Afbeelding
Foto: Peter de Koning

RUMOER ROND KOLDERIEKE CARNAVALSDINSDAG IN LIEMPDE

Strijd tussen de seksen in Ploegersland

Ploegersland gaat wat beleven op carnavalsdinsdag. Café 't Wapen van Liempde, die dag altijd gereserveerd voor de mannen van GAOS, wordt ingenomen door de veertien vrouwen die zich samen De Prinsessen noemen en er een 'Ladies Night' gaan houden. Mannen zijn dus niet welkom, behalve als ze vlechtjes hebben en een rokje dragen. De mannen wijken uit naar De Durpsherberg en daar zijn natuurlijk geen vrouwen welkom...

Met een list is het de veertien vrouwen die samen De Prinsessen vormen gelukt de mannen van GAOS uit 't Wapen van Liempde te lokken en ze even dakloos te maken voor de carnavalsdinsdag 9 februari. Totdat kastelein Ton van Alphen van café De Durpsherberg de helpende hand bood en ze wenkte om zijn kroeg als thuisbasis te kiezen. ,,GAOS telt negentien leden en wordt gevormd door alle vroegere adjudanten van prins carnaval", legt Harrie Raaimakers uit. ,,De letters staan voor Gezellige Adjudanten Ontspannen Samen en we houden sinds 2012 elk jaar een gezellig feest op carnavalsdinsdag."

MAKE-OVER

De Prinsessen blijken de tegenpool van GAOS te zijn. ,,Wij verzetten ons al een tijdje tegen het feit dat vrouwen geen prins kunnen zijn in Ploegersland", vertelt Berendien Dondergoor. ,,Dat hebben we al meerdere jaren op ludieke wijze duidelijk gemaakt, onder meer tijdens de optocht en de zittingsavonden", vult Tessa de Jong aan. ,,Dit jaar hebben we besloten om op carnavalsdinsdag bezit te nemen van 't Wapen van Liempde en de mannen buiten te zetten."

Handige bijkomstigheid is dat een van de Prinsessen - Josephine Bekkers - de partner is van kastelein Ad Schelle van 't Wapen van Liempde. ,,Josephine heeft haar prins op het witte paard in 't Wapen van Liempde gevonden en het leek ons wel aardig om daar een Ladies Night te organiseren", grinnikt Berendien. ,,We hebben de mannen buiten gewerkt en gaan er onder het motto 'Hotter than my daughter' een feest voor vrouwen vieren", lacht Tessa. ,,Iedereen zal excentriek gekleed zijn. Over the top, veel bling bling."

CAMERATOEZICHT

Enigszins morrend hebben de mannen van GAOS hun vaste stekkie in 't Wapen van Liempde (tijdelijk) opgegeven. Harrie: ,,Natuurlijk is het niet leuk om als GAOS zo opzij geschoven te worden. Daarom pakken we voor uitsluitend mannen uit in De Durpsherberg met het feest 'Alles wat mannen willen'. We hebben bier, frikadellen en muziek van de (S)toppers." Om een oogje in het zeil te kunnen houden, is gezorgd voor wederzijds cameratoezicht. ,,Er zal een live beeldverbinding zijn tussen beide cafés."

Zowel de vrouwen die samen De Prinsessen vormen als de adjudanten van GAOS hopen veel publiek te begroeten en Ploegersland een nieuw feest voor te schotelen. De strijd tussen de seksen is de rode draad, maar het heeft er alle schijn van dat in de loop van de avond de strijdbijl begraven wordt. ,,Beide feestjes beginnen na de verbranding van de ploeg, ons carnavalssymbool", verduidelijkt Harrie. ,,Na kwart over zeven gaat elke groep naar zijn eigen kroeg. Omstreeks half elf sluit De Durpsherberg de deuren en maken we als GAOS de oversteek naar 't Wapen van Liempde."

VIDEOCLIP

Totdat het zover is, gaan beide groepen aan de slag om zoveel mogelijk liefhebbers te werven voor de feestavond. De Prinsessen vormen een promotieteam dat vrouwen die komen kijken naar de optocht door Ploegersland gaat aanmoedigen om naar 't Wapen van Liempde te komen. De mannen van GAOS zetten andere middelen in de strijd en mikken onder meer op de kolderzitting op. Via sociale media wordt Ploegersland eveneens geactiveerd. Beide groepen gaan zich roeren op Facebook en hebben zaterdag zelfs een videoclip opgenomen.

De achterliggende gedachte van het carnavalsfestijn voor mannen en vrouwen is dat de twee groepen ouderwets en met een knipoog carnaval willen vieren. Harrie: ,,We hebben ons laten inspireren door een 'Auw Wieverbal' dat in Limburg wordt gehouden."

Wie de strijd tussen de seksen gaat winnen, staat overigens nog niet vast. Tijdens een gezamenlijk interview op neutraal terrein - het redactielokaal van Brabants Centrum in Eendengat - ontstond al een verhitte discussie over de kop boven dit artikel. De mannen stelden voor om te kiezen voor 'Prinsessen zorgen voor GAOS', de vrouwen opperden 'Prinsessen nemen regie bij GAOS'. Uit veiligheidsoverwegingen is voor de gulden middenweg gekozen...

FOTO BOVEN: Touwtrekken om een plekje in 't Wapen van Liempde. GAOS legt het af tegen De Prinsessen. Voorlopig... (Foto: Peter de Koning).


Zanger Kapalone

presenteert cd

in Kloosterzicht

Feestzanger Kapalone presenteert zondag 17 januari zijn nieuwe cd in zaal Kloosterzicht aan de Sint-Lambertusweg in Gemonde. De presentatie gaat om 15.00 uur van start.

Aan de feestelijke presentatie werken meer dan een dozijn andere artiesten mee, zoals Jettie Pallettie, Sylviah, Arno Verduyn, Tim Schalkx, Rienie van de Kerkhof, Jack van Raamsdonk, Arnold Hofmans, Frank van de Wal en Yosee.

De toegangsprijs bedraagt acht euro. Kaarten zijn vooraf te koop bij zaal Kloosterzicht via telefoonnummer (073) 55 12 277. De zaal is open om 14.00 uur.