Drukte in de Stationsstraat tijdens de Oranjebraderie in 2015. Winkeliers in het centrum van Boxtel zouden vaker op zo'n manier samen op moeten trekken, vinden veel politieke partijen. (Foto: Gerard Schalkx).
Drukte in de Stationsstraat tijdens de Oranjebraderie in 2015. Winkeliers in het centrum van Boxtel zouden vaker op zo'n manier samen op moeten trekken, vinden veel politieke partijen. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Henk van Weert

TUSSENBALANS BELEIDSPROGRAMMA 2014-2018 GEMEENTE BOXTEL

'Van Boxtelse klaagzang naar bruisend centrum'

HENK VAN WEERT

Initiatieven van ondernemers, nieuwe horecabedrijven en een groot aantal evenementen zijn volgens het college van B. en W. het bewijs dat in het centrum van Boxtel een positieve spiraal is ingezet. ,,Bij ons aantreden in het voorjaar van 2014 was sprake van een klaagzang, maar het centrum wordt steeds meer het bruisend hart van de gemeenschap", stelt wethouder Eric van den Broek (SP).

In de vorige aflevering van deze Politieke Barometer was al te lezen dat het dagelijkse bestuur van de gemeente Boxtel flink investeert in de economie. Dat kan mede dankzij het stimuleringsbudget van 1 miljoen euro dat de gemeenteraad in de zomer van 2014 uittrok om de gevolgen van de crisis te bestrijden.

,,Ondernemers trekken eensgezind én samen met de gemeente op bij de uitvoering van diverse centrumplannen. Maar ook bij de bestrijding van leegstand", aldus de wethouder die zowel het centrum als Economische Zaken in zijn portefeuille heeft.

Van den Broek geeft aan dat het college ook verbindingen tot stand wil brengen tussen het centrum en de toeristische parels die afgelopen jaar werden benoemd, zoals oertijdmuseum De Groene Poort.

HISTORISCHE BESLUITEN

Het zal niemand bevreemden dat de fractievoorzitter van de SP, Dave van de Ven, de wethouder (zijn partijgenoot) volledig steunt: ,,Na jaren van stilstand zijn diverse historische beslissingen genomen die het centrum weer bruisend moeten maken. Er is nog nooit zoveel gebeurd als de afgelopen tijd."

Ook coalitiepartij is D66 is positief. Fractievoorzitter Jos Hegeman zegt dat het college, samen met de coalitiepartijen en gedoogpartners PvdA/GroenLinks en VVD. eindelijk de knoop wist door te hakken ten aanzien van het centrum: ,,En dat gebeurde met een nieuwe bestuurscultuur waarin zaken niet onnodig vooruit geschoven worden en in debat en dialoog adequaat opgelost worden." Hegeman verwacht dat het parkeerplein zoals de Markt nu wordt gebruikt, een functie krijgt als verblijfs- en recreatieplek.

WINKELIERS AAN ZET

Andere partijen temperen de juichstemming van het college en plaatsen kanttekeningen bij de door B. en W. gesignaleerde eensgezindheid van de centrumondernemers. Zij zouden een voorbeeld kunnen nemen aan de winkeliers in Selissenwal en Oosterhof, vinden Peter Manniën (Combinatie95) en Dymph van de Vries (VVD).

PvdA/GroenLinks sluit zich daarbij aan. ,,De gemeente Boxtel is goed bezig om het centrum sterker te maken. Maar het woord is nu aan de ondernemers en de daad moet bij het woord worden gevoegd", zegt fractievoorzitter Anja van den Einden.

Politieke
barometer

Ze wijst daarbij naar adviezen die van retaildeskundige Cor Molenaar en het bureau Streetwise: ,,We hebben verwachtingen van de werkgroepen in het Centrummanagement en van de samenwerking tussen ondernemers", aldus Van den Einden. Combinatie95 wijst er nog op dat de financiële inbreng van de ondernemers om het centrum op te vijzelen achterblijft.

Dat het centrum van Boxtel weer gaat bruisen, zoals B. en W. constateren, is INbox nog niet opgevallen. ,,Er wordt door de gemeente meegedacht en ook Brabants Centrum heeft met de spaaractie Boxtelaartjes iets in gang gezet. Maar we missen toch de spirit in het centrum om er samen iets van te maken. Er is een hoop gezelligheid als er iets te vieren valt, maar daarna is het weer een saai dorp. En geklaagd wordt er nog steeds: over de toegankelijkheid, over de leegstand", constateert Marria van den Hoven.

AUTOLUWE MARKT

Er is een plan in ontwikkeling om op de Markt veertig van de 55 parkeerplaatsen te schrappen. Combinatie95 vindt dat een gemiste kans. Bovendien is volgens de partij het herinrichtingsplan voor het plein 'nog niet duidelijk genoeg'. ,,Auto's zullen nog steeds hun negatieve effect hebben door parkeren en zoekverkeer, terwijl er naast het gemeentehuis voldoende alternatieve parkeerplaatsen gerealiseerd gaan worden", stelt fractievoorzitter Manniën. Eind november meldde wethouder Van den Broek dat de herinrichtingsplannen voor de Markt in 2016 verder uitgewerkt worden en dat in 2017 de schop de grond in gaat.

De opwaardering van het centrum kreeg ook gestalte door de kort voor de kerstdagen afgeronde herinrichting van de cultuurhistorische as tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek. De nieuwe bestrating, compleet met gevelverlichting- en tuintjes, bomen en zitbankjes, hebben de aloude route meer allure gegeven, vindt het college.

INbox plaatst echter ook hier kanttekeningen. Tijdens een raadsvergadering in november gaf fractievoorzitter Van den Hoven al aan het onbegrijpelijk te vinden dat de hobbelige kinderkopjes zijn teruggekeerd in het wegdek van de Burgakker. Dat vervolgens ook mindervaliden zich daarover beklaagden, leidde ertoe dat wethouder Van den Broek zich door zijn INbox-collega Herman van Wanrooij (Openbare Ruimte) in een rolstoel over de vernieuwde bestrating liet rijden. De kinderkopjes werden al prompt vervangen door afgevlakte kasseien...

TRANSPARANTIE

De positieve benadering van SP en D66 over de centrumplannen, stuiten op weerstand bij de grootste oppositiefractie: Balans. Die wijst er fijntjes op dat deze twee partijen in de vorige bestuursperiode tegen de notitie 'Op weg naar een leefbaar en bruisend centrum' stemden. Fractievoorzitter Wim van der Zanden was destijds centrumwethouder.

Wie de discussie rondom het centrum op de voet volgt, kan de steun van de socialisten en democraten voor de huidige centrumplannen wel verklaren. Beide partijen waren destijds faliekant tegen het plan van Balans om de pastorietuin op Duinendaal op te offeren als alternatief voor de parkeerplaatsen die verdwijnen op de Markt. Maar dat alternatief is inmiddels van tafel en vervangen door de voorgenomen aanleg van parkeerplekken aan het Zusterspad en in de zogeheten binnentuin van het gemeentehuis.

De wijze waarop het economisch stimuleringbudget wordt besteed, is Balans een doorn in het oog. Vorige week gaf de partij al aan dat criteria in haar ogen te pas en te onpas worden gebruikt door wethouder Van den Broek, onder meer bij de uitreiking van vouchers van 1.000 euro. Balans eist transparantie en heeft om inzage gevraagd van de besteding. Dat uit dat budget verhuissubsidies worden verstrekt aan ondernemers die vanuit de aanloopstraten willen verhuizen naar de omgeving van de Croonpassage, Markt en Rechterstraat vindt Balans, net als het CDA overigens, positief. Deze partijen dringen daarbij wel aan om leegstaande winkelpanden makkelijker een andere bestemming te geven; iets wat het college ook terdege van plan is.

BETAALD PARKEREN

CDA en Balans stellen echter óók nadrukkelijk dat Boxtel eindelijk eens van het betaald parkeren af moet stappen. Volgens hen zou dat de lokale economie een flinke impuls geven. Het college van B. en W. wil daar voor een deel aan tegemoet komen door een blauwe zone te maken van de toekomstige parkeerplaatsen aan het Zusterspad en naast het gemeentehuis.

In de volgende aflevering van de Politieke Barometer komt het vijfde speerpunt uit het beleidsprogramma van het college van B. en W. aan bod: Boxtel is ook in 2020 een prima woongemeente.

             ...DAVE VAN DE VEN...
     ...MARRIA VAN DEN HOVEN...
         ...ANJA VAN DEN EINDEN...