Afbeelding
Foto: Hans Verberk

VEEL BELANGSTELLING VOOR TOERNOOI IN LENNISHEUVEL

'Darts gaat weer leven in 't Voske'

Een kleine vijftien jaar geleden werden in de dorpskroeg van Lennisheuvel de eerste dartstoernooien gehouden. Met mede-organisator John Soeterings herinnert Broks zich dat de huidige wereldtopper Michael van Gerwen destijds regelmatig verscheen om zijn dartskunsten te vertonen. ,,Toen was er vooral belangstelling van de jeugd en viel de animo van volwassenen een beetje tegen", vertelt Broks. ,,Nu zien we vooral volwassenen en minder jeugd."

Gesteund door het enthousiaste kasteleinspaar hopen de organisatoren dat darts weer een populaire sport wordt in Lennisheuvel. ,,Het liefst zouden we elke drie maanden een toernooi houden, zodat er naast de bestaande competities nog meer gedart kan worden." Volgens de organisator is het belangrijk goede data te kiezen. ,,Dat was ook deze maand een uitdaging omdat je niet wilt concurreren met het toernooi van L'Union, maar ook rekening moet houden met carnaval."

Dat vooral het aantal deelnemende jongeren wat tegenviel, had te maken met een reeks andere activiteiten die ook op zondagmiddag werden gehouden. De verwachting is echter dat de jeugd die wél meedeed enthousiast is en via mond-tot-mondreclame het dartsvlammetje aanwakkert. ,,De dartssport leeft enorm", weet Broks. ,,Waar we vroeger amper 25 volwassen deelnemers hadden, waren dat er zaterdag 45 en dat is echt een record."

MET DE PAPLEPEL

Het eerste toernooi in 't Voske werd gewonnen door topper Lars Franssen uit Berchem, Sylvano de Bie eindigde op de tweede plaats. Beste Boxtelaar was Remy van Alebeek (19): ,,Ik ken de nummers een en twee goed en vind het leuk om de krachten met hen te meten. Natuurlijk wilde ik ook winnen, maar als een toernooi gezellig is, is dat ook leuk."

Remy kreeg de liefde voor de dartssport met de paplepel ingegeven. Zijn ouders houden ook van de sport, zijn vader speelde in de eredivisie. ,,Ik ben zelf begonnen op mijn zesde en speel nu competitie bij café D'n Boer. Ik doe ook mee aan de Brabant Cup en speel eigenlijk elke dag wel een potje."

Zondagmiddag was de Boxtelaar toeschouwer bij het jeugdtoernooi en zag hij zijn buurtgenoot Bart Rutten (14) aardig spelen tegen Tyron Willems (14). ,,Als ik ooit iets bereik in de dartssport, heb ik dat te danken aan Remy", lacht Bart. ,,Vandaag gaat het best goed. Ik heb de poule overleefd en ga door naar de knock-outfase van het toernooi. Wat ik nog moet verbeteren? Dubbels gooien." Remy knikt: ,,Ja, dat is natuurlijk het belangrijkst. Zonder dubbels te gooien, kun je geen wedstrijd winnen."

Ook Tyron is bedreven in de dartssport. ,,Mijn broer speelt veel darts en ik denk dat ik nu ook elke dag wel een uurtje speel. We hebben een dartsbord op zolder en daarom kan ik veel oefenen." Die tip heeft Remy voor alle deelnemers aan het jeugdtoernooi. ,,Oefenen is het belangrijkste. Alleen door heel veel darts te spelen, raak je thuis in het spel. Dubbels gooien is cruciaal en veel belangrijker dan alleen meer 180 of 140 gooien."

Het eerste dartstoernooi is het kasteleinspaar van 't Voske goed bevallen. ,,Vooral op zaterdagavond was het volle bak", vertelt Wilma Walravens. ,,Vandaag (zondag - red.) hadden we iets meer jongeren verwacht. Voor het geld hoeven ze het niet te laten. Meedoen kost maar vijf euro en daarvoor krijgen ze ook nog eens een drankje, een frietje en een snack."

FOTO BOVEN: Deelnemers aan het eerste dartstoernooi in café 't Voske in Lennisheuvel speelden op een aantal professionele dartsbanen. Zondagmiddag deden een kleine vijftien jongeren mee aan de titelstrijd. (Foto: Hans Verberk).


Geen wijzigingen

op ranglijst

BRTC Boxtel

Voor de teams die in de bovenste regionen van de Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie (BRTC) verkeren, was het in de eerste duels van 2016 vooral van belang om niet veel punten te verspelen. Koploper Taverbo Sabo 3 had aan Taverbo Sabo 2 een zware kluif. De tegenstander ontfutselde drie punten van de kampioenskandidaat.

Hans Fonken scoorde tweemaal door van Henk IJsseldijk en Uschi Meeuwis te winnen. Mari van Dijk en Joop van Eijk pakten samen het dubbelspel. Hierdoor werd de eindstand 7-3 in het voordeel van Taverbo Sabo 3.

Grand café Rembrandt had met hekkensluiter De Firma Fotografie op papier de gemakkelijkste tegenstander, maar ook deze tafeltennissers snoepten drie punten van de tegenstander af. Jordy van de Laak speelde alleen in het dubbelspel en won samen met zijn vader Henk van Erik van der Schoot en Aukje van den Heuvel. Nick van de Laak en Stef Schellekens kwamen niet tot scoren omdat Hans Stoker een maatje te groot was en al zijn enkelspelen won. Ook hier kwam een eindstand van 7-3 op het wedstrijdformulier, hier in het voordeel van grand café Rembrandt.

Taverbo Sabo 1, de nummer drie op de ranglijst en kampioen van vorig jaar, had een grote zege nodig om niet te ver achter te blijven. De ploeg trof Bat Boys, een taaie tegenstander waardoor Taverbo Sabo 1 het vaak van de winst in de beslissende vijfde game moest hebben. Bat Boy Mari Karssemakers won van Cees Hems en Hans van Haaren maar moest tegen Frans van Dun in de vierde game met 12-10 de winst aan Van Dun laten. Die won ook zijn andere twee enkelspelen van Paul Kuijs en Frank Hermans. Cees Hems en Hans van Haaren deden hetzelfde. Het dubbelspel was een spannende partij die ook pas in de vijfde game met 11-8 werd beslist in het voordeel voor Taverbo Sabo 1. Met deze overwinning liep de ploeg één punt in op de concurrentie.

middenmoot

De Dommel en Rotsvast streden in hun duels om aansluiting te houden met de middenmoot. Piet Wouters beleefde voor De Dommel een sterke invalbeurt door al zijn partijen te winnen. Ad van Lier bleef niet achter en behaalde ook driemaal winst. Omdat Ad de Man van Geerta Pluut won, was de 7-3 winst voor de mannen van De Dommel. Voor Rotsvast scoorden Jan Don en Bart Theeuwes ieder eenmaal en ook de winst in het dubbelspel was voor Rotsvast. Door deze uitslag bleef De Dommel op de zevende plaats. Rotsvast moet zich in de komende wedstrijden proberen te herstellen.