Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GOEDERENSPOORLIJN WEER IN BEELD VOOR REVIVAL?

Experiment ProRail op Duits Lijntje

MARC CLEUTJENS

Na jarenlange stilte was er deze week enige activiteit op het Duits Lijntje. Nee, treinen reden er niet. Maar spoorbeheerder ProRail was wel aan het experimenteren met een nieuwe materiaalwagen die op de weg én op het spoor kan rijden. Een voorbode voor een tweede leven van de spoorlijn?

ProRail heeft vier speciale trucks in gebruik genomen die ingezet worden bij ongevallen en incidenten op de spoorbaan. De materiaalwagens maken deel uit van de Incidentenbestrijding van ProRail en hebben de plek ingenomen van verouderd materieel. ,,Deze trucks dragen er aan bij dat het spoor sneller kan worden vrijgemaakt na een calamiteit en zijn speciaal gebouwd voor Incidentenbestrijding", legt een woordvoerder uit.

Elke regio heeft één materiaalwagen die wordt ingezet bij incidenten als aanrijdingen of omgewaaide bomen. ,,De trucks hebben ook een ruimte om na afloop even bij elkaar te zitten en het incident te evalueren", aldus de zegsman. ,,Dat is belangrijk, want het is geen alledaags werk. Sommige werkzaamheden hebben veel impact. Het is dan goed om de gelegenheid te hebben om hier over te praten en dat kan na afloop in de truck."

De test werd gehouden op het Duits Lijntje omdat op dat baanvak geen treinen rijden en de dienstregeling dus niet werd verstoord. Volgend voorjaar volgen nog vier speciale trucks die gebruikt worden bij grotere incidenten, waarbij treinen van de rails moeten worden getild. Deze worden op dit moment gebouwd. Ze worden voorzien van een zogeheten haakarmbak waarin de zware gereedschappen opgeborgen zitten.

NIEUWE WET

Vorige maand is in Nederland een nieuwe wet van kracht geworden. Deze Wet lokaal spoor (Wls) richt zich met name op tram- en metrovervoer in grote steden, maar biedt ook ruimte voor plannen voor het goederenvervoer. Lagere overheden kunnen de wet toepassen bij vraagstukken die te maken hebben met spoorveiligheid in de eigen regio. Regio's worden dankzij de wet in staat gesteld om zelf onderzoek te doen naar ongevallen en kunnen zelf vervoerders of spoorbeheerders aanwijzen.

Opvallend is dat de Wls ook ruimte biedt voor het heropenen van gesloten lokale goederenspoorlijnen. In een toelichting op de wet wordt het Duits Lijntje in Boxtel als voorbeeld genoemd. ,,Deze spoorverbinding werd in het verleden voor het spoorgoederenvervoer tussen Boxtel en Duitsland gebruikt. De provincie Noord-Brabant pleit al een aantal jaren voor de reactivering van een klein deel van deze spoorlijn, zodat lokale aan- en afvoermogelijkheden naar en van terminals vergroot worden", zo meldt een overheidswebsite.

Als het aan de gemeente Boxtel ligt, wordt het tracé van het Duits Lijntje gebruikt voor de verbreding van de Keulsebaan. In de huidige plannen wordt uitgegaan van een verdubbeling van het aantal rijstroken op de zuidelijke ontsluitingsweg, in elk geval tussen de rotonde De Goor en het spoorviaduct. Re-activiering van de spoorlijn ziet Boxtel niet zitten en wordt financieel onhaalbaar geacht.

De Heemkundekring Boxtel heeft altijd gepleit voor het behoud van het Duits Lijntje als onderdeel van het cultuurhistorisch en industrieel erfgoed van Boxtel.

FOTO BOVEN: Een truck van de Incidentenbestrijding van ProRail voert experimenten en tests uit op het baanvak van het Duits Lijntje in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).