Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

architect pleit voor behoud zusterhuis prins hendrikstraat

'Ontwerp complex Stapelen sneuvelt bij hogere instanties'

,,Zoek de verschillen", zeggen Louise Nabbe en Pith Schure, woordvoerders namens 'Nee tegen hoogbouw Stapelen', gekscherend als ze de eerste ontwerpen vergelijken met de nieuwe schetsen uit het ontwerpbestemmingsplan. Nadat een zogeheten anterieure overeenkomst is gesloten met de paters assumptionisten, wordt dit plan ter inzage gelegd. ,,Aan de nieuwe ontwerpen zien we dat er totaal niet tegemoet is gekomen aan onze wensen. Alleen de bovenste verdieping wordt terug geplaatst", aldus Nabbe. Wethouder Peter van de Wiel gaf eind december aan dat een aantal bomen aan de Prins Hendrikstraat blijft staan en dat het gebouw tien meter van de straat wordt gerealiseerd. ,,Deze voorwaarden werden ook al in de eerste plannen genoemd en zijn niet nieuw. Onze bewaren blijven van kracht en de verandering, namelijk de terugspringende vierde etage, is marginaal."

Met name het bouwvolume, het feit dat een gedeelte van het park wordt opgeofferd voor een wooncomplex, de toename van verkeer rondom de Prins Hendrikstraat en de afname van het uitzicht stuit het comité, dat bestaat uit vijftien mensen, tegen de borst. ,,Ook de afbraak van het zusterhuis is in mijn ogen doodzonde. Tijdens de overzichtstentoonstelling over honderd jaar paters assumptionisten die in het voormalig klooster van de zusters oblaten werd gehouden, kwam ik erachter wat voor prachtig gebouw het was", aldus Schure.

bossche gebouwen

Architect Dick Pouderoyen, die het voormalig klooster van de zusters oblaten ontwierp, verzond dinsdag een brief naar de paters assumptionisten waarin hij pleit voor behoud van gebouw aan de Prins Hendrikstraat. ,,Intussen zijn er heel wat 'Bossche' gebouwen gesloopt, en niet alles wat over is, is even belangrijk, maar dit voormalige klooster en gesitueerde woongebouw kan zeker beschouwd worden als een typerend en belangrijk voorbeeld van de Bossche School (architectonische stijl, red.), zowel wat betreft de gekozen motieven, alsook wat betreft de maatvoering", zo is te lezen in de brief. Het comité diende in december een zienswijze in bij het college B. en W. waarin ze stelt dat zowel het zusterhuis als het gebied Stapelen in aanmerking komen als gemeentelijk monument.

De omwonenden, die ruim een jaar geleden voor het eerst hoorden over de plannen, voelen zich niet gehoord. ,,Landschapsarchitecte Edith Kolkman kwam vorig jaar met een mooi verhaal over het stadslandgoed en sprak over knuppelpaadjes, kunst en stilte. Over hoogbouw werd niet gesproken, dat kwam pas veel later. Tijdens de gemeenteraadsvergadering waarin de visie over stadslandgoed Stapelen werd vastgesteld, riepen meerdere fracties op ons te betrekken bij de plannen rond het complex. Het leek alsof we op begrip konden rekenen, maar het bleef en blijft echter stil", stelt Nabbe. ,,De democratie wordt in Boxtel met voeten getreden", voegt Schure toe. Onder het comité bestaat ook onduidelijk over het financiële gedeelte. Nabbe: ,,Eerder is verteld dat met de inkomsten van het woonzorgcomplex het stadslandgoed voor tien jaar verzekerd is. Maar wat gebeurt er dan daarna, vragen wij ons af."

sneuvelen

Op het moment dat het ontwerpbestemmingsplan officieel wordt gepubliceerd, zullen omwonenden bezwaar maken. Schure: ,,We zijn er nog niet over uit of we dat individueel of als groep doen. We vechten door. In Nederland bestaan hiervoor procedures en daar maken we gebruik van. Ik ben ervan overtuigd dat de plannen zullen sneuvelen als hogere instanties zich erover buigen.

Het comité staat nog steeds open voor gesprekken met de gemeente Boxtel en de paters assumptionisten. ,,Maar dan wel op inhoud en niet enkel een gesprek voor de vorm", aldus Schure en Nabbe. Hoewel de omwonenden pleiten voor behoud van het zusterhuis, denken ze ook na over alternatieven. ,,Appartementen ín het zusterhuis of laagbouw op deze plek zouden een optie kunnen zijn", aldus het comité. ,,Stapelen is een prachtige plek. We vragen ons nog steeds af hoe iemand kan bedenken om zo'n kolossaal complex op het terrein te realiseren. De naam van ons comité, zeg nee tegen hoogbouw, staat dan ook nog steeds als een paal boven water."

FOTO BOVEN: Architect Dick Pouderoyen, die het voormalig klooster van de zusters oblaten ontwierp, verstuurde deze week een brief naar de paters assumptionisten waarin hij pleit voor het behoud van het gebouw. (Foto: Peter de Koning).


Vesperdienst

Voor degenen die een moment van rust, stilte en gebed zoeken is er maandelijks een speciale vesperdienst in de kapel van kasteel Stapelen. Die diensten zijn altijd op de derde woensdag van de maand, duren een halfuur en hebben een actueel thema. De volgende bijeenkomst is woensdag 20 januari om 19.30 uur.