Afbeelding
Foto: Henk van Weert

LEO SPANENBURG VERPACHT CHAUFFEURSCAFÉ AAN BOSSCHEWEG

Van Dinthers nemen Oude Ketting over

HENK VAN WEERT

Het is even hectisch geweest, erkent Riekske van Dinther. Samen met haar man William is ze sinds de jaarwisseling uitbater van eetcafé De Oude Ketting aan de Bosscheweg. Tegelijk zouden ze eigenlijk feestkroeg De Nozem afstoten, maar dat ging op het laatste moment niet door. En dus heeft het horecapaar nu drie bedrijven. Want ook in café 't Hart van Boxtel blijft het koppel, ook na achttien jaar nog, de scepter zwaaien.

Het is al jaren een publiek geheim dat eigenaar Leo Spanenburg zijn chauffeurs- en eetcafé van de hand wil doen. Hij is inmiddels 68 en vindt het na ruim veertig jaar tijd om het horecaleven vaarwel te zeggen. Drie jaar geleden koos hij nog voor een restyling: de typische Perzische tafelkleedjes verdwenen uit het interieur en de aanduiding chauffeurscafé werd ingeruild voor eetcafé. Niet verwonderlijk, want de tijden zijn veranderd. Truckers vormen allang niet meer alléén de belangrijkste groep klanten.

,,Ook passanten en dagjesmensen weten De Oude Ketting al jaren te vinden voor een eenvoudige, maar goede maaltijd", weet Riekske van Dinther terwijl ze de administratie even terzijde schuift voor een gesprek aan de stamtafel. ,,Voor 't Hart van Boxtel doe ik het meeste werk áchter de schermen; vooral op administratief vlak. Sommige klanten weten niet eens dat ik de echtgenote van William ben. Maar ik wil wel weer meer op de werkvloer actief zijn. De Oude Ketting wordt vooral mijn plekje. Niet dat ik hier net als Leo de hele dag te vinden ben, hoor. Ik ben tenslotte ook nog moeder..."

Vier jaar geleden hadden de Van Dinthers al de kans om het horecabedrijf aan de Bosscheweg over te nemen, maar op advies van een horecamakelaar besloten ze het 'dichter bij huis' te zoeken. Ze kozen voor het leegstaande café De Buurman aan de overkant van 't Hart van Boxtel en ook aan de Markt. Een van hun personeelsleden werd er bedrijfsleider en kreeg de kans om de zaak, omgedoopt tot De Nozem, na drie jaar zelfstandig voort te zetten.

,,We hadden ook al een mondeling akkoord voor de overdracht, maar vlak voor de jaarwisseling besloot de bedrijfsleider af te haken. En dus zitten we nu met drie horecabedrijven. Gelukkig gaat Tom Kurstjens, een van de andere personeelsleden, met ingang van 1 februari De Nozem runnen zodat William en ik ons toch op 't Hart van Boxtel en De Oude Ketting kunnen richten", vertelt Riekske.

ZONNETERRAS

In het vroegere truckerscafé zal voorlopig niet veel veranderen. De bekende gezichten onder het personeel blijven. ,,Er zijn al vrachtwagenchauffeurs die hebben gevraagd of ik al om vijf uur 's ochtends open wil gaan, zoals dat tot voor een paar jaar gebruikelijk was. Maar daar begin ik vooralsnog niet aan. Leo heeft niet voor niks destijds die veranderde openingstijd doorgevoerd."

Wel willen Riekske en William het terras uitbreiden: ,,De hoek om in de richting van de zij-ingang omdat je daar het meest van de zon kunt genieten. Ook denk ik eraan om een speelplek voor kinderen in te richten. De grote parkeerplaats voor vrachtwagens wordt bovendien bij tijd en wijle als evenemententerrein gebruikt. Wellicht gaan we op dat vlak ook nog initiatieven ontplooien. De tijd zal het leren."

CARNAVALSTREINJTE?

Tijdens carnaval was De Oude Ketting jarenlang in trek bij grote groepen feestneuzen die 'een bodempje' wilden leggen. ,,De animo daarvoor was de laatste jaren minder, maar daar willen we toch wel op inspelen. Misschien lukt het ons zelfs om een treintje tussen het centrum en hier op neer te laten rijden om het uitgaanspubliek van dienst te zijn", vertelt Riekske.


Spanenburg blijft boven het horecabedrijf wonen en gaat zich nog meer dan voorheen met zijn paarden bezighouden. Tijd voor een gesprekje had hij deze week niet. Wél even met Riekske op de foto dan? ,,Moet dat? Nou vooruit dan, vlug. Voor een uitgebreider gesprek kom je later maar eens terug. Ik heb nu geen tijd." Tja, Leo blíjft een druk baasje...

FOTO BOVEN: Leo Spanenburg (links) heeft de exploitatie van eetcafé De Oude Ketting overgedragen aan Riekske van Dinther en haar man William. (Foto: Henk van Weert).


Linda van Helvoort
wint gratis tablet
boxtelcentrum.nl

Tijdens de lancering van de nieuwe website van Centrummanagement Boxtel, www.boxtelcentrum.nl, zijn vorige maand bijna 1.200 unieke codes geactiveerd. Wie aankopen deed in hartje Boxtel, maakte kans op een gratis tablet. Notaris Martijn van Rosmalen wees Linda van Helvoort aan als winnares.

Van Helvoort ontving haar prijs vorige week uit handen van Kevin van Griensven, bedrijfsleider van elektronicazaak Expert Van Erp die de tablet beschikbaar stelde. Dat gebeurde in het bijzijn van centrummanager Jef van Stratum. Wie in december een aankoop deed bij een van de centrumwinkeliers, ontving een kanskaart met daarop een unieke code. Door die code te activeren konden consumenten meedingen naar de prijs.

,,Er werden maar liefst 1.184 unieke codes aangemaakt. De mensen die dat deden, zagen allemaal dat onze nieuwe site onder meer gevuld is met de profielpagina's van de winkels in het centrum van Boxtel, hun acties en reclames, openingstijden en ander nieuws. Ook is een begin gemaakt met een activiteitenkalender en zetten we het laatste nieuws op deze site. Kortom: de moeite waard om regelmatig een bezoekje te brengen aan www.boxtelcentrum.nl", aldus centrummanager Van Stratum.

FOTO ONDER: Centrummanager Jef van Stratum en bedrijfsleider Kevin van Griensven van Expert Van Erp met prijswinnares Linda van Helvoort. (Foto: Centrummanagement Boxtel).

Centrummanager Jef van Stratum en bedrijfsleider Kevin van Griensven van Expert Van Erp met prijswinnares Linda van Helvoort. (Foto: Centrummanagement Boxtel).