Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TV-DEBUUT BOXTELS GEZIN IN NIEUWE MANTELZORGSERIE RTL4

Monique kan tóch thuis blijven wonen

HENK VAN WEERT

De reacties op het nieuwe RTL4-programma Ik Zorg Voor Jou waren overweldigend. En uiteindelijk zijn Monique en Ronald de Wolf uit Boxtel ook heel blij hoe programmamaker Peter van der Vorst hun mantelzorggezin heeft 'neergezet'. ,,Het geeft een integer beeld van onze situatie." Samen met hun drie kinderen, huisvriend Jos van Esch en aannemer Frank van Heesch, die een nieuwe badkamer realiseerde, blikt het echtpaar terug op de tv-uitzending.

In de veelgeprezen kersteditie van Brabants Centrum die op 22 december verscheen, was al te lezen met welke problemen het gezin De Wolf kampt. Monique lijdt aan een zeldzame vorm van ataxie. Door deze progressieve aandoening aan de kleine hersenen verliest ze de controle over haar lichaam. En dus zijn aanpassingen aan de woning nodig. Een aanvraag bij de gemeente Boxtel liep op niets uit, omdat Monique en Ronald hun huis aan de Schijndelseweg hadden gekocht zonder overleg met de uitkeringsinstanties.

DISCREET EN REALISTISCH

Tv-presentator Van der Vorst volgde het gezin vanaf mei vorig jaar op de voet en plaatste Ronald en Monique met hun dochter Sam en zonen Jorèl en Wessel vorige week woensdagavond in de hoofdrol tijdens de eerste aflevering van de nieuwe programmareeks. ,,Voor ons was het ook een verrassing hoe de de uitzending zou zijn. De eindmontage hadden we niet onder ogen gekregen", vertelt Monique deze week. Ronald knikt tevreden: ,,Het is een mooi programma geworden dat ons discreet en realistisch in beeld brengt."

En daar zijn ook de kinderen het mee eens. Ze hebben niet één vervelende reactie gehoord. Iedereen was vol bewondering over de uitzending. ,,Nou ja, op één uitzondering na dan", vertelt Sam, die haar ouders aanmeldde voor het programma. ,,Via Twitter gaf iemand aan dat het onbegrijpelijk was dat ik niet voor mijn moeder wil zorgen. Mijn broers wilden niet dat ik dat bericht las, maar ik heb het wel gedaan. Geen probleem, mensen mogen best hun mening geven hoor..."

In de uitzending komt duidelijk naar voren dat de 19-jarige Sam moeite heeft met de situatie thuis. Het gemis om samen met haar moeder léuke dingen te doen en de continue zorg die zij nodig heeft, breekt haar op. ,,Maar dat is nu dankzij de aanpassingen in huis voorbij. Onze band is weer als vanouds", straalt Sam, terwijl ze haar moeder liefdevol door het haar aait. Monique straalt al evenzeer: ,,Het programma heeft op allerlei manieren goed voor ons uitgepakt."

Dat dankzij Ik Zorg Voor Jou in het huis een traplift werd geïnstalleerd én de badkamer werd aangepast en vernieuwd, was vooraf niet ingecalculeerd. De programmamakers zeggen niet meer in beeld te willen brengen dan de problemen waar mantelzorgers tegenaan lopen.

NETWERKEN

Een oproep aan familie en vrienden om het gezin De Wolf de helpende hand toe te steken, bleef niet onbeantwoord. Ook Jos van Esch, met echtgenote Irma goede huisvrienden van Monique en Ronald, dacht na: ,,De was strijken is niet iets voor mij. Maar netwerken des te beter. Ik besloot een goede jeugdvriend van me te benaderen." In de huiskamer van de familie De Wolf wijst Jos naar Frank van Heesch, eigenaar van het Boxtelse aannemingsbedrijf VHM.

Ooit begonnen als metselbedrijf dat onder meer in de utiliteitsbouw actief was, verlegde VHM ruim tien jaar geleden de aandacht naar particuliere opdrachtgevers voor wie volledige nieuwbouwhuizen, maar evengoed kleine verbouwingen worden gerealiseerd. ,,Jos vroeg me in hoeverre ik een bijdrage zou kunnen leveren aan de noodzakelijke verbouwing van de badkamer", vertelt Frank.

Hij grinnikt als hij aan het eerste telefoontje terugdenkt. ,,Jos vroeg me of ik nog voldoende werk had. Dat wás ook zo, maar een nieuwe klus is natuurlijk altijd meegenomen..." Maar over het verzoek om het liefst gratis de badkamer aan te passen, moest de aannemer wel even nadenken. ,,Het is niet niks natuurlijk. Maar gelukkig bleken onderaannemers en leveranciers waarmee ik al jarenlang samenwerk voor dit bijzondere doel ook bereid een bijdrage te leveren, zodat ik uiteindelijk toch op een verantwoorde manier ja kon zeggen", aldus de aannemer.

En dus werd een drempel in de badkamer geslecht, een inloopdouche gebouwd en nog heel veel meer. ,,Aanvankelijk was het de bedoeling wat aanpassingen te doen en zoveel mogelijk materialen te hergebruiken, maar we hebben een geheel nieuwe badkamer gekregen; Frank heeft zelfs voor compleet nieuw sanitair gezorgd. Het is prachtig geworden", zegt Ronald.

Hij is nóg beduusd van de spontane medewerking. ,,Onvoorstelbaar dat er mensen zijn die dit allemaal voor ons hebben willen doen." Hij kijkt zijn vrouw aan: ,,We kunnen nu tot in lengte van dagen in dit fijne huis blijven wonen, hè schat?" Monique, die door de ataxie veel moeite heeft met praten, slikt even: ,,Ja, Frank heeft geweldig werk geleverd. Tussendoor dweilde hij zelfs de vloer. Dat vond ik zó lief!"

FOTO BOVEN: Monique en Ronald de Wolf en hun kinderen Jorél, Sam en Wessel poseren in hun huiskamer met aannemer Frank van Heesch en huisvriend Jos van Esch. (Foto: Peter de Koning).

Wethouder Eric van den Broek (rechts) tijdens een huisbezoek aan de familie De Wolf in gesprek met RTL4-presentator Peter van der Vorst. De foto is gemaakt tijdens de eerste aflevering van het nieuwe tv-programma Ik Zorg Voor Jou. (Foto: Albert Stolwijk).