KEULSEBAAN KRIJGT VIER RIJSTROKEN

Verkeersplannen Boxtel in stroomversnelling

Met de officiƫle afronding van een plan van aanpak voor het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) heeft het gemeentebestuur van Boxtel deze week een belangrijke stap gezet op weg naar de oplossing van een reeks infrastructurele knelpunten. Als de planning wordt gehaald, beschikt de gemeente in 2022 over een fietstunnel in de Tongersestraat, een Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg, een verbrede Keulsebaan en enkele gesaneerde spoorwegovergangen.

Wethouder Herman van Wanrooij is opgelucht dat na een tamelijk lange periode een vervolg is gegeven aan de bestuursovereenkomsten die eerder werden gesloten tussen alle betrokken partijen. Dat zijn naast Boxtel ook Haaren en Vught, de provincie Noord-Brabant, ProRail en het ministerie van Infrastructuur & Milieu. Met de afronding van een plan van aanpak breekt volgens Coriene Brons, projectleider PHS van de gemeente Boxtel, een zogeheten 'fase van zekerheid' aan waarin wordt doorgewerkt aan het ontwerp van de verschillende infrastructurele projecten, zoals de fietstunnel in de Tongersestraat en de verbrede Keulsebaan. Brons: ,,Ook worden procedures opgestart voor een besluit om de overwegen aan het verkeer te onttrekken. De daadwerkelijke opheffing van de dubbele overweg zal het sluitstuk zijn van alle maatregelen."

Terwijl dat besluit wordt voorbereid, wordt al stap voor stap gewerkt aan de realisering van de diverse projecten. ,,Uitgangspunt is dat het ministerie en ProRail overwegen kunnen saneren en wij onze verkeerswensen kunnen realiseren", legt wethouder Van Wanrooij uit. Als eerste wil Boxtel de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg aanleggen, gevolgd door de Keulsebaan die van twee naar vier rijstroken gaat. Aansluitend kan de fietstunnel in de Tongersestraat worden aangelegd. Niet alle spoorwegovergangen gaan dicht. Wel de dubbele overweg in de Tongersestraat en de Bakhuisdreef, die formeel nog bestaat. Voor de overweg in de Kapelweg loopt nog een discussie; de gemeente wil dat deze open blijft voor langzaam verkeer. Even verderop blijft de overgang bij Het Loo open.

Lees verder op pagina 5.