Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

MUZIKALE VOORDRACHT IN RIDDERZAAL STAPELEN

Liedjes van Jules de Corte leven voort...

'Mijn ervaringen met Jules de Corte, een grote kleinkunstenaar'. Dat is de titel van de voordracht die de Boxtelse organist en Bach-kenner Kees van Houten dinsdag 2 februari verzorgt in de ridderzaal van kasteel Stapelen.

Van Houten, bekend van zijn studies en uitgaven over het werk van Bach en zijn activiteiten als organist, heeft grote bewondering voor het werk van Jules de Corte, de Brabantse liedjesschrijver die in 1996 overleed.

TWINTIGSTE STERFDAG

Aanleiding voor de lezing is de twintigste sterfdag van De Corte, die in 1924 in Deurne werd geboren en zich ontpopte tot een begenadigd tekstdichter en liedjesschrijver. Een van zijn grootste hits was 'Ik zou wel eens willen weten'.

De Corte werd geboren als vijfde kind in een gezin met socialistische idealen. Op eenjarige leeftijd werd hij door een medische fout blind. Hij bleek bij orgel- en pianolessen op het blindeninstituut echter zoveel aanleg te hebben voor muziek dat hij in staat was daarvan zijn beroep te maken. Hij schreef honderden liedjes voor onder meer KRO-radio en trad gedurende vele jaren met zijn recitalprogramma op in alle mogelijke theaters.

INVALSHOEKEN

Boxtelaar Van Houten raakte al in zijn jeugd gefascineerd door de bijzondere literaire en muzikale kwaliteit van de liedjes van de kleinkunstenaar die vele jaren in het Brabantse Helenaveen woonde. De Boxtelaar wil in zijn lezing vanuit verschillende invalshoeken proberen door te dringen tot de essentie van het oeuvre van De Corte. Van Houten zal aangeven waarom het werk in zijn ogen uitsteken boven het gemiddelde niveau in dit genre. Ook zal hij vertellen over de muzikale en taalkundige bijzonderheden in het werk van de tekstdichter. Tijdens de voordracht klinken enkele bijzondere fragmenten uit een liedjesboek waarin niet minder dan drieduizend titels staan.

Toegangskaarten voor de lezing kosten acht euro en kunnen vanaf heden gereserveerd worden bij Van Houten, telefoon (0411) 67 46 41 of e-mail: k.vanhouten@home.nl. De lezing in de ridderzaal begint op 2 februari om 19.30 uur. (Foto: Het Geheugen van Nederland).