Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

ERIC SCHOONES ONTVANGT JONGE TOPPERS

Talenten in nieuwe reeks DoMus Kamerconcerten

De Boxtelse pianoleraar Eric Schoones lanceert dit jaar een nieuwe reeks DoMus Kamerconcerten in de huiskamer van zijn woning aan de Poolsestraat. Schoones gaat tevens lesgeven aan de Imola Piano Academy in Eindhoven en zal de studenten van die internationale opleiding thuis ontvangen voor deelname aan de DoMus-concerten. De eerste uitvoering staat gepland voor zondag 21 februari.

Aan de Imola Piano Academy in Eindhoven studeren tien begaafde jonge pianisten afkomstig uit evenzoveel landen in Europa, maar ook uit China en de VS. Ze volgen die opleiding parttime, naast het conservatorium elders. ,,De school is opgericht door de Italiaanse pianist André Gallo vanuit de gedachte dat jonge talenten zich in alle rust en met een open vizier voor de wereld moeten kunnen ontwikkelen", vertelt Schoones. ,,Dat is in onze moderne maatschappij met de focus op carrière maken helaas vaak niet zo."

Deze filosofie sluit volgens de pianist aan bij het boek dat hij momenteel schrijft over musiceren en zen. ,,Het boek wordt waarschijnlijk dit jaar gepubliceerd, maar André Gallo heeft het manuscript al gelezen en hij was zó enthousiast dat hij me uitnodigde om de ideeën uit mijn boek in een reeks workshops te delen met zijn studenten. Dat doe ik graag omdat jonge talenten veel kunnen leren van hoe de oude meesters speelden en ook van hoe er vanuit het zenboeddhisme wordt gekeken naar zelfontwikkeling."

SLIM EN HANDIG

Niet alleen jonge talenten profiteren van Schoones' aanpak en ideeën. ,,Ik geef al dertig jaar pianoles en met de principes van slim en handig muziek maken kun je juist ook beginners heel goed helpen. De weg voor professional of amateur is dezelfde."

De samenwerking gaat nog verder, zo benadrukt hij. ,,De studenten zullen in onze serie DoMus Kamerconcerten optreden en ze zullen ook lunchconcerten verzorgen in het Muziekgebouw in Eindhoven. Dat is leuk en leerzaam, zo kunnen ze twee keer kort na elkaar een concert geven, want voor publiek spelen dat leer je vooral door het te doen."

Het eerste concert is op zondagmiddag 21 februari. Dan speelt Marie François uit België (foto links) vier Impromptu's opus 90 van Schubert en van Chopin onder meer de derde Ballade en de Mazurka's opus 59. François studeerde in het verleden een halfjaar aan de Imola Piano Academy en volgt momenteel lessen bij Alan Weiss in Brussel.

WORKSHOP

Schoones verzorgt dinsdag 19 januari van 16.00 tot 18.00 uur in Eindhoven een workshop over de verbanden tussen musiceren en zen. Deze is gratis toegankelijk en vindt plaats in de Imola Piano Academy aan de Pastoor Petersstraat 180. Het DoMus Huiskamerconcert op 21 februari begint om 13.30 uur, reserveren kan nu al via telefoonnummer (0411) 68 44 31 of e-mail: info@ericschoones.nl.