Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DIANA PIEK EN KARIN VAN DITMARS COÖRDINEREN OPVANG EN ZORG

'Eritrese meisjes willen graag slagen'

MARC CLEUTJENS

Boxtel biedt sinds september opvang aan dertig minderjarige vluchtelingen uit Eritrea. De meisjes wonen ruim drie maanden in Boxtel en voelen zich al aardig thuis in de gemeenschap. Diana Piek is verantwoordelijk voor de opvang van de meisjes, Karin van Ditmars coördineert de dagbesteding. Samen vertellen ze deze week hoe het met de vluchtelingen gaat en welke grote en kleine uitdagingen op hun pad liggen. ,,De meiden zijn allemaal heel gemotiveerd om er iets van te maken in Nederland."

De minderjarige meisjes mogen hun verhaal om veiligheidsredenen niet vertellen in de krant. Ze zijn gevlucht uit een totalitaire staat die controle uitoefent op alle inwoners. De lange arm van het regime reikt volgens de Nederlandse autoriteiten zo ver, dat een interview in een Nederlands medium gevolgen zou kunnen hebben voor de veiligheid van de achtergebleven familieleden.

TOPSPORT

Diana Piek is namens de gemeente Boxtel verantwoordelijk voor de opvang van de minderjarige Eritrese vluchtelingen op beide locaties: De Kleine Aarde en het voormalig klooster van de zusters oblaten aan de Prins Hendrikstraat. Karin van Ditmars is opbouwwerker bij welzijnsorganisatie ContourdeTwern en belast met de coördinatie van de dagbesteding. Samen bedrijven ze sinds de komst van de eerste groep vluchtelingen naar eigen zeggen elke dag topsport om de opvang in goede banen te leiden.

,,Het was voor Boxtel een complete verrassing dat er een groep van minderjarige meisjes zou komen", blikt Piek terug. ,,Drie uur voordat de bus arriveerde, bleek pas dat het om louter meisjes ging en gingen alle radertjes draaien om de zorg zo goed mogelijk in te richten." In eerste instantie zou het gaan om noodopvang van 72 uur en hoefde Boxtel alleen te zorgen voor bad, bed en brood. ,,Al snel was duidelijk dat het een hele specifieke doelgroep was die bovendien medische zorg nodig had", vertelt Van Ditmars.

KINDEROMBUDSMAN

Op initiatief van het gemeentebestuur werd bij het COA gevraagd om de opvang met 72 uur te verlengen, snel daarna gaf burgemeester Mark Buijs aan dat de gemeente de meiden niet meer wilde doorsluizen naar andere opvangcentra. Piek: ,,We hebben in die dagen rechtstreeks contact gehad met kinderombudsman Marc Dullaert die juist toen een Europese afspraak bekrachtigd had waarin stond dat landen beter voor minderjarige vluchtelingen moeten zorgen."

Boxtel wilde én kon een veilige thuishaven bieden. ,,De groep die bij De Kleine Aarde kwam, had helemaal geen spullen", blikt Piek terug. ,,De overdracht bestond uit één plastic tasje met een paar telefoonopladers. Punt." De groep die momenteel in de Prins Hendrikstraat woont, was al iets langer in Nederland en had al zes opvangcentra gehad. ,,Een zeer onwenselijke situatie", aldus Van Ditmars, die aangeeft dat de meiden toe waren aan rust, veiligheid en een goed pedagogisch klimaat.

Dat klimaat biedt Boxtel momenteel optimaal, zo stellen zowel Piek als Van Ditmars. ,,Boxtel heeft aangegeven duurzaam in de minderjarige vluchtelingen te willen investeren. Dat betekent dus dat we het prettig zouden vinden als ze hun school hier af kunnen maken", zegt Piek. Momenteel volgende de meisjes lessen in brede school Wilgenbroek, waarbij vooral Nederlandse taal en cultuur centraal staan. Van Ditmars: ,,Als ze straks een status hebben en mogen blijven, is Boxtel bereid om kleinschalige wooneenheden aan te bieden waar ze onder groepsbegeleiding kunnen wonen." Maar die bal ligt niet alleen bij deze gemeente, maar ook bij andere instanties.

GRAAG NAAR SCHOOL

Volgens Piek en Van Ditmars gaat het naar omstandigheden goed met de 'Boxtelse' meisjes. Ze gaan graag naar school, waar ze vijf dagen per week lessen volgen. Ook houden ze van fietsen, gaan ze op stap in het dorp en doen ze boodschappen om zelf te kokkerellen. ,,Het team dat de meiden begeleidt, ziet dat ze allemaal een enorme drive hebben om de Nederlandse taal te leren. Het gros is enorm gemotiveerd om te slagen in Nederland."

De vluchtelingen hebben wel allemaal veel meegemaakt. Ze hebben een reis van soms zeven maanden door woestijnen en een boottocht over de Middellandse Zee achter de rug. ,,Wat we merken is dat er nog veel emoties zijn, vooral als Eritrea ter sprake komt. De meiden missen hun familie, hun land en beseffen dat ze door hun vlucht niet meer terug kunnen", vult Van Ditmars aan.

De meisjes vinden veel steun in hun geloof. Ze hebben allemaal een christelijk-koptische achtergrond en richtten op beide opvanglocaties in Boxtel zelf een gebeds- en stilteruimte in.

BOOTCAMP

In afwachting van het toekennen van een definitieve status, krijgen de meisjes een dagprogramma voorgeschoteld dat niet alleen verveling tegengaat, maar ze vooral moet voorbereiden op hun opname in de Nederlandse samenleving. Daarom gaan ze naar school, krijgen ze huiswerkbegeleiding en taalles en wordt binnenkort een maatjesproject met vrijwilligers opgestart. ,,We laten ze kennismaken met alle facetten van de samenleving", vertelt Van Ditmars. ,,En dus doen ze via Buurtsport Boxtel mee aan sport en spel, dansen ze met Debbie Ophof en hebben ze bij De Kleine Aarde al een bootcamp gehad. En wie weet gaan ze zich straks aanmelden bij een van de vele sportclubs in Boxtel."

Piek is opgetogen over de brede belangstelling die in Boxtel bestaat voor het lot van de vluchtelingen. ,,Het is fantastisch om te zien dat zich zoveel vrijwilligers hebben gemeld en dat zoveel inwoners spontaan spullen hebben gebracht. De betrokkenheid is immens en laat zien dat Boxtel een heel warm hart heeft."

FOTO BOVEN: Diana Piek (links) en Karin van Ditmars zijn verantwoordelijk voor de opvang van minderjarige vluchtelingen in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).