Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

LEZING OVER GEVOLGEN VAN HERSENLETSEL OP 26 JANUARI

'Extra motivatie door meer kennis'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De Boxtelse Riet van Homelen en Ingrid Schaeken uit Liempde zorgen ervoor dat de collecte van de Hersenstichting in de gemeente jaarlijks in goede banen wordt geleid. ,,Zolang je niet met hersenletsel in aanraking komt, is het moeilijk om de gevolgen in te schatten. Extra informatie zorgt voor een grotere motivatie bij collectanten én meer waardering van de mensen bij wie ze langs de deuren gaan", aldus Van Homelen. Dat was voor haar de reden een lezing te organiseren met het thema 'Hersenletsel en de gevolgen' op dinsdag 26 januari in verpleeghuis Liduina.

Een ziektegeval in haar omgeving zorgde ervoor dat Van Homelen zich actief wilde inzetten voor de Hersenstichting. De stichting bestaat in 2016 25 jaar en besteedt het ingezamelde geld aan wetenschappelijk onderzoek naar hersenaandoeningen. ..Een vrouw, ze was net geslaagd voor de universiteit, kreeg een virus in de hersenen. Ze belandde in een rolstoel en veranderde volledig", vertelt Van Homelen. Een telefoontje van de Hersenstichting zorgde ervoor dat ze coördinator werd van de collectanten in Boxtel. ,,Ik heb 18 collectanten onder mijn hoede, in Liempde zijn er 12 actief."

Hersenaandoeningen bestaan er in allerlei vormen. Van een hersentumor tot migraine en van dementie tot depressie. ,,Eén op de vier mensen krijgt te maken met een vorm van hersenletsel", licht psychologe Gerrie Hubers van Zorggroep Elde toe. Ze is één van de mensen die aan het roer staat van Café Brein, een tweemaandelijkse bijeenkomst in zorghoeve 't Binnenveld tussen Boxtel en Schijndel voor mensen met hersenletsel en hun familieleden. ,,Hier komt een vaste groep van vijftig bezoekers op af. Je merkt dat lotgenotencontact erg belangrijk is. Mensen willen graag hun verhaal kwijt." De psychologe geeft aan dat hersenletsel veel gevolgen kan hebben. ,,Het is iets van alle leeftijden. Als iemand een beroerte of ongeluk heeft gehad, denken mensen dat die persoon het er best goed vanaf heeft gebracht. Toch kampen zij met allerlei naweeën, zoals geheugenverlies."

informatief

Bij de gevolgen van hersenletsel wordt dinsdag 26 januari uitgebreid stilgestaan. ,,Naarmate je hier meer over weet, raak je gemotiveerder om te collecteren voor de Hersenstichting óf een bedrag te besteden aan het goede doel", licht Van Homelen toe. Ze zocht contact met Ruud Broeksteeg van Zorggroep Elde, die enthousiast reageerde. Zo stelt de zorgorganisatie een locatie beschikbaar voor de lezing: zaal de Vorsenpoel in verpleeghuis Liduina. Via de Hersenstichting is een spreker geregeld: Jac van den Goor. Hij is betrokken bij de ontwikkeling van onderzoeksapparatuur.

Tijdens de lezing komen oorzaken van hersenbeschadiging aan de orde. Daarnaast wordt besproken welke invloed de ernst van het letsel heeft op lichaam en geest. Er komen tips aan de orde over hoe je herstel kunt bevorderen en over de dagelijkse omgang met mensen met hersenletsel. ,,Tenslotte gaat de spreker nog in op de laatste ontwikkelingen. Een informatieve lezing", vat Van Homelen samen.

FOTO BOVEN: De collecte van de Hersenstichting is dit jaar van 1 tot en met 6 februari. (Foto: Hersenstichting).


Meer storingen

station Boxtel

Reizigers hebben in toenemende mate met storingen op het spoor te maken. Ook op station Boxtel groeit de hinder door onderbrekingen van het treinverkeer.

De cijfers van het aantal storingen op het spoor zijn verzameld door de makers van de website Rijdendetreinen.nl, die sinds februari 2011 alle storingen opslaat in een database en nu al ruim 11.000 meldingen heeft verzameld. Landelijk steeg het aantal storingen op het spoor in 2015 bijna 20 procent waarbij station Rotterdam Centraal de kroon spant met 346 meldingen.

Ook in Boxtel neemt het aantal meldingen toe. In 2011 registreerde Rijdendetreinen 37 onderbrekingen van de dienstregeling. Dat waren er 49 in 2012 en 45 in 2013. In 2014 was er een lichte stijging (46), vorig jaar werden 52 storingen geteld.

De meeste storingen worden veroorzaakt door problemen met seinen en wissels en aanrijdingen met een persoon. Op de website www.nos.nl staat een interactieve kaart waarop de storingen op alle stations in Nederland opvraagbaar zijn.