Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

INSCHRIJVING DEZE WEEK VAN START

Overheid geeft steun bij sanering asbestdaken

Particulieren, industriƫle en agrarische bedrijven en instellingen kunnen sinds deze week in aanmerking komen voor een subsidie als ze het asbest van hun daken willen laten verwijderen. Sinds maandag 4 januari kan een aanvraag ingediend worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stimuleert met deze subsidie de verwijdering van asbestdaken in de periode 2016-2019. Asbestdaken verweren in de buitenlucht. Hierdoor komen asbestvezels vrij in de leefomgeving. Met ingang van 1 januari 2024 is het verboden om asbestdaken te hebben. Daarom moeten eigenaren de asbestdaken tussen 2016 en 2024 laten verwijderen.

Particulieren, ondernemers en overheden die de rekening betalen voor het verwijderen van het asbestdak komen in aanmerking voor de subsidie als het oppervlakte van het asbestdak meer dan 35 vierkante meter bedraagt. De regeling geldt niet voor overheden die een asbestdak laten verwijderen uit naam van een zogeheten wettelijke taak.

10 MILJOEN EURO

De subsidie bedraagt 4,50 euro per vierkante meter verwijderd asbestdak met een maximum van 25.000 euro per adres. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stelt voor 2016 een budget van 10 miljoen euro beschikbaar voor subsidiƫring. Wanneer het budget voor dit jaar bereikt is, verschuift de datum van ontvangst naar 1 januari in het daaropvolgende kalenderjaar met een uiterlijke datum van 1 januari 2020.

Sinds 4 januari tot uiterlijk 31 december 2019 kan een aanvraag ingediend worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dat kan online via de website www.rvo.nl.