Gerard Smit is iets meer dan twee jaar eigenaar van sportcomplex De Braken in Boxtel en biedt wekelijks onderdak aan ruim 2.300 unieke sporters. (Foto: Peter de Koning).
Gerard Smit is iets meer dan twee jaar eigenaar van sportcomplex De Braken in Boxtel en biedt wekelijks onderdak aan ruim 2.300 unieke sporters. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

EIGENAAR GERARD SMIT TIMMERT AAN DE WEG IN SPORTCOMPLEX

'De Braken is van iedereen in Boxtel'

MARC CLEUTJENS

Met 2.300 unieke sporters die elke week de drempel passeren, is De Braken een van de drukste sportcomplexen binnen de Boxtelse gemeentegrens. Eigenaar Gerard Smit zwaait nu twee jaar de scepter in de sporthallen waar niet minder dan 23 verenigingen uit Boxtel en daarbuiten te gast zijn. En als het aan Smit ligt, worden dat er nog veel meer...

Smit voelt zich thuis in De Braken. Tweeënhalf jaar geleden ging hij aan de slag in het complex dat onder Martien en Ninette Pennings was uitgegroeid tot een thuisbasis voor heel veel sporters. Nadat de eigendomsoverdracht van kracht werd, op 10 december 2013, mocht de ondernemer zich ook officieel eigenaar noemen. ,,Maar noem me alsjeblieft geen directeur of zo, ik ben gewoon Gerard en ben graag onder de mensen", lacht Smit, die kan bogen op 35 jaar ervaring in de tennissport en nog altijd als docent is verbonden aan de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond.

GALM

Het gaat goed met De Braken, zo stelt Smit onomwonden. De sporthallen zijn elke avond goed gevuld en als er meer ruimte zou zijn, lukte het hem vast om nog meer verenigingen onderdak te bieden. Overdag mag er best wat meer leven in de brouwerij zijn, constateert hij, al wordt bij tennisclub Die Braecke indoor én outdoor volop getennist en is een aantal ochtenden gereserveerd voor ouderen die meedoen aan het GALM-project. ,,Juist die doelgroep zou De Braken nog moeten ontdekken", stelt Smit.

Hij vervolgt: ,,GALM biedt nu sport en ontspanning aan zo'n 120 ouderen, maar die doelgroep is in Boxtel natuurlijk vele malen groter. Het is voor ons een uitdaging om wellicht samen met de gemeente deze mensen te activeren om mee te doen aan sport en beweging." Smit heeft heldere ideeën over GALM en ziet wekelijks hoe zeer de doelgroep geniet. ,,Niet alleen van het samen sporten, maar vooral ook de ontspanning daarna. Het kopje koffie, het praatje. Als er drempels zijn om bij De Braken te komen, is misschien wel iets te regelen met busjes die overdag stilstaan."

HARDCOURT

Nu Smit twee jaar werkzaam is in De Braken, heeft hij een goed beeld gekregen van de wensen en behoeften die leven onder de sportverenigingen die er een gastvrij onderdak vinden. Daarnaast is duidelijk welke investeringen de komende jaren nodig zijn om het sportcomplex attractief te houden. ,,Een van de eerste projecten die we hebben gerealiseerd, is de inrichting van een dojo voor de taekwondoschool van Ad Dekker. Daarna hebben we doorgepakt en is in dezelfde hal een nieuwe multifunctionele vloer gelegd waar met name de volleyballers van Blox op spelen en trainen. Maar er is ook plaats voor badminton en zaalhockey. Een prachtige uitbreiding van ons pakket."

Met Blox is Smit momenteel in overleg om buiten de sporthal een beachvolleybalveld aan te leggen, zodat de volleybalsport bij De Braken ook in de zomermaanden kan doorgaan. Voor Die Braecke heeft de eigenaar van het sportcomplex eveneens plannen, net zoals hij het 'tennistapijt' in de tennishal op termijn wil vervangen door hardcourt. ,,Een belangrijke investering omdat we daarmee een topvloer kunnen bieden aan alle tennissers die hier thuis zijn. Niet alleen ontvangen we hier pupillen van drie tennisscholen, maar ook clubmensen en recreanten die we graag de beste faciliteiten willen bieden."

Smit is in onderhandeling met een onderneming die gespecialiseerd is in de aanleg van goede tennisvloeren. Het is een bedrijf dat vorig jaar ook de vloer in de zogeheten Blox-zaal heeft geplaatst. ,,Straks ligt hier het hele palet dat dit bedrijf kan bieden en zullen we veel landelijke belangstelling krijgen", zo verwacht hij.

SCHOOLSPORTEN

Om De Braken overdag beter te vullen, zou eigenaar Smit graag meer jongeren ontvangen, bijvoorbeeld van de middelbare scholen in Boxtel. Die scholen beschikken zelf over de nodige sportaccommodaties, maar hij denkt dat zijn sportcomplex van meerwaarde kan zijn om scholieren vaker en beter te laten sporten. ,,Laatst hebben we met veel succes een sportdag gehouden voor het Baanderherencollege, volgende week zijn hier gymlessen van het Jacob-Roelandslyceum omdat er een toetsweek is en de gymzalen bezet zijn."

Smit noemt het 'zijn grootste wens' om elke dag vanaf half negen 's ochtends klaar te kunnen staan voor jongeren. Om die reden zoekt hij ook graag aansluiting bij Buurtsport Boxtel en hoopt hij dat contacten met de Sportraad Boxtel tot meer kruisbestuiving in het lokale sportwereldje kunnen leiden. Wat opvalt: zelfs clubs van buiten Boxtel weten de weg naar De Braken te vinden. Zo huren ook de hockeyers van MOP uit Vught zaalruimte in Boxtel."

GEMOEDELIJK

Smit is tevreden over zijn eerste jaren in De Braken en is blij dat het team dat al zoveel jaren het gezicht van het sportcomplex vormt, nog steeds present is. ,,Sinds mijn eerste bezoek voelde ik dat De Braken eigenlijk van iedereen is in Boxtel. Met de mensen van het eerste uur werken we elke dag vol passie aan een gezond sportklimaat. En dat doen we zoals Martien en Ninette het met hun mensen ook altijd gedaan hebben: gemoedelijk, zonder strakke en beklemmende afspraken, maar in goed overleg. De Braken is als een soort familie en dat is onze kracht."