen op zoveel mogelijk aanmeldingen." De Landelijke Geschiedenis Quiz is te volgen via www.facebook.com/landelijkegeschiedenisquiz.

Boxtel

Centrum-Breukelen

Tijdens de bijeenkomst van wijkplatform Centrum-Breukelen in december werd besloten te starten met het digitale wijkplein Mijnbuurtje. Hiervoor worden buurtverbinders gezocht, mensen die in de samenleving staan en inwoners en verenigingen stimuleren om deel te nemen aan Mijnbuurtje. De drie lesdagen die nodig zijn, staan gepland op 29 februari, 14 maart en 4 april. Dinsdag 26 januari wordt een bijeenkomst gehouden voor mensen die interesse hebben in de rol van buurtverbinder. Zij kunnen zich opgeven via wijk.centrumbreukelen@gmail.com.