Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

brabants landschap aan de slag op landgoed

Eikenhorst krijgt orangerie terug

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Landgoed Den Eikenhorst tussen Boxtel en Esch, dat aangelegd werd in 1806 en een schoolvoorbeeld is van de Engelse landschapsstijl, is eigendom van stichting Brabants Landschap. De natuurbeschermingsorganisatie probeert stukje bij beetje de oude stijl van het landgoed terug te brengen. Vorige week is gestart met de restauratie van de orangerie, een kas waar planten in de winter worden ondergebracht.

In de binnentuin van Hubert-Jan Henket, die in de villa op het deels opengestelde landgoed Den Eikenhorst woont, zijn Jo Schilders, Martin Mols, Cees van de Oetelaar en Huub Burgers dinsdag hard aan het werk. De werkzaamheden bestaan die dag uit dakpannen verwijderen, stro afvoeren en puin scheiden. ,,We werken allemaal als vrijwilliger bij Brabants Landschap. Op Huub na, hij is in vaste dienst. Meestal zijn we met z'n tweeën aan het werk", vertelt Schilders. De natuurbeschermingsorganisatie zet vrijwilligers in bij kleinere renovatieprojecten in gebieden die ze in bezit heeft. ,,Zo hebben we al eens een poort gemaakt bij het Groot Duijfhuis in Liempde." Zelf heeft Schilders veertig jaar lang in vaste dienst gewerkt bij Brabants Landschap. ,,Ik ben gestart als timmerman en kwam op kantoor terecht. Nu kan ik weer volop klussen, dat vind ik heerlijk."

langgekoesterde wens

Landgoed Den Eikenhorst kent geen geheimen voor Schilders, hij restaureerde er vorig jaar met Mols nog een appelloodsje. Deze schuur, waar onder meer een uilenkast is bevestigd en waar bijenkasten staan, vormde de aanleiding voor het nieuwste project: de kas en het tuinhuisje. ,,We zagen de ingestorte kas in de tuin en het leek ons een mooie nieuwe klus. Vervolgens zijn Brabants Landschap en Hubert-Jan Henket met elkaar aan tafel geschoven en werden ze het eens. Een opknapbeurt voor de kas bleek een langgekoesterde wens van het echtpaar Henket te zijn."

Vorige week zijn de mannen uit Oisterwijk aan de slag gegaan. Een gedeelte van de kas, die bijna net zo oud is als het landgoed, wordt gesloopt vanwege instortingsgevaar. Vervolgens gaan de vrijwilligers aan de slag met raam- en deurkozijnen in de werkplaats in Oisterwijk en dan volgt het metselwerk. ,,Het architectenbureau van Henket heeft een opmetingstekening van het gebouwtje gemaakt, daar houden we ons aan. Bovendien zijn de lijntjes met Henket kort. Als we iets willen weten, bellen we aan bij de villa. Zo komt er een tuinhuisje, een overkapping waar je kunt zitten en natuurlijk de orangerie." Er wordt gewerkt met hout van populieren die vorig jaar werden gerooid. ,,Met een bepaalde stoom- en droogtechniek wordt het net zo hard als tropisch hardhout", vertelt Schilders. ,,Dat is ook nodig in een kas, waar het vaak vochtig is."

snipperdagen

Dat het tuingebouw niet zichtbaar is voor wandelaars, noemt Schilders 'best jammer'. ,,Maar wie weet wat er in de toekomst gebeurt. Het is sowieso goed dat het landgoed stap voor stap fraaier wordt." De vrijwilliger geeft aan dat er door de jaren heen allerlei noodreparaties hebben plaatsgevonden aan de kas. ,,Er is behoorlijk wat geknoeid", grinnikt Schilders. ,,Deze keer pakken we het goed aan en wordt de kas weer in oude luister hersteld." Hij verwacht dat de klus ongeveer een jaar in beslag neemt. ,,We werken gemiddeld drie dagen per week, we blijven toch vrijwilligers hè. Maar: vrijwillig is niet vrijblijvend. We moeten dus niet teveel snipperdagen pakken..."

FOTO BOVEN: Vrijwilligers van Brabants Landschap zijn vorige week gestart met de sloop van een gedeelte van het tuingebouw. (Foto's: Annelieke van der Linden).

Het tuingebouw op landgoed Den Eikenhorst (linksvoor) wordt verdeeld in drie gedeeltes: een kas, overkapping en tuinhuisje. Op de achtergrond het woonhuis en architectenbureau van Hubert-Jan Henket.