Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BETROKKENHEID BEWONERS BIEDT KANSEN

Durft Boxtel te kiezen
voor De Kleine Aarde 3.0?

COMMENTAAR

Zelden zat de raadzaal van het gemeentehuis in Boxtel zo vol. Ging het over de gemeenteraadsverkiezingen? Schaliegas? Vluchtelingen misschien? Nee. De gemeenteraad boog zich dinsdagavond laat in een zogeheten 'beeldvormende' vergadering over liefst zes toekomstplannen voor het terrein van De Kleine Aarde. En dat onderwerp leeft in Boxtel meer dan ooit, nog steeds. Wethouder Peter van de Wiel constateerde het deze week al tijdens de bijeenkomst op Facebook: ,,Fantastisch toch dat zoveel mensen mee willen denken en praten over dit icoon van Boxtel."

De brede belangstelling voor de toekomst van het ruim twee hectaren omvattende terrein - hier wandelde koningin Juliana ooit op regenlaarsjes met grondlegger Sietz Leeflang - biedt kansen. Natuurlijk, veel buurtbewoners zijn vooral geïnteresseerd in de ontwikkelingen die in hun 'achtertuin' plaats gaan vinden. Dat zijn de bewoners van Het Klaverblad, de Munselse Hoeve en de wijk In Goede Aarde. Maar veel anderen kijken juist reikhalzend uit naar een levensvatbaar plan om deze groene oase te behouden en weer toekomstperspectief te geven. Het geeft aan dat De Kleine Aarde - zowel de plek als het gedachtegoed - nog altijd tot de verbeelding spreekt.

Boxtel moet daarvan de vruchten plukken en de politiek kan na de beeldvormende bijeenkomst aan het werk. Met vier eerder vastgestelde criteria in de hand - budgettair-neutraal, onderwijs, duurzaamheid en betrouwbaarheid - gaat het gemeentebestuur de komende maanden aan de slag om een raadsvoorstel voor te bereiden. En dan is het woord aan de gemeenteraad om een wijs besluit te nemen en De Kleine Aarde - in welke vorm dan ook - te behouden voor de Boxtelse gemeenschap. Iedereen is het erover eens: hier liggen grote kansen.

De vraag is wel hoe het verder gaat. Verrassend genoeg lagen dinsdag niet vijf maar zes toekomstplannen op tafel. Het laatste plan was ter elfder uren ingediend door Wim van der Meeren uit Breda en dat is op z'n minst opmerkelijk te noemen. De vijf andere plannenmakers zaten al uitgebreid aan tafel met burgemeester en wethouders en lichtten hun visie toe. Het zesde idee kwam letterlijk uit de lucht vallen en wethouder Van de Wiel moest erkennen nog amper studie gemaakt te hebben van het plan dat dinsdag werd ingediend.

Met een zeer brede maatschappelijke belangstelling en zes uiteenlopende maar ook boeiende toekomstplannen op tafel, is de uitdaging groot om nu een knoop door te hakken. Volgens de wethouder is er genoeg informatie om een goede afweging te kunnen maken en kunnen alle losse eindjes in een tijdsbestek van dagen aan elkaar geknoopt worden. Opmerkelijk is echter dat de bal ook weer wordt teruggekaatst naar de zes initiatiefnemers, die worden uitgenodigd om samen aan tafel te schuiven. Die wens is eerder al door enkele plannenmakers geuit, maar of dit bijdraagt aan snelle besluitvorming is zeer de vraag.

Hiermee ligt de weg open voor een nieuwe overlegronde en is de kans groot dat Boxtel kopje onder gaat in een moeras vol leuke ideeën en goede bedoelingen. Het lijkt verstandiger om met de vier heldere criteria in de hand nu eens een keuze te maken. Durf het beste plan te kiezen en geef de bedenkers de regie om De Kleine Aarde 3.0 - De Kleine Aarde 2.0 werd met Triple E een fiasco - te realiseren. Samenwerken past bij de moderne opvattingen over burgerparticipatie en 'meewerkend Boxtel'. Maar soms is het goed de geest van de jaren zeventig die op het terrein rondwaart los te laten en knopen door te hakken om het icoon aan het Klaverblad voor de komende generaties te behouden.

Reageren?

Mail naar bc@brabantscentrum.nl


Liempde

Lezing vleermuizen

Vleermuizenkenner en illustrator Peter Twisk houdt donderdag 14 januari vanaf 20.00 uur een openbare lezing voor de Natuurwerkgroep Liempde in café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat. Vleermuizen vormen een vrij onbekende en vooral onbegrepen groep zoogdieren. Voor menigeen zijn het enge wezens, terwijl ze niemand kwaad berokkenen. Sterker nog ze voeden zich met vliegende insecten en bestrijden daarmee overlast voor de mens.


Tonpraters
laten Liempde
schateren

In zaal Hof van Liempde werd zaterdagavond de zevende editie van het Tonpratersgala gehouden. Tal van komieken traden voor het voetlicht. Onder hen Alex Wintermans uit Hank, die in de huid kroop van gebedsgenezers Jomanda (foto boven, Albert Stolwijk).

Uit deze regio kwamen Gemondenaar Jan Schellekens en Wichard de Benis uit Best in de ton. Maar ook Andy Marcelissen uit Raamsdonksveer (vorig jaar Brabants kampioen) en Cees Coolen (Tilburg) kregen de lachers op hun hand.

Gemonde

Nieuwjaarsconcert

Blaasorkest De Gimmese Kapel en zanggroep Gimmese Smart verzorgen zondag 10 januari vanaf 14.00 uur een nieuwjaarsconcert in zaal De Schuif aan de Dorpstraat. Door de samenwerking tussen beide vereniging is het publiek verzekerd van een gevarieerd programma, meldt een woordvoerder. De toegang is gratis.

Cursus linedance

Vriendengroep Mighty Cheyenne Country Dancers start maandag 11 januari met een cursus linedance voor beginners. Deelnemers zijn welkom in zaal Kloosterzicht aan de Sint-Lambertusweg waar de cursus van 18.30 tot 21.30 uur gegeven wordt. Deelname aan de eerste cursusavond is gratis. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de initiatiefnemers Ria en Wim, die telefonisch bereikbaar zijn op nummer 06-29 33 16 58 of via e-mail: info@kloosterzicht.nl.

Kaartavonden

Wie wil jokeren en rikken, kan de komende weken viermaal terecht bij Vrouwen van Nu. In zaal 't Schuifke aan de Dorpstraat verzorgen Hanneke en Leo Verhagen op vier maandagen vanaf 20.00 uur een kaartavond: op 11 en 25 januari en op 1 en 15 februari. Er zijn leuke prijsjes te winnen; op de laatste avond wordt de winnaar bekend van de competitie.