De kastanjeboom blijft behouden voor Boxtel. In de zomer van 2016 zal dit dus opnieuw het uitzicht op de Zwaanse Brug zijn... (Foto: Peter de Koning).
De kastanjeboom blijft behouden voor Boxtel. In de zomer van 2016 zal dit dus opnieuw het uitzicht op de Zwaanse Brug zijn... (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

van de langenberg koopt villa

Kastanjeboom blijft,
de bezorgdheid ook

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De resultaten van de second opinion die BTL Bomendienst in december verrichtte bij de monumentale kastanjeboom nabij de Zwaanse Brug, hebben het college van B. en W. doen besluiten de kapvergunning niet te verlenen. ,,Ons gevoel dat de boom onveilig zou zijn, lijkt te hoog gegrepen", meldde wethouder Herman van Wanrooij gistermiddag. Uit het onderzoek blijkt wél dat de kastanjeboom zieker is dan een jaar geleden.

John van de Langenberg, uitbater van restaurant De Rechter, vroeg de kapvergunning aan, kort nadat hij zijn intrede deed in Villa Het Hof. ,,Toen ik kennis nam van het onderzoek van Pius Floris, werd voor mij duidelijk dat de boom onveilig was. Het is nooit mijn intentie geweest de vergunning aan te vragen vanwege de kastanjes en bladeren die de boom met zich meebrengt. Ik vind het een prachtige boom en ben hier geen restaurant begonnen om vervolgens heel Boxtel op m'n dak te krijgen. Het ging mij puur om het aspect veiligheid. Nu blijkt dat er geen specifieke dreiging is, is er dus ook geen reden om de boom te kappen. Het heeft mij dan ook behoorlijk gestoord dat er rondom de kastanjeboom behoorlijk op de man werd gespeeld."

Waar Van de Langenberg voorheen huurder was van de villa, heeft hij het perceel sinds half december in bezit. ,,Dat houdt in dat ik nu eigenaar van de boom ben, daar heb ik een prachtige villa bijgekregen", meldde de Boxtelaar gistermiddag gekscherend. ,,Het is nu mijn plicht geworden om serieus met de kastanje om te gaan." Uit de onderzoeken van bureaus BTL en Pius Floris blijkt dat extra onderhoud nodig is aan de kastanje. Zo zouden stormkabels vervangen moeten worden en is een flinke snoeibeurt nodig. ,,De komende tijd bekijken we wat er nodig is", aldus Van de Langenberg.

halve bomen

Wethouder Van Wanrooij voegt toe dat de gemeente geld beschikbaar stelt voor monumentale bomen, maar dat een groot deel van de kosten voor Van de Langenberg zijn. Bovendien wordt de kastanje nauwlettend in de gaten gehouden. En mocht de veiligheid alsnog in het geding komen, dan wordt snel ingegrepen. ,,De takken van de kastanje zijn al bijna 'halve bomen'. Bovendien wordt de boom ook weer zwaarder in het voorjaar, als er weer blad aan de takken komen", aldus wethouder Van Wanrooij. ,,De kastanjeboom blijft, maar de bezorgdheid ook..."

Duidelijk is, ook na de second opinion van BTL, dat de boom ziek is en uiteindelijk een keer om moet. ,,Er zal een moment komen waarop het gedaan is", zegt Van Wanrooij. ,,En dan komt het groenplan, waar we ons al eerder over gebogen

hebben, weer in beeld. Het is fijn dat dit plan er is." Van de Langenberg werkte voor dit plan samen met architectencollectief BAeSS, de gemeente en Heemkundekring Boxtel. In dit plan is onder meer een opvolger voor de kastanjeboom opgenomen: een beuk. Vooralsnog treedt dit plan dus nog niet in werking, al gaf Van den Langenberg gisteren aan wel degelijk zijn terras in de zomer een opknapbeurt te geven.

wijze koningen

Boxtelaar Frank Scholman, die de Bomenstichting inschakelde waardoor de organisatie een bezwaarschrift bij de gemeente indiende, reageerde gistermiddag verheugd op het nieuws. ,,Net als de drie wijze koningen die op 6 januari gearriveerd zijn uit het Oosten, komt de wijsheid bij het college van B. en W. binnen dat het toch maar beter is de vergunning in te trekken. De vergunning zou geen stand houden bij de rechter."

BBO Volley

Uitslagen dinsdag 5 januari

EERSTE KLASSE

Meubelidee/Aldaron - Veldsink/De Lind        0-3

FAC Hyp. - Fireballs        3-0

Xieoe/Leermakers - 2e Glas: DaNie        2-1

VanderlandeNetnie - NulVier        3-0

TWEEDE KLASSE

Oude Ballen - The Brain        0-3

Dinercafé Knus - Hart v. Boxtel        1-2

Discovloerboxtel - Hoppenbrouwers        3-0

Van Olphen - HashtagMedia        3-0

DERDE KLASSE

Als Voorheen 2A - Gemeente        2-1

Van Oirschot RVS - Baril Coatings        2-1

Arie's - Effe Tikke        0-3

Unlimited - Arteway        3-0

VIERDE KLASSE

Clic Visuals - Magic X        3-0

Consense of Solartricity - Zonder Naam        0-3

Brabants Sports - De Braken        3-0

Becoloth - Bonyxblok        2-1

Programma dinsdag 12 januari

EERSTE KLASSE

Xieoe/Leermakers - VanderlandeNetnie        19.30

Fassbender - Veldsink/De Lind        20.30

2e Glas: Da Nie - Fireballs        21.30

Meubelidee/Aldaron - FAC Hyp.        22.30

TWEEDE KLASSE

Discovloerboxtel/Fustje - Van Olphen        19.30

Burned Volleybal - The Brain        20.30

Hoppenbrouwers - Hart v. Boxtel        21.30

Oude Ballen - Dinercafé Knus        22.30

DERDE KLASSE

Baril Coatings - Effe Tikke        19.30

Arie's - Arteway        20.30

Unlimited - Gemeente        21.30

Van Oirschot RVS - Als Voorheen        22.30

VIERDE KLASSE

Brabant Sports - Becoloth        19.30

VC Swinta - Magic X        20.30

De Braken - Zonder Naam        21.30

Clic Visuals - Consense of Solartricity        22.30

ZAALWACHT

Opbouwen: VanderlandeNetnie        19.20

Afbreken: FAC Hypotheken        23.25


Afbeelding