Voorzitter Alphons van der Heijden (voorgrond) en vrijwilliger Peter van Broekhoven van Hobbycentrum Boxtel in de toekomstige gymzaal van het voormalige Blancagebouw. (Foto: Peter de Koning).
Voorzitter Alphons van der Heijden (voorgrond) en vrijwilliger Peter van Broekhoven van Hobbycentrum Boxtel in de toekomstige gymzaal van het voormalige Blancagebouw. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

50-PLUSSERS KUNNEN STRAKS AMBACHTELIJK HOBBYEN IN VOORMALIGE WASSERIJ BLANCA

Hobbycentrum wordt óók een ontmoetingsplek

HENK VAN WEERT

De voormalige wasserij Blanca die al jarenlang leegstond, wordt momenteel verbouwd tot een soort bedrijfsverzamelgebouw. De onlangs opgerichte stichting Hobbycentrum Boxtel gaat er twee van de elf ruimten huren waar 50-plussers straks terecht kunnen voor uiteenlopende vormen van vrijetijdsbesteding. Van sleutelen aan fietsen tot hout- en metaalbewerking, schilderen en beweegoefeningen.

Een vaste ploeg van zes vrijwilligers is dagelijks in touw om de twee hobbyruimten te verbouwen. De gymzaal op de begane grond waar de lichtkoepels van de voormalige wasserij Blanca voor veel daglicht zorgen, krijgt een grote spiegelwand en de vloertegels worden bedekt met een moderne vloerbedekking van pvc. ,,We kunnen de mensen straks toch niet op die koude tegeltjeS hun beweegoefeningen laten doen", grinnikt Alphons van der Heijden. Hij is voorzitter van de stichting Hobbycentrum Boxtel, die met geld van onder andere de Katholieke Bond van Ouderen (KBO), de gemeente Boxtel en het Oranje Fonds het gebouw momenteel aanpast aan de behoefte.

KOOPJES JAGEN

In de vroegere wasserij aan de Baroniestraat lopen bouwvakkers momenteel af en aan. Het hobbycentrum is uitgerust met een lift, zodat ook de tweede verdieping straks goed bereikbaar is voor mindervaliden en rolstoelgebruikers. ,,Zo goed als nieuw, maar toch tweedehands voor een aantrekkelijk prijs op de kop kunnen tikken. We hebben de Rabobank bereid gevonden deze voorziening te betalen", vertelt Van der Heijden. Hij struint heel internet af voor koopjes. Lichtarmaturen en een systeemplafond uit een school in Helvoirt, meubilair van het failliete MIK Kunsteducatie, een keukenblok uit een woning in Sint-Michielsgestel en de eerder genoemde spiegelwand uit een sportschool in Roermond. ,,We rijden heel Nederland door om spulletjes op te halen..."

Een oproep onder de leden van de KBO om als vrijwilliger mee te helpen met het verbouwen van het Blancacomplex leverde vooralsnog niet erg veel respons op. ,,We zijn nu met zessen. Een goede ploeg met enthousiaste mensen. Maar dat mogen er best meer worden", zegt Peter van Broekhoven. Deze 'achterbuurman' van het toekomstige hobbycentrum meldde zich spontaan bij voorzitter Van der Heijden nadat de eerste werkzaamheden waren gestart. Samen met Ruud Daverlee, Ad Jussen en Tom Heidelberg is hij vaak aan het klussen. ,,En vergeet Jan Traa niet. Hij is met zijn 85 jaar de oudste van het stel, maar nog altijd volop actief. Een gouden kracht", aldus Van der Heijden.

AMBACHTELIJK

Het hobbycentrum is onder meer bedoeld voor bewoners van appartementen die thuis geen werkplek hebben. ,,We krijgen hier bijvoorbeeld de beschikking over een draaibankje. Dat staat nu nog in de berging bij een voormalig docent. Maar we richten een werkplaats in om fietsen te herstellen en er komt ook een pottenbakkersoven te staan. We richten ons met name op ambachtelijke hobby's", vertelt Van der Heijden. De voorzitter van het hobbycentrum benadrukt dat er geen professionele cursussen worden gegeven. ,,Het is de bedoeling dat gebruikers elkaar gaan helpen. Dat is ook goed voor de sociale contacten. Want ons hobbycentrum is er óók op gericht om eenzaamheid tegen te gaan."

Twee schildersgroepen van de KBO, nu nog wekelijks actief in Sint-Ursula onder de naam Mélange verhuizen naar het hobbycentrum, net als negen beweeggroepen. ,,Eigenlijk zouden die al per 1 januari daar weg moeten, maar gelukkig is de eigenaar van het pand, woonstichting Sint-Joseph ons én hun ter wille. We hadden graag al deze maand het hobbycentrum geopend, maar dat bleek niet haalbaar. Met name door vertraging in de besluitvorming bij de gemeente en de aansluiting van nutsvoorzieningen. We hopen nu in februari de deuren te openen en denken eraan om eind maart een open dag te houden."

HUREN

Uiteindelijk heeft Hobbycentrum Boxtel wekelijks ongeveer 350 gebruikers nodig om uit de kosten te komen. Mensen die gebruik willen maken van de accommodatie betalen straks drie euro per dagdeel; leden van de KBO krijgen vijftig eurocent korting op de huurprijs. Studenten van mbo-school SintLucas gaan aan de slag om een logo en huisstijl voor het hobbycentrum te ontwerpen.

Mensen die nadere informatie willen over gebruik van het Hobbycentrum Boxtel kunnen contact opnemen met voorzitter Alphons van der Heijden, telefoonnummer 06-33 70 08 03 of e-mail: alphonsvdheijden@xs4all.nl.