De vrijwilligers Geert Koelink en Antoine Venrooij helpen een handje bij de afronding van alle werkzaamheden in basisschool De Hobbendonken. Deze week werd de schoolverlichting onder handen genomen. (Foto: Peter de Koning).
De vrijwilligers Geert Koelink en Antoine Venrooij helpen een handje bij de afronding van alle werkzaamheden in basisschool De Hobbendonken. Deze week werd de schoolverlichting onder handen genomen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Marc Cleutjens

GROTE VERBOUWING BASISSCHOOL BIJNA AFGEROND

Hobbendonken grijpt kansen in Oost

Dalende leerlingenaantallen? Basisschool De Hobbendonken in Boxtel-Oost heeft er geen last van. Sterker nog, directeur Henk Verhoeven ziet het aanmeldingen in de vooravond van de heropening van zijn school aan de Beneluxlaan flink stijgen. Met hulp van vrijwilligers worden de laatste kleine klusjes gedaan om ervoor te zorgen dat de school op donderdag 28 januari helemaal klaar is. ,,Bedreigingen hebben we omgevormd tot kansen."

In het jaar waarin De Hobbendonken alweer het negende lustrum viert - de basisschool is de eerste school die geopend werd in 'Plan Oost' - waait er een frisse wind door de school. Niet alleen de buitenboel is opgeknapt en geschilderd, ook binnen vallen de felle kleuren en frisse muren op. ,,We hebben carte blanche gekregen om ons gebouw helemaal naar eigen inzichten op te knappen", vertelt Verhoeven tijdens een rondleiding. ,,En daarin zijn we met beperkte middelen heel erg goed in geslaagd", glundert de directeur.

Hij showt de nieuwe vloer, wijst naar de nieuwe plafonds, benoemt de led-verlichting. O ja, de speelplaats werd grondig aangepakt en is leuker én veiliger geworden voor kinderen. Zelfs de toiletten zijn aangepakt waarmee ook de hygiëne verbeterd is. ,,In de weken voor de officiële heropening werken we de laatste details af. Dat gebeurt door vrijwilligers die hier en daar nog wat schilderen, kastjes ophangen en lampen monteren." Verhoeven is blij met die steun. ,,Leerkrachten maar ook ouders hebben keihard gewerkt om De Hobbendonken op te pimpen. Om die reden bieden we ze op 28 januari een prachtig feest aan."

DRIE LEERPLEINEN

De geschiedenis is bekend. De Hobbendonken zou verkassen naar de brede school Wilgenbroek, maar dat bleek niet haalbaar. Nadien werd een plek gezocht in de wijk Munsel/In Goede Aarde. Er was zelfs al een plekje gekozen nabij De Kleine Aarde, de bouw- en inrichtingsplannen waren klaar. ,,En toen kwam die meneer van Triple E langs", lacht de directeur zuinigjes. ,,Het heeft weinig zin om die periode weer op te rakelen", zegt hij. Natuurlijk, het was voor Boxtel en In Goede Aarde goed geweest als er een nieuwe school was gekomen. Maar dat is niet gebeurd en wij zijn op deze plek doorgegaan."

En dat is - met vallen en opstaan - goed gegaan. ,,We hebben tegenslagen overwonnen en zijn met passie voor onderwijs aan de slag gegaan. Dat was niet altijd makkelijk omdat onze school enkele jaren op rij bekend was van al die plannen die strandden. En dat kost leerlingen; onzekerheid doet ouders besluiten naar een andere school om te zien." Maar het team van De Hobbendonken heeft het tij kunnen keren. ,,Toen eenmaal duidelijk was dat we aan de Beneluxlaan konden blijven , keerden rust en het vertrouwen terug."

En daarmee ook de kinderen. ,,De teller gaat nu richting tweehonderd leerlingen", glundert Verhoeven. ,,En de bedreiging van leegstand hebben we kunnen omvormen tot kansen. Drie lokalen worden omgevormd tot leerpleinen waar we de 21e-eeuwse vaardigheden gaan aanbieden. Naast rekenen en taal wordt dat een vak waar kinderen leren verantwoordelijk te nemen, nadenken over hun eigen identiteit, leren omgaan met moderne media en tips krijgen hoe ze resultaten van onderzoekjes kunnen presenteren in de klas."

IN VERGETELHEID...

Nu de verbouwing van De Hobbendonken klaar is, is de tijd rijp om de school weer volop te profileren in Boxtel-Oost. ,,We beschikken over een geweldig gebouw met heel veel vierkante meters waar het elke dag weer heerlijk lesgeven is. Meer dan ooit willen we uitstralen dat we hier thuis zijn en dat dit stukje Oost onze thuisbasis is."

Verhoeven zegt voldoende gereedschap te hebben om de 'markt' te laten zien dat De Hobbendonken een prima keuze is. ,,Nu alle werkzaamheden achter de rug zijn, kunnen en durven we weer te laten zien dat we een goede school zijn. Dat was even in de vergetelheid geraakt."

De directeur noemt een aantal punten die nu in de smaak vallen en de groei van de populatie verklaren. Naast de leerpleinen en de 21e-eeuwse vaardigheden zijn dat ook het continurooster waardoor iedereen op dezelfde tijd uit is, om kwart over twee."

Nieuw is ook dat alle leerlingen - onderbouw én bovenbouw - evenveel uren naar school gaan en dus allemaal dezelfde vakanties hebben. Een nieuwe huisstijl, mede vormgegeven door studenten van SintLucas en een nieuwe website, maken het plaatje compleet. ,,De Hobbendonken is klaar voor de toekomst en wil alle kansen grijpen in Oost", zegt Verhoeven. ,,Tijdens de officiële opening zullen we aan ouders, buurtgenoten en natuurlijk onderwijsmensen en de wethouder Marusjka Lestrade laten zien dat hier iets heel moois is gebeurd. Of hier nog ooit weg willen? Nou, dan moet het alternatief wel héél bijzonder zijn!"

FOTO BOVEN: De vrijwilligers Geert Koelink (links) en Antoine Venrooij helpen een handje bij de afronding van alle werkzaamheden in basisschool De Hobbendonken. Deze week werd onder het toeziend oog van enkele schoolverlaters uit groep 8 de verlichting onder handen genomen. Oude lampen gaan dienst doen als 'vintage' verlichting in de personeelskamer. (Foto: Peter de Koning).