Afbeelding
Foto: Peter de Koning

NIEUWJAARSWANDELING LOKT 135 DEELNEMERS

Zon verwarmt wandelaars Lennisheuvel

TONNIE WESSELING

De nieuwjaarswandeling in Lennisheuvel is een niet meer weg te denken traditie geworden. Zondagochtend liepen 135 mensen verdeeld over vier groepen met een gids door zowel de dorpskern als het buitengebied. De organisatie van de succesformule was ook dit jaar in handen van Stichting Rond Kerk en Orion en de buurtverenigingen Het Gescheurd Hemd, Het Marske en De Mijlpaal.

De wandelaars werden in gemeenschapshuis Orion gastvrij opgewacht door vertegenwoordigers van de organiserende groepen. Iedereen kreeg een welgemeende handdruk en een nieuwjaarswens. Aan lange tafels, nog met kerststukjes versierd, werd men onthaald op koffie met cake en mandarijntjes.

Jarko van Nunen heette alle gasten welkom. ,,We hebben er weer hard voor gewerkt met dank aan de vrijwilligers en de sponsors." Vervolgens gaf hij het woord aan burgemeester Mark Buijs, die net als wijkwethouder Peter van de Wiel naar

Gemonde

Dommellezing

De Natuurgroep Gestel houdt woensdag 20 januari vanaf 20.00 uur in gemeenschapshuis De Huif te Sint-Michielsgestel een lezing over het beheer van de Dommel en de Essche Stroom. Spreker is Hans Koekkoek van waterschap De Dommel in Boxtel. Hij is projectleider van de herinrichting van het stroomdal van beide rivieren. De toegang bedraagt twee euro, leden hebben gratis entree.

Lennisheuvel was gekomen. ,,Ik ben blij dat we hier mogen zijn", sprak Buijs. ,,Buiten straalt de zon en binnen stralen de sterren: alle vrijwilligers die proberen het dorp levend en sterk te houden. Als gemeente is er nog veel te doen. De burgerparticipatie moet u zien als een stuk betrokkenheid."

BIJZONDERE FORMULE

Na de korte nieuwjaarstoespraken konden de bezoekers in Orion een keuze maken uit een van de vier met zorg uitgezette wandelroutes. De zonovergoten tocht van gids Ad van Esch was er een met verrassingen. Toon Ceelen, lopend met een stok, is elk jaar van de partij. Zijn conditie is goed, elke dag wandelt de Lennisheuvelnaar een uur. ,,Dankzij deze wandeling heb je leuke contacten met anderen die je normaal alleen van gezicht kent."

Thea en Jan van Bragt liepen gezellig gearmd mee. ,,We doen voor de derde keer mee en het is een leuke en bijzondere formule", aldus Jan van Bragt. ,,Wij hebben vijftig jaar geleden het parochieberaad (de huidige Stichting Rond Kerk en Orion - red.) opgericht. Daar is het mee begonnen en later zijn er de buurtverenigingen bijgekomen."

BIJENKASTEN

Jan Dekkers en echtgenote Mien doen elk jaar mee aan de nieuwjaarswandeling in hun dorp. Met zijn 78 jaar is Jan nog topfit. ,,We hebben altijd goed weer, er rust een zegen op", lacht hij. Gids Van Esch loodste de wandelaars richting biologische boerderijwinkel annex kippenhouderij De Schoffel van zijn broer Kees. Op het terrein aan de Mijlstraat staan ook negen bijenkasten die hij als imker beheert. Vol passie gaf Van Esch een college over zijn bijenvolken en attendeerde hij de deelnemers op een valkenpaal waar afgelopen jaar een nest met vier jongen huisde.

Met rode konen en blije gezichten arriveerde de groepen rond het middaguur bij Orion waar een Brabantse koffietafel met soep werd geserveerd. Wie zin had, kon langer blijven; in het gemeenschapshuis werd 's middags een gezamenlijk nieuwjaarsconcert verzorgd door de Beijersland Kapel en de Fürstenwälder Musikanten. Lennisheuvel bewees weer eens een kleine kern met een heel groot hart te zijn.

FOTO BOVEN: Deelnemers aan de Nieuwjaarswandeling in Lennisheuvel gaan op pad voor een tochtje door het buitengebied van het kerkdorp. De wandeling trok dit jaar 135 dorpelingen. (Foto: Peter de Koning).


Koffieconcert door
fanfare Arnoldus

De Lennisheuvelse fanfare Sint-Arnoldus verzorgt zondag 17 januari een koffieconcert. Aan het gratis toegankelijke optreden dat om 11.00 uur begint, werkt ook leerlingenorkest Out Yzer mee.

Muziek uit de rock-'n-rollfilm Grease, maar ook de ballad Birds waarmee Anouk drie jaar geleden indruk maakte tijdens het Eurovisiesongfestival in Malmö. Én Band of Brothers, de soundtrack van de oorlogsserie uit 2001 met Tom Hanks in de hoofdrol. Het komt allemaal voorbij tijdens het koffieconcert van Sint-Arnoldus. Naast de genoemde composities klinkt ook het concertwerk Ross Roy en een arrangement met met hoogtepunten uit de musical 'Zij gelooft in mij', over het leven van André Hazes.