'BOXTEL HEEFT EEN WARM HART'

Vluchtelingen Eritrea in afwachting van status

De dertig minderjarige vluchtelingen die momenteel in Boxtel verblijven, hopen binnenkort te vernemen welke status ze krijgen en of ze definitief in Nederland mogen blijven wonen. Momenteel verblijven de meisjes die allemaal afkomstig zijn uit Eritrea in twee opvanglocaties: De Kleine Aarde en het voormalig klooster van de zusters oblaten aan de Prins Hendrikstraat.

Boxtel wil 'duurzaam investeren' in de toekomst van de Eritrese meiden. Deze week vertellen hoofd opvang Diana Piek (gemeente Boxtel) en coördinator Karin van Ditmars (ContourdeTwern) over de begeleiding en dagbesteding van de vluchtelingen. Meerdere instanties buigen zich momenteel over de toekomst van de minderjarige meisjes.

Zodra ze allemaal een gesprek hebben gehad met het COA, zal duidelijk worden welke status ze krijgen; de verwachting is dat de meesten in Nederland mogen blijven. En dan start de zoektocht naar andere woonruimte die als het aan de instanties in Boxtel ligt ook binnen deze gemeentegrenzen te vinden is.

WOONEENHEDEN

Het gemeentebestuur overlegt met onder meer woonstichting Sint-Joseph over het beschikbaar stellen van kleinschalige wooneenheden waar de meiden zelfstandig kunnen wonen. Omdat ze minderjarig zijn, wordt gezorgd voor 24 uur groepsbegeleiding, zodat ze dag en nacht begeleid en ondersteund kunnen worden. De minderjarige vluchtelingen zullen geen onderdak krijgen in het nog te verbouwen schoolgebouw aan de Tijvert, waar plekken komen voor meerderjarige statushouders waaronder gezinnen.

De voormalige BGA-opleiding wordt verbouwd om extra woonruimte te realiseren en de extra toestroom van woningzoekenden in Boxtel op te kunnen vangen, zo stelt een woordvoerster van woonstichting Sint-Joseph. Ze geeft aan dat Sint-Joseph voor alle statushouders op zoek is naar woonruimte. ,,Zodra de Eritrese meisjes een status krijgen, is het onze plicht als woonstichting om mee te denken en te helpen in de zoektocht naar onderdak."

TOT RUST KOMEN

Volgens Piek en Van Ditmars slagen de dertig Eritrese meisjes erin om bij te komen na een reis die vaak zes tot zeven maanden heeft geduurd en onder meer voerde door de woestijn van Somalië en Libië. ,,Nu ze eenmaal in Boxtel zijn, verdwijnt de survivalmodus en komen ze tot rust", zegt Piek. ,,De positieve manier waarop veel inwoners hebben gereageerd op hun komst is hartverwarmend. We zijn overstelpt met kleding, jassen, dassen en mutsen en gezelschapsspelletjes. Uit alles blijkt: Boxtel heeft een warm hart."

Volgens Van Ditmars, die de dagbesteding van de meisjes coördineert, gaat het goed met de vluchtelingen, al zijn er veel emotionele momenten. ,,Maar de positieve sfeer overheerst. De meiden hebben een geweldige drive om onze taal te leren, willen leren fietsen en gaan graag naar school."

Op pagina 7: 'Eritrese meisjes willen graag slagen'.