Het leerlingenorkest van de Gildenbondsharmonie speelde tijdens het nieuwjaarsconcert onder meer popliedjes van Adele en Coldplay. (Foto: Peter de Koning).
Het leerlingenorkest van de Gildenbondsharmonie speelde tijdens het nieuwjaarsconcert onder meer popliedjes van Adele en Coldplay. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Sfeervol nieuwjaarsconcert door Gildenbondsharmonie

MARC CLEUTJENS

De Gildenbondsharmonie heeft zondag in een bijna volle Tijberzaal van het Baanderherencollege haar traditionele nieuwjaarsconcert opgevoerd. Tijdens het concert stond de harmonie stil bij drie jubilea. Peter Vugts is veertig jaar verbonden aan de Gildenbonds, Margje Heutink en Paul van Gils vieren dit jaar het zilveren lidmaatschap.

Het nieuwjaarsconcert kende dit jaar een andere opzet en opende swingend met de Big Band Boxtel. Die verraste onder leiding van Mari van Gils met heerlijke nummers, onder meer 'I Wish' van Stevie Wonder. De zang werd verzorgd door Donna en Jazzmin Hobbelen, Maria van Gils zong met 'La Bamba'. Andere uitschieters waren onder meer het verrassende 'Blue Danube', een pakkende bewerking van dé klassieker die op veel nieuwjaarsconcerten klinken: 'An der schönen blauen Donau' van Johann Strauss.

Het leerlingenorkest had vier nummers op de lessenaar, waaronder de uitsmijter 'Viva la Vida' van de rockband Coldplay. Fraai was de ingetogen uitvoering van 'You make me feel your love' van Adele. Het orkest liet onder leiding van dirigent Britt van den Dungen zien en horen dat op hoog niveau wordt gespeeld. Enkele nummers waren eerder te beluisteren tijdens het Klaverconcert, waarbij de leerlingen samen musiceerden met de jonge aanwas van de andere muziekkorpsen in Boxtel.

HULDIGING

Voordat het harmonieorkest de finale van het nieuwjaarsconcert mocht verzorgen, was in het programma tijd ingeruimd voor de huldiging van de jubilarissen. Namens het harmoniebestuur werd die plechtigheid voltrokken door Carel Snijders en Corry van der Heijden. Bij de huldiging waren ook de bestuurders Paul van Alphen en Rob Zink van Boxtels Harmonie en cultuurwethouder Marusjka Lestrade aanwezig.

Robijnen jubilaris Peter Vugts trad in 1975 toe tot de Gildenbondsharmonie. Hij was even daarvoor vanuit Berkel-Enschot naar Boxtel verhuisd en maakte de overstap van harmonie Concordia naar de Gildenbonds. ,,Boxtel lag een stukje dichter bij 's-Hertogenbosch waar ik bij Rijkswaterstaat werkte", vertelde Vugts.

Hij speelt in het harmonieorkest klarinet en maakt daarnaast als tenorsaxofonist deel uit van de Big Band Boxtel. ,,Ik ben


dus minimaal tweemaal per week hier te vinden", grinnikt de jubilaris, van wie bekend is dat hij nauwelijks repetities overslaat. ,,Ik ben ook actief in het regionaal seniorenorkest van Midden-Brabant, dat thuis is in Hilvarenbeek", vertelt Vugts. ,,Daar speel ik onder meer samen met Frans Boleij en Theo Schoenmakers uit Boxtel."

Hoewel Vugts zondag vanwege een tandheelkundige ingreep niet mee kon spelen tijdens het nieuwjaarsconcert, genoot hij met volle teugen. ,,Niet alleen omdat ik me hier thuis voel en zie dat er zoveel jeugd is die toestroomt, maar ook omdat ik vannacht weer opa geworden ben van kleindochter Sis. Die naam doet me denken aan het concert Brabants Bond, dat we laatst hebben gespeeld met Gerard van Maasakkers. Die zong een liedje over Cis Verdonk..."

Vugts is naast muzikant als secretaris bestuurlijk actief geweest binnen de Gildenbondsharmonie. Daarnaast was hij vaak als klusser actief, onder meer in het vroegere clubhonk Bellevue aan de Bosscheweg waar hij onder meer decors bouwde voor de welbekende Snaterfestijns.

De zilveren jubilarissen Margje Heutink en Paul van Gils waren zondag niet aanwezig bij het nieuwjaarsconcert. Saxofoniste Heutink is hoogzwanger en kon om die reden niet meedoen met het harmonieorkest. ,,Paul van Gils is 25 jaar oud én 25 jaar lid", vertelde bestuurslid Snijders. ,,Hij is door zijn ouders meteen na de geboorte aangemeld als lid en speelt nu trompet. Hij kan er vandaag niet bij zijn omdat hij elders moet dirigeren. Paul heeft aan het conservatorium gestudeerd en ambieert een carrière als dirigent. We spelen vandaag wel een nummer dat hij heeft gearrangeerd."

Van Gils heeft gevraagd de huldiging een jaartje uit te stellen. Hij ontvangst oorkonde, speld en bloemetje dus over een jaar, als hij 26 jaar oud is en evenveel jaren lid is van de Gildenbondsharmonie.

OP DE FOTO: Felicitaties voor jubilaris Peter Vugts (rechts) van de Gildenbondsharmonie. Naast hem de bestuursleden Carel Snijders en Corry van der Heijden. (Foto: Peter de Koning).


'Boxtelse' expositie

in bibliotheek

Sint-Michielsgestel

Hanny de Leijer en Jacqueline Thomassen uit Boxtel exposeren deze maand met hun schilderijen in de bibliotheek aan de Torenstraat 6 in Sint-Michielsgestel. De werken van het duo zijn te bezichtigen tijdens de openingstijden.

De krachtige werken van Hanny de Leijer zijn impressionistisch. Haar schilderijen worden gemaakt met olie- of acrylverf en ze experimenteert ook vaak met het gebruik van andere materialen. Dit levert verrassende resultaten op. De schilderijen van Jacqueline Thomassen zijn realistisch. Haar passie en kracht ligt in het schilderen van bloemen, waarbij ze de kijker probeert mee te nemen naar de schoonheid van de natuur.

De werken van beide kunstenaressen zijn permanent te bezichtigen in Het Atelier aan de Baroniestraat in Boxtel.

Afbeelding