KANSEN VOOR VERDERE AFVALSCHEIDING

Diftar leidt tot 30 procent minder restafval in Boxtel

HENK VAN WEERT

Twee jaar geleden schakelde de gemeente Boxtel over op een andere vorm van afvalinzameling. Het werken met het zogeheten gedifferentieerd tarievensysteem (kortweg diftar) leidde ertoe dat in 2014 liefst 30 procent minder afval in de grijze kliko terechtkwam dan het jaar ervoor. Toch nam de totale hoeveelheid huisvuil die dat jaar aan straat werd gezet slechts met 4,5 procent af. Dankzij diftar wordt er beter gescheiden door de burger, is de voorzichtige conclusie.

De gemeenteraad werd dinsdagavond bijgepraat over de ontwikkelingen op het gebied van afvalinzameling. Beleidsmedewerker Désiré Boots verstrekte de politici vergelijkende cijfers. Sinds 1 januari 2014 wordt een gewijzigd, lager vastrecht in rekening gebracht. Daarnaast betalen burgers voortaan voor elke keer dat zij de grijze kliko met restafval laten legen. Achterliggende gedachte daarbij was onder meer dat inwoners op die manier bewuster met hun huisvuil omgaan. En hoewel de cijfers die deze week werden gepresenteerd nog slechts op één jaar zijn gebaseerd, lijkt dat gewijzigde beleid vruchten af te werpen.

In 2014 werd ruim 4.250 ton restafval ingezameld; bijna een/derde minder dan het jaar ervoor toen nog bijna 6.100 ton huisvuil in de grijze containers verdween. Voordat diftar werd ingevoerd bestond de angst dat de hoeveelheid zwerfvuil zou toenemen, maar daarvan is in het eerste jaar van de nieuwe regeling niets gebleken, vertelde ambtenaar Boots. Wel werd geconstateerd dat de openbare prullenbakken her en der wat voller zaten dan voorheen. Wellicht als gevolg van zogeheten ontwijkgedrag en dus mogelijk een negatief effect van diftar.

VEEL MEER GFT-AFVAL

Positief is volgens Boots in elk geval de toename van de verschillende gescheiden afvalstromen: er werd bijna 34 procent meer groente-, fruit- en tuinafval (gft) aangeboden in de groene kliko. Daarnaast zaten de glasbakken in 2014 bijna 10 procent voller dan het jaar ervoor en brachten burgers iets meer dan 7 procent meer grofvuil en ruim 12 procent meer snoeihout naar de gemeentelijke milieustraat op bedrijventerrein Ladonk. De inzameling van plastic afval nam met bijna 40 procent toe, van 286 naar 400 ton.

Het vastrecht van de afvalstoffenheffing ging door de invoering van diftar omlaag van 280 euro in 2013 naar 191 euro in 2014 (voor meerpersoonshuishoudens). De bijna 12.000 huishoudens in Boxtel betaalden daarnaast samen bijna 700.000 euro om de grijze afvalcontainers te laten legen, gemiddeld is dat 58,50 euro per gezin. Hoewel de verschillen tussen het ene en het andere huishouding flink uiteen kunnen lopen, wordt geconcludeerd dat de meeste mensen toch goedkoper uit zijn.

Zwerfvuil en illegale afvalstortingen zijn na de invoering van diftar licht toegenomen, maar deze stijging in niet verontrustend, zo hield Boots de raadsleden voor. ,,De kosten die daarvoor gemaakt moeten worden zijn verwaarloosbaar en vallen zeker in het niet bij de besparingen die geboekt zijn op de stortkosten en het aantal containeraanbiedingen."

AFVAL ALS GRONDSTOF

Tijdens raadsavond nam ook Pieter Reus van adviesbureau OnsBuro uit Valkenswaard het woord. Deze afvaldeskundige is door de gemeente Boxtel in de arm genomen om de mogelijkheden in kaart te brengen om de huisvuilinzameling verder te perfectioneren. En die kansen zijn er, benadrukte Reus aan de hand van voorbeelden in onder meer de gemeenten Horst aan de Maas, Soerendonk en Cranendonck. Daar zijn opzienbarende resultaten geboekt met verfijnde systemen die afval als grondstof zien. B. en W. gaat komend halfjaar aan de slag om een kadernotitie voor een grondstoffenplan op te stellen. Het is de bedoeling dat volgend jaar proeven worden gehouden.


Speuren naar vogels in de tuin

De Vogelbescherming organiseert jaarlijks de Nationale Tuinvogeltelling om meer te weten te komen over het tuingebruik door vogels. In het weekeinde van zaterdag 16 en zondag 17 januari is het weer zover. Iedereen kan deelnemen aan de activiteit. Het kost slechts een halfuurtje...

Het is de bedoeling om een half uur lang alle vogels te tellen die in de tuin aanwezig zijn. ,,Ik raad iedereen aan mee te doen. Ga lekker met een kopje koffie voor het raam zitten en tel de vogels die in je achtertuin zitten. Dat doe ik regelmatig", aldus coördinator Ad Sleenhoff van de Boxtelse vogelwerkgroep. Hij is in de voetsporen getreden van de vorig jaar overleden Frans Maas, jarenlang het boegbeeld van de vogelwerkgroep.

De kans is groot dat mensen in hun achtertuinen de vink, ekster, pimpelmees, stadsduif, kauw, winterkoning, huismus, spreeuw, merel, roodborstje en koolmees zien. Mogelijk zelfs sperwers; deze roofvogels zoeken steeds vaker voedsel in de bebouwde kom.

AANTALLEN DOORGEVEN

Vogels die óver de tuin vliegen, tellen niet mee. Daarnaast is het belangrijk om van iedere vogelsoort het hoogste aantal te tellen dat tegelijkertijd in de tuin is. Via de website www.tuinvogeltelling.nl of via de app kunnen de aantallen tot uiterlijk maandag 18 januari 12.00 uur worden doorgegeven.

Op de website en de app staat een overzicht met de 25 meest voorkomende tuinvogels.


Kinderboerderij

Kinderen die zondag 17 januari een bezoek brengen aan de Kinderboerderij aan het Apollopad in Boxtel kunnen zelf vogelvoer gaan maken. Tussen 14.00 en 16.00 uur kunnen ze aan de slag gaan met zaden, fruit en vet waarmee ze de vogels in de winter een handje kunnen helpen om aan eten te komen. Deelname is gratis.