Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OPEN HUIS JACOB-ROELANDSLYCEUM EN BAANDERHERENCOLLEGE BLIJFT PUBLIEKSTREKKER

'Sfeer, gevoel en beleving kun je niet digitaliseren'

MARC CLEUTJENS

,,Zal ik je krullen even stylen?" Een bezoek aan de open dag van het Baanderherencollege en het Jacob-Roelandslyceum is niet zonder risico. In de kapsalon van het BHC zit je zonder pardon in een kappersstoel, bij natuurkunde op het JRL verdwijnen je krullen als je je handen op een Van de Graaf Generatoren durft te leggen. Je haren gaan recht overeind staan. Beide scholen voor voortgezet onderwijs in Boxtel hielden zaterdag hun jaarlijkse open dag en werden overspoeld met toekomstige leerlingen en hun ouders.

De deuren van het JRL gingen om tien uur open, amper een halfuurtje later had het welkomstcomité dat bestond uit Noa, Isa en Sietske al 398 bezoekers geteld. ,,Je bent nummer 399. Als je 400 was geweest had je een prijsje gekregen", lacht Noa, die iedereen netjes welkom heet en intussen turft.

In de Bracbantzaal worden de informatiemappen uitgedeeld, starten wandelroutes en geven de acht leerlingen die later dit jaar naar Cochabamba in Bolivia gaan uitleg over hun project voor straatkinderen.

In de gymzalen mag vrijuit gesport worden; de klimwand en de tafeltennistafels zijn populair. ,,Staan die altijd hier?", vraagt Jeroen uit Liempde. Hij is met zijn ouders naar de open dag gekomen en vindt de eerste indruk van de school aan de Grote Beemd 'leuk'. ,,Ik houd van sport, dus dit bevalt me wel."

Even verderop repeteert de theaterklas van het JRL onder leiding van stagiair Martijn van de Sande. ,,Ik zat hier tot twee jaar geleden op school en assisteer vandaag bij de dramalessen", vertelt Martijn. Ook de dansgroep komt in actie en laat zien dat er op cultureel vlak veel te beleven is.

BRUISEND

JRL-rector Leon Spaan geniet tijdens zijn 'ronde' door de bruisende school. ,,We hebben de voorbije jaren grote stappen gezet in de modernisering van ons onderwijs. We hebben profileringen als Engels Plus, Technasium en Cultuur, kennen het Econasium en zijn op ict-gebied voorloper. Een nieuw vak als Global Learning past helemaal in onze traditie van vernieuwing. We stomen leerlingen klaar voor actief en betrokken burgerschap en laten ze zoeken naar hun identiteit."

Ondanks de verregaande digitalisering van het onderwijsproces - de laptop is niet meer weg te denken in de klas - zweert Spaan bij een gezellige en drukke open dag. ,,Sfeer, gevoel en beleving kun je niet digitaliseren", meent hij. ,,Je moet toekomstige leerlingen en hun ouders laten proeven aan het DNA van de school. Wat ik vandaag weer zie is dat de docenten en de leerlingen trots zijn op hun school. Ze tonen eigenaarschap, laten zien dat dit hún school is en hopen dat ze dat gevoel ook kunnen overdragen op de schoolverlaters van de basisschool."

Zover zijn Senne en Ties nog niet. Beiden zijn 10 jaar en zitten in groep 7 van de Sint-Petrusschool. ,,We kennen elkaar al vanaf de kleuters en kwamen elkaar ook hier tegen", vertelt Senne. Samen doen ze proefjes in het scheikundelokaal waar Bob Veringa uit havo 4 ze assisteert bij het bestuderen van zand- en zoutkorrels onder een microscoop. Even later doen ze vuurproefjes bij docent Bas Vrencken. ,,Spannend!"

MINDER STRENG

Locatiedirecteur Jan Willem van de Berg heet alle bezoekers van het BHC persoonlijk welkom in de ontvangsthal. Daar is het bij de grote balie letterlijk dringen geblazen als de deuren van de school om twaalf uur open zwaaien. Iedereen volgt een vaste route en wordt - indien gewenst - rondgeleid door leerlingen. Sam, Senna en Maud uit klas 1KA nemen de verslaggever op sleeptouw en laten de twee mooiste lokalen zien. ,,De klassen van tekenen en handvaardigheid zijn kleurrijk en gezellig", vindt Sam. ,,Bovendien zijn de leraren hier minder streng." Dat doet docent Baptist van Wanrooij deugd. Hij doceert creatieve vakken en geeft informatie over de samenwerking met mbo-school SintLucas in Boxtel.

TOMATENSOEP

Ook het lokaal van natuur- en scheikunde is favoriet. ,,Hier worden allerlei proefjes gedaan, al krijgen wij die dit jaar nog niet", treurt Maud. De overgang van basisschool naar BHC is ze goed bevallen. ,,In het begin is alles groot, zowel de kinderen als de school", lacht Sam. ,,Maar als je eenmaal gewend bent, is het hier kei-leuk", meent Senna. De grootste verandering was de hoeveelheid huiswerk. ,,Ik kreeg bijna nooit huiswerk", zegt Sam. ,,Ik wel, maar hier op het BHC is het tien keer zoveel. Maar daar raak je snel aan gewend", knikt Maud.

In het kooklokaal is Mohammed aan het werk. Hij zit op het Praktijkonderwijs en is volgens docent Armando Hoogervorst een van de toppers van de kookafdeling. ,,Vandaag maak ik Chinese tomatensoep met taugé", vertelt Mohammed terwijl hij serieus roert, ruikt en proeft. ,,In de eerste twee leerjaren krijgt iedereen kooklessen, daarna gaan de leerlingen hun richting kiezen", aldus Hoogervorst. ,,Wie koken écht leuk vindt, zien we dan terug en leiden we op tot keukenprins of -prinses."

Het is niet alleen de Hollandse keuken die de klok slaat in de schoolkeuken. Mohammed: ,,We maken couscous, koken Surinaams en Indisch en kiezen soms de Franse keuken. Wat ik het lekkerst vind? Stamppot!"

FOTO LINKS: Bezoekers van het natuur- en scheikundelokaal in het Baanderherencollege doen proefjes met lucifers en water. Als er gas in zit, krijgt een je harde knal...

FOTO RECHTS: Ook de wiskundedocenten van het Jacob-Roelandslyceum hadden enkele 'proefjes' voorbereid voor toekomstige leerlingen. Het waren voor veel kinderen stevige breinbrekers. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding