Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HENGELSPORTCLUB STRIJDT TEGEN JAGENDE AALSCHOLVERS

Sparren Leijsenven markeren paaiplaats

Niet alle kerstbomen die de jeugd in de gemeente Boxtel vorige week inzamelde, belandden in de groenversnipperaar. Zeventig exemplaren zijn zaterdagochtend afgezonken in het Leijsenven. Hengelsportvereniging Ons Genoegen heeft zo een driehoekige paaiplaats gevormd voor de 380 kilo vis die onlangs werd uitgezet. En om te voorkomen dat aalscholvers de jonge vis opsnoepen...

HENK VAN WEERT

Het is een komisch gezicht. De toppen van de dennen waarop de afgelopen weken nog pieken pronkten in tal van Boxtelse huiskamers reiken nu tot net boven de waterspiegel van de visvijver in wandelpark Molenwijk. Een groepje van acht sportvissers knoopten zaterdagochtend met een kunststof koord betonnen stoeptegels aan de kluit van tientallen sparren met afmetingen die variëren van 1,20 tot 1,50 meter om ze af te laten zinken.

Drie winters geleden werd het Leijsenven uitgebaggerd om verontreinigd slib af te voeren. Sindsdien is echter ook de begroeiing verdwenen. Voorheen kon de vis zich verschuilen onder de plompebladeren van de waterlelies, maar nu hebben de aalscholvers (een beschermde vogelsoort) vrij spel, weet Louis Josiassen die sinds mei vorig jaar als voorzitter leiding geeft aan het vernieuwde bestuur van hengelsportvereniging Ons Genoegen.

NIEUWE VIS UITGEZET

De paaiplaats, een plek waar vissen hun eitjes leggen, is gecreëerd met toestemming van zowel de eigenaar (gemeente Boxtel) als de beheerder van het Leijsenven, waterschap De Dommel. ,,We hebben de paaiplaats aangelegd nabij restaurant Molenwijk. Daar staan veel bomen en struiken aan de oever zodat er toch al nauwelijks kan worden gevist."

Sportvisserij Nederland heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar de visstand in het Leijsenven en daarbij werd duidelijk dat er, naast enkele karpers en een mooie snoek, hoofdzakelijk kleine vissen zwemmen. ,,Niet echt aantrekkelijk voor onze leden", vertelt Josiassen. ,,En daarom werd drie weken geleden voor het eerst in tien jaar tijd nieuwe vis uit de middencategorie uitgezet: karper, voorn, zeelt en winde die in grootte variëren van 13 tot 25 centimeter. Zo hopen we dat het Leijsenven weer aantrekkelijk wordt om een hengeltje uit te werpen."

FOTO BOVEN: In het Leijsenven steken de toppen van sparrenbomen boven de waterspiegel uit. Ze markeren de paaiplaats die hier is uitgezet. (Foto: Peter de Koning).