Afbeelding
Foto: Peter de Koning

plannen voor verbinding tuin met stadslandgoed

Voedseltuin Boxtel schuift stukje op

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Vanwege grondverontreiniging was het niet mogelijk de Voedseltuin Boxtel op een perceel van de gemeente aan de Parallelweg Zuid in te richten. De afgelopen maanden gingen initiatiefnemer Theodoor van Leeuwen en Boxtel op zoek naar een nieuwe plek. Die is gevonden: een agrarisch perceel dat pal naast het vorige perceel ligt.

,,Uit onderzoek van de firma Milon bleek dat het perceel dat we in eerste instantie op het oog hadden licht verontreinigd was. Dit hield in dat er wél agrarische activiteiten mogelijk zijn op deze grond, maar voedselproductie was geen optie", lichtte wethouder Peter van de Wiel gistermiddag toe. Een nieuwe zoektocht volgde en Van Leeuwen stuitte op het nabijgelegen perceel, dat eigendom was van agrariër Bertus van de Sande. Hij en de gemeente gingen uiteindelijk akkoord met een constructie, waarbij het perceel waar de Voedseltuin in eerste instantie was gepland, geruild werd voor het agrarische perceel. ,,Inclusief een kleine bijbetaling omdat de grond van Van de Sande groter is qua oppervlakte. Door de grond in gebruik te stellen aan een andere partij, verdienen we dit bedrag in feite weer terug", legt Van de Wiel uit. Helicon Opleidingen heeft al te kennen gegeven een gedeelte van het perceel, dat ongeveer twee hectare meet, te gebruiken voor educatieve activiteiten.

Boxtelaar Van Leeuwen stond al aan het roer van voedseltuin Villanueva in 's-Hertogenbosch en vatte vorig jaar het plan op óók zo'n tuin in zijn eigen woonplaats te starten. ,,Dat we nu daadwerkelijk kunnen starten, is voor mij een fantastisch begin van 2016. Bovendien is het perceel aan de Parallelweg Zuid uitermate geschikt. Het grenst aan Stapelen, mensen kunnen via deze plek de tuin in de toekomst bereiken. Om de bewoners van appartementencomplex Stapelen geen overlast te bezorgen, kunnen we een haag plaatsen." Het wandelpad ligt er al, maar moet nog worden aangepast. ,,Daarnaast is het de bedoeling dat er verschillende gebouwtjes op het perceel komen, zoals een schaftkeet en een opslagschuur. Hiervoor moeten vergunningen worden aangevraagd. Binnenkort hebben we hierover een gesprek met de gemeente", legt Van Leeuwen uit.

sociale componenten

Er kan al wel worden gestart met ploegen en eggen van de grond. ,,Daarnaast staat een overleg gepland met Helicon voor een teelt- en inrichtingsplan. En we gaan natuurlijk verder met de werving van vrijwilligers en fondsen. Er hebben zich al verschillende mensen bij ons gemeld om een taak op zich te nemen", vertelt Van Leeuwen. Het bestuur voor Voedseltuin Boxtel is al een tijdje compleet. Voorzitter is Peter van As, secretaris is Jan Boogers en Harry Weijers fungeert als penningmeester. Van Leeuwen neemt zelf geen bestuursfunctie op zich; hij blijft projectleider van Voedseltuin Boxtel.

Wethouder Van de Wiel liet gistermiddag weten dat het college van B. en W., dat onlangs nog op uitnodiging van Van Leeuwen een bezoek bracht aan voedseltuin Villanueva, enthousiast is over de plannen. ,,Met name de sociale componenten, namelijk de relatie met de Voedselbank en de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, spreken ons erg aan."

FOTO BOVEN: In augustus verrichtte milieukundig veldmedewerker Joost Cox (rechts) van Milon grondonderzoek op het vorige perceel aan de Parallelweg Zuid. Uiteindelijk bleek de grond niet geschikt voor voedselproductie. Initiatiefnemer Theodoor van Leeuwen ging op zoek naar een nieuwe plek en vond een perceel: pal naast de oude optie... (Foto: Peter de Koning).


Ouderen Liduina

genieten van

gratis oliebollen

Gradjan Buss Brood & Banket, gevestigd in winkelcentrum Oosterhof, hield op 30 december een actie via Facebook. Mensen die reageerden, maakten kans op vijftig oliebollen. Desiree van der Velden kwam als winnaar uit de bus; zij nam de oliebollen mee naar verpleeghuis Liduina...

,,Ik heb avonddienst op Liduina, onze bewoners zullen heerlijk smullen van de oliebollen." Zo reageerde Desiree van der Velden op Facebook. Ze werd uitgeroepen tot winnaar en kreeg niet 50, maar 350 oliebollen mee voor de gezamenlijke oud- en nieuwviering voor de bewoners in Liduina. Ook kerstbrood en -kransjes die Gradjan Buss nog over had, werden geschonken aan de bewoners. Buss: ,,Ik heb gehoord dat ze er heerlijk van gesmuld hebben."