Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOEIENDE THEATERWORKSHOP JACOB-ROELANDSLYCEUM

Wereldoorlog door de ogen van poëten

'There will be gunfire today!'. Acteur Stewart Lyddon van de Phileas Fogg Theatre Company uit Engeland waarschuwt de bovenbouwleerlingen van het Jacob-Roelandslyceum als ze de gymzaal betreden. Ze gaan als studenten van de profilering Engels Plus meedoen aan een levensechte theaterworkshop over poëzie in de Eerste Wereldoorlog.

,,Vandaag gaan jullie ontdekken dat de Eerste Wereldoorlog geen oorlog van politieke grootmachten was, maar een strijd tussen bakkers uit Berlijn en Londen. Gewone mensen die verzeild raakten in een zinloos conflict dat miljoenen slachtoffers eiste", zegt Lyddon. Met enige aarzeling doen de leerlingen mee aan de rollenspelen. Ze beelden hospikken die gewonden sjouwen, of soldaten in een loopgraaf waar ratten en luizen het voor het zeggen hebben. Het slot is dramatisch en verbeeldt de massale sterfte op de slagvelden aan de Somme en de Marne.

Brabants Centrum blikt in deze editie uitgebreid terug op de theaterworkshop. Daarnaast is er een impressie van de open dagen van zowel het Jacob-Roelandslyceum en het Baanderherencollege.

FOTO BOVEN: Onder leiding van Stewart Lyddon sluipen leerlingen door de denkbeeldige loopgraven. (Foto: Peter de Koning).