vragenlijst voor bezoekers

Boxtel peilt tevredenheid op begraafplaats Munsel

De gemeente Boxtel gebruikt het eerste kwartaal van 2016 om de tevredenheid te peilen over het onderhoud van de gemeentelijke begraafplaats op Munsel, naar alle waarschijnlijk door middel van een vragenlijst die onder bezoekers wordt uitgedeeld. Het college van B. en W. reageert hiermee op vragen van Balans. De oppositiepartij stelde eerder dat ze 'herhaaldelijk klachten' binnenkreeg over het groenbeheer van de Boxtelse begraafplaats.

Ook in de rubriek Vrije Tribune in Brabants Centrum reageerden lezers de voorbije jaren tweemaal kritisch op de wijze waarop het groen op het kerkhof onderhouden wordt. Die ingezonden brieven riepen felle reacties op van inwoners die juist wél tevreden zijn over het onderhoud en een dikke pluim gaven aan de beheerders. Het gemeentebestuur liet eerder al weten zich niet te herkennen in de kritiek, maar schrijft in de antwoordbrief aan Balans dat met de pensionering van de voormalige beheerder enige jaren geleden er ongetwijfeld enige wijzigingen zijn opgetreden in het vertrouwde beheer. ,,Wij menen dat de kwaliteit van onderhoud daarbij zeker niet onder de maat is gezakt." Het college stelt geregeld complimenten te ontvangen over de gemeentelijke begraafplaats. ,,Waarschijnlijk is hier dan ook sprake van een verschil in persoonlijke opvattingen en inzichten." Het gemeentebestuur hoopt met de peiling ook een beeld van de beleving van de begraafplaats te krijgen.

Balans gaf in de brief aan dat de klachten zich met name concentreerden rondom het vele bladafval op de begraafplaats en de partij riep de gemeente dan ook op de bladeren zo snel mogelijk af te voeren. Het gemeentebestuur laat weten dat het verwijderen van het blad op en om te graven meer tijd vergt, omdat dit vaak handmatig plaats moet vinden. De opmerking dat bladeren slechts verplaatst en niet afgevoerd worden, weerlegt het college. Zo stelt ze dat rond Allerzielen de veegwagen tweemaal is langs geweest om het verzamelde blad af te voeren.


Fietsknelpunten in Oost

vergen nader onderzoek

Het liet even op zich wachten maar de gemeente Boxtel heeft, naar aanleiding van vragen die politieke partij INbox stelde, verschillende locaties in Boxtel-Oost nader onderzocht op verkeersveiligheid. De conclusie is dat een aantal knelpunten, onder meer op de Europalaan, nog eens éxtra onder de loep moet worden genomen.

INbox trok afgelopen zomer al aan de bel over een aantal fietsknelpunten in Boxtel. Een aantal plekken in Oost zou volgens wijkbewoners gevaarlijke situaties opleveren voor fietsers. Op 1 juli bracht wethouder Herman van Wanrooij met enkele partijgenoten per fiets een bezoek aan de knelpunten, die onder meer bestaan uit drie oversteekplaatsen op de Europalaan. Zo stelt INbox dat in de bocht met de Schijndelseweg geen remmende maatregelen zijn aangelegd voor autoverkeer dat met een flinke vaart door de bocht komt en moet stoppen voor fietsers. Het college van B. en W. beaamt dat de automobilist beter geattendeerd kan worden op de naderende voorrangskruising en geeft aan dat de plek nader bestudeerd wordt.

Zowel bij de oversteekplaats Europalaan richting Puttersdreef en in de Gemondesestraat zijn verkeersremmers weggehaald. Het gemeentebestuur laat weten dat de drempels aan het einde van hun levensduur waren en vervangen worden

door beton- of asfaltdrempels. ,,De Puttersdreef wordt echter nader onderzocht, omdat daar meer zaken spelen", aldus het college. Zo is het zicht niet goed vanwege een grote haag en slechte verlichting. In overleg met de Fietsersbond wordt naar een oplossing gezocht.

De oversteekplaats Apollopad-Europalaan noemt het college 'een bekend aandachtspunt, dat al meerdere malen is onderzocht'. ,,Het verhoogde straatvlak en waarschuwingsborden hebben een voldoende snelheidsremmende werking, maar dat geeft nog niet de garantie op verkeersveiligheid." Er is inmiddels een aantal hagen aangeplant en een extra lichtmast geplaatst. ,,De verbeterpunten raken met deze maatregelen wel onderhand uitgeput", aldus het college. ,,Mocht het probleem aanwezig blijven, dan wordt mogelijk naar alternatieve routes gekeken."

Op de vraag of autoverkeer onder viaduct Onrooi geweerd kan worden, stelt het college dat het voorkomen van eenzijdige ongevallen meer prioriteit heeft dan het autoverkeer. Op advies van de Fietsersbond en de Seniorenraad zijn de paaltjes namelijk verwijderd, omdat geregeld door fietsers tegen de paaltjes werd gereden. Toch is het college bereid de paaltjes in de zomer een aantal weken terug te plaatsen.