Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LEERLINGEN PRAKTIJKONDERWIJS ONTDEKKEN JONGERENCENTRUM

Lasergamen in B-Town, héél erg vet...

MARC CLEUTJENS

De eerste- en tweedejaars leerlingen van het Praktijkonderwijs op het Baanderherencollege hebben de zaak vrijdag aardig op stelten gezet in B-Town. Met toestemming! Onder regie van de jongerenwerkers Bas Hermans en Claudia Pinxt werd een circuit opgebouwd om 's avonds met z'n allen een paar uur te kunnen lasergamen. ,,De missie is simpel", vertelt Bryan uit Liempde. ,,Verover de doos."

Een dozijn leerlingen meldt zich 's middags al in B-Town om op alle etages van het jongerencentrum tal van obstakels op te werpen. ,,Het is de bedoeling dat je je daarachter kunt verstoppen om niet geraakt te worden", legt Cindy uit Oisterwijk uit. Met plaatsgenoten Isabel, Sophie en Sjoerd neemt ze de grote zaal van B-Town onder handen. Grote kleurige emmers en matten worden opgestapeld om als buffer of schuilplaats te fungeren.

Dylano uit Boxtel geeft aan dat lasergamen een teamsport is. ,,Vanavond strijden groepjes in zestallen tegen elkaar. De leerlingen die deze avond hebben georganiseerd, moeten een doos bewaken. Een ander team gaat ons aanvallen. We hebben allemaal een lasergun waarop gericht wordt. Als je drie keer bent geraakt, schakelt het geweer zichzelf uit en ben je af."

Of het gevaarlijk is? ,,Nee", schatert Anne uit Haaren. ,,Het is juist héél erg vet om dit te doen. En de lasers richt je niet op een persoon hoor. Het is de bedoeling om elkaars geweer te raken. Dat werkt met infrarood, de laserstralen zie je niet en kunnen je niet verwonden."

NIEUWE UITDAGING

Jongerenwerker Bas vertelt dat B-Town de laserguns vorig jaar heeft aangeschaft. ,,We hebben eerder al eens zo'n spel gehuurd en dat viel zo in de smaak, dat we besloten hebben een aantal laserguns te kopen. Kopen is namelijk goedkoper dan huren, als je er maar vaak genoeg mee speelt."

Dat gaat zeker lukken, vult Bas' collega Claudia aan. ,,Vandaag is het Praktijkonderwijs hier te gast, morgen ontvangen we een andere groep jongeren die gaat lasergamen." Niet alleen de gangen en de grote zaal op de benedenverdieping worden daarbij gebruikt, ook de twee etages van het vroegere gebouw van de Bracbant Havo.

Op de eerste verdieping wordt met militaire precies een parkoers uitgezet door Sander uit Haaren, Diangelo uit Vught, Bryan uit Liempde en Sjoerd uit Oisterwijk. Tientallen grote kartonnen dozen worden opgestapeld. ,,Mooie schuilplekken", weet Bryan. ,,Ik gebruik andere kartonnen rollen die we opstapelen om zo ook barrières te hebben", vult Sjoerd aan.

HECTISCH

De leerlingen van het Praktijkonderwijs verheugen zich op een paar hectische uurtjes in B-Town. ,,De jongerenwerkers zijn bij ons op school geweest en hebben van alles verteld over de activiteiten die hier georganiseerd worden", zegt Cindy. ,,We konden een activiteit kiezen die we zelf mee mochten opzetten en we hebben gekozen voor lasergamen."

Met de andere leerlingen die werken aan de opbouw van het parkoers, betreurt ze dat niet alle klasgenoten aanwezig kunnen zijn. ,,Het liefst hadden we gezien dat iedereen kwam lasergamen. Maar we zijn ook blij met 25 hoor. Vooral voor kinderen die buiten Boxtel wonen, is het 's avonds lastiger om naar B-Town te komen. Iedereen moet namelijk gebracht en opgehaald worden."

KLASSENUITJE

Of de jeugd nu vaker naar B-Town zal gaan? ,,Ik denk het vast wel", knikt Isabel. ,,Het is leuk om samen een klassenuitje te hebben." Andere uitstapjes vinden de leerlingen van het Praktijkonderwijs echter ook leuk. Zoals de Efteling, hoewel ze daar allemaal al vaak geweest zijn. ,,Vergeet niet dat we met z'n allen een keer zijn gaan zwemmen in De Tongelreep in Eindhoven", weet Sjoerd. ,,Dat was ook leuk."

Als de laserguns te voorschijn komen, start de eerste oefensessie. Als een soort Star Wars-acteurs begeven de jongeren zich in de gang van B-Town en wordt links en rechts gevuurd. Ze schieten allemaal met scherp, maar de gevolgen zijn te overzien. Hooguit een prettige chaos en een heleboel hilariteit...

FOTO BOVEN: De leerlingen van het Praktijkonderwijs op het Baanderherencollege oefenen met hun laserguns in de gangen van jongerencentrum B-Town. (Foto: Peter de Koning).


'Partyrocken'

in De Rots

tijdens carnaval

In samenwerking met Kay van Putten organiseert De Rots ook dit jaar weer het evenement Partyrock tijdens carnaval. Middelbare scholieren kunnen op zondag 7 februari vanaf 20.00 uur terecht in het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat. De voorverkoop vindt plaats op dinsdag 2 en donderdag 4 februari.

Waar het evenement vorig jaar nog twee dagen plaatsvond, is dit jaar gekozen voor één avond, zodat de leeftijdsgroep van 13 tot en met 17 jaar naast jongerencentrum B-Pool ook ergens anders in Boxtel terecht kan.

Kaarten voor Partyrock kosten vijf euro in de voorverkoop en kunnen gereserveerd worden via e-mailadres kaartverkoop@derotsboxtel.nl of tijdens de speciale voorverkoopavonden op dinsdag 2 en woensdag 4 februari van 19.00 tot 20.00 uur in het gemeenschapshuis. De kosten bedragen vijf euro per kaartje, inclusief één consumptie.

carnavalskienen

De Rots heeft van zaterdag 6 tot en met dinsdag 9 februari activiteiten voor jong en oud op het programma staan. Zo is er dagelijks van 13.00 tot 18.00 uur carnaval voor de kinderen. Maandag 8 februari vormt het gemeenschapshuis vanaf 20.00 uur het decor voor carnavalskienen voor volwassenen.