Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

zilveren kolderzitting in wapen van liempde op 7 februari

Zoeken naar enige echte Liempdenaar

Dat wat zo'n kwart eeuw geleden begon als een soort van politiek steekspel tussen het Boxtelse Hoofdbestuur en de Liempds Uiterst Geheime Dienst (LUGD) is uitgegroeid tot een alom gewaardeerde kolderzitting in de ochtend van carnavalszondag in café Het Wapen van Liempde aan het Raadhuisplein. Dweilorkest Op naor d'Honderd biedt tijdens de jaarlijkse zitting de mogelijkheid om personen van eigen bodem wel of wellicht ook juist niet te nomineren. Zondag 7 februari is het weer zover...

Het zijn vooral de personen, die jaarlijks hun licht over de thema's laten schijnen, die de zeer drukbezochte zitting tot een waar uniek carnavalesk gebeuren hebben gemaakt. Op initiatief van Op naor d'Honderd werden er in al die jaren op een quasi-serieuze manier onderwerpen behandeld als 'Liempde, een Belgische enclave', 'Help de Waggelaars de winter door', 'Groei-Eiland', 'A...HA5298.. Postcloterij' en een van de succesvolste: 'De Oliempische Winterspelen', omdat de toenmalige kroonprins vond dat die Winterspelen toch ook in Nederland gehouden moesten worden.

Vorig jaar werd er nog gezocht naar wie het in Liempde nou eigenlijk voor het zeggen had. En dat onder het mom van: 'Wie wordt Liempds (Be)paaldanser(es)?' Was dat burgemeester Mark Buijs, dorpsberaadvoorzitter Bert van Ruremonde, voorzitter Tossy de Man van de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) of kersverse kapelaan Geoffrey de Jong, die zich in korte tijd ontpopte tot een ware dorpsbewoner in Liempde?

kort lijntje

Na een kwart eeuw vindt Op naor d'Honderd de tijd rijp om de Liempdenaren eens goed naar zichzelf te laten kijken. Bovendien zou het interessant, maar misschien ook wel precair kunnen zijn om gemaakte op - en aanmerkingen van buiten over hun dagelijkse doen en laten eens heel goed onder de loep te nemen. Is Liempde werkelijk 'ons kent ons en probeer daar maar eens tussen te komen?' En mondt ieder praatje over het weer in een mum van tijd uit in: 'Witte, dè d'n dieje van d'n dieje...'? En wat te denken van zaken, die – naar men soms denkt- niet via allerlei ambtelijke omwegen, maar via een kort lijntje onderling geregeld worden.

Het is niet onmogelijk, dat dorpsbewoners genomineerd kunnen worden voor

Gemonde

Rikken en jokeren

Het gilde Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan houdt ook in 2016 een aantal kaartavonden waarbij deelnemers kunnen rikken en jokeren. De eerstvolgende kaartavond is morgen, vrijdag 15 januari vanaf 20.00 uur in gilde-accommodatie Dathmunda aan de Kaal Hoefsteeg. De zaal is vanaf 19.30 uur open, deelname kost 2,50 euro.

de titel 'De enige echte Liempdenaar'. Dat wordt zondag 7 februari vanaf 10.30 uur duidelijk, wanneer de eerste sprekers in Het Wapen van Liempde hun betoog houden.

FOTO BOVEN: Tijdens de zilveren kolderzitting wordt het doen en laten van Liempdenaren onder de loep genomen. (Foto: Gerard Schalkx).


Lezing over

de Dommel

op 21 januari

Heemkundevereniging Den Hogert organiseert donderdag 21 januari vanaf 20.00 uur een lezing over rivier de Dommel in dorpshuis De Kei aan de Sint-Lambertusweg. Sjors van de Greef geeft een geografische en historische kijk op de rivier die van België tot aan 's-Hertogenbosch loopt.

Tijdens de presentatie brengt Van de Greef de geografie in beeld met veel eigen foto's van de bron in België tot aan de monding bij 's-Hertogenbosch. Vervolgens vertelt hij over het historische verleden van het brongebied en het ontstaan van de beek. Tenslotte is er aandacht voor het fraaie gebied van de Dommel in deze omgeving.

Toegang voor leden van Den Hogert is gratis. Ook niet-leden zijn welkom; aan hen wordt een bijdrage gevraagd van 2 euro.