Martje Wijers uit Boxtel staat donderdag 28 januari in de finale van DichtSlamRap in café Le Temps Perdu. (Foto: Albert Stolwijk).
Martje Wijers uit Boxtel staat donderdag 28 januari in de finale van DichtSlamRap in café Le Temps Perdu. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Marc Cleutjens

BOXTELSE MARTJE WIJERS NAAR EINDSTRIJD OP 28 JANUARI

Woordkunstenaars in Le Temps Perdu

MARGO BARTELDS

Zeven dichteressen beklommen zondagmiddag het poetryslampodium in het Boxtelse café Le Temps Perdu om een finaleplaats te veroveren voor DichtSlamRap. Onder hen debutante Martje Wijers, geboren en getogen in Boxtel. De jury waardeerde haar optreden waardoor ze samen met Els Dejonghe uit Antwerpen en Griet Menschaert uit Eindhoven een plaats in de finale van DichtSlamRap veroverde.

Zeer uiteenlopende stijlen en presentaties maakten het de jury niet gemakkelijk om een keuze te maken. Opzet was dat na de eerste ronde vier deelnemers in een tweede ronde zouden strijden om de felbegeerde finaleplaats. De jury koos ervoor vijf dichteressen een tweede kans te bieden. Aan het eind van de middag kregen niet twee, maar drie van de zeven deelnemende woordkunstenaressen een uitnodiging voor de finale. Originaliteit, persoonlijk woordgebruik, ritme, voordracht én interactie met het publiek waren voor de drie juryleden bepalende elementen.

JEUGDHERINNERING

Van de deelnemers debuteerde alleen de van oorsprong Boxtelse Wijers met eigen werk op een podium. De andere zes deelnemers hadden eerder hun eigen dichtkunst voor publiek ten gehore gebracht. Na haar middelbare school verliet Wijers haar woonplaats in 2004 om in Amsterdam te gaan studeren. In Gent werkte ze daarna aan een doctoraatsonderzoek, waar ze nu werkzaam is als docent.

Vanuit haar woonplaats Amsterdam komt ze nog regelmatig in Boxtel waar haar ouders en schoonouders wonen. De debutante schrijft al langer gedichten, maar nog nooit deelde ze die met een groter publiek. Zondagmiddag vertolkte Wijers werk dat een relatie heeft met haar geboorteplaats en jeugdherinneringen. Boxtel toen en nu vloeiden samen in één beeld. De jeugdherinnering van haar oma én van de dichteres zelf in één dichtend tweeluik; overtuigend en origineel nam ze de luisteraars mee. Voor de jury was de voordracht zodanig van kwaliteit dat de Boxtelse in de finale mag meedingen naar de eindzege.

GEVOELENS

Medefinalist Menschaert, in Eindhoven achter Nienke Ester Grooten geëindigd in de strijd om het stadsdichterschap, bracht met haar ritmische teksten in een spel van klanken en klemtoon grotere zaken waaronder politieke vraagstukken dicht bij het individu. Op bijzondere wijze vertaalt Menschaert ook persoonlijke, individuele gevoelens.

Dejonghe, de derde finalist, wist op uiterst subtiele wijze in een gefingeerde dialoog tussen een treinpassagier en een kever achter glas diverse emoties te verwoorden. Ook in de tweede ronde maakte haar vertolking indruk en resoneerde haar afwisselend realistisch en figuurlijk taalgebruik lange tijd na.

DichtSlampRap biedt donderdag 28 januari vast veel moois. De poëzieavond in Le Temps Perdu begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk.


'Ben X' draait in

FilmPodiumScopia

De bekende film Ben X van regisseur Nic Balthazar is donderdag 21 januari te zien in de ridderzaal van kasteel Stapelen. De film maakt deel uit van de filmserie Down & Aut die binnen de cyclus FilmPodiumScopia wordt vertoond in Boxtel.

Ben X is een Belgisch-Nederlandse coproductie uit 2007 over een jongen met het syndroom van Asperger. De film wordt ingeleid door orthopedagoge Yvonne Vugts van het steunpunt Autisme in 's-Hertogenbosch. Toegangskaarten kosten 6,50 euro zijn verkrijgbaar bij Hebbes (Markt) en Jumbo (Ooosterhof) en drogisterij Bewust Beter (Liempde).