Op het terrein van het Jacob-Roelandslyceum is een klein amfitheater aangelegd waar lessen in de buitenlucht kunnen worden verzorgd. De plek is geschikt voor biologielessen, maar ook voor drama- en theaterlessen. (Foto: Marc Cleutjens).
Op het terrein van het Jacob-Roelandslyceum is een klein amfitheater aangelegd waar lessen in de buitenlucht kunnen worden verzorgd. De plek is geschikt voor biologielessen, maar ook voor drama- en theaterlessen. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

JACOB-ROELANDSLYCEUM OPENT 'BUITENLOKAAL'

Amfitheater kijkt uit op Dommelbimd

MARC CLEUTJENS

Met een kleine zestig zitplaatsen beschikt het Jacob-Roelandslyceum aan de Grote Beemd sinds kort over een bijzonder 'buitenlokaal'. Aan de rand van natuurgebied Dommelbimd en vlakbij de eigen paddenpoel, is een amfitheater verrezen waar in de open lucht les gegeven gaat worden.

Een van de initiatiefnemers van het amfitheater is biologiedocent Oswald Remery, die het idee kopieerde van nationale parken in de Verenigde Staten. ,,Daar zie je in parken maar ook op natuurcampings vaak kleine amfitheaters waar boswachters uitleg geven over de natuur. Dat kunnen wij hier met de Dommelbimd nabij ook doen."

Het Jacob-Roelandslyceum werkt nauw samen met de vrijwilligers van de Dommelbimd en gaat ook een schuur gebruiken die in het natte natuurgebied staat. ,,Leerlingen van het Baanderherencollege hebben meegeholpen bij de verbouwing." Bij de paddenpoel is een aanlegsteiger gemaakt, zodat het waterleven van dichtbij bestudeerd kan worden.

Remery verwacht dat hij met de andere biologiedocenten voortaan vaak buiten te vinden zal zijn. ,,Er is niets leuker dan biologieles geven op de plek waar je de natuur kunt ruiken, proeven en voelen. Dat kan prima op de deze plek die náást de school maar ook ín de natuur ligt. Ook de theater- en dramalessen kunnen hier prima gegeven worden."