Afbeelding
Foto: Peter de Koning

AMSTERDAMSE TIENER STUIT OP VEEL ZWERFVUIL OP LANDGOED

Venrode weer schoon dankzij Floris

MARC CLEUTJENS

Floris Rademakers (10) uit Amsterdam logeert regelmatig bij familie in Boxtel. Met broer Mathijs, zus Carlijn en zijn ouders bracht hij de kerstdagen hier door en natuurlijk werd een paar keer gewandeld in de groene omgeving van hun logeeradres. Op landgoed Venrode stuitte Floris op een enorme berg zwerfvuil, dat met een bolderkar werd ingezameld en afgevoerd. Hij schreef er ook een brief over aan Brabants Centrum...

Op initiatief van zijn tante Claudia werd onderweg gespeurd naar zwerfvuil. ,,En we vonden heel veel hoor", vertelt Floris. ,,Allemaal blikjes, flessen van plastic en glas, zelfs een pan." Het afval werd aangetroffen in de omgeving van Heult en Venrode, onder meer nabij de nagebootste grafheuvel die aan een van de vennen is opgeworpen. ,,Hier leek het wel een vuilnisbelt", zegt Floris. ,,We ontdekten een soort zwervershol waarin heel veel flessen en blikjes lagen. Op de eerste wandeling hadden we al één vuilniszak vol."

Ook op de andere dagen dat Floris bij zijn familie verbleef, werd afval opgehaald. Met de bolderkar werden de zware spullen opgehaald. Zoals twee autobanden, twee kapotte tuinstoelen en een dik pak reclamefolders van Vroom & Dreesmann. ,,Dat pak papier was te zwaar om mee te nemen, daar hadden we écht een bolderkar voor nodig", lacht de jonge Amsterdammer.

VIERDAAGSE

Floris deed deze zware klus niet alleen. Hij kreeg hulp van Mathijs en Carlijn. Ook zijn neefje Nicolaas en nichtje Charlotte die in Vancouver wonen en ook op familiebezoek in Boxtel waren, hielpen een handje mee. ,,Ik heb een van de autobanden gevonden", vertelt Mathijs. ,,En ik een regenpijp", lacht Carlijn. Alle afval is op een plek verzameld en zal door de gemeente Boxtel worden afgevoerd.

Floris is verontwaardigd over de troep die in het landgoed is achtergelaten of gedumpt. ,,Als je bij een bos bent of woont, moet je nooit dingen weggooien", schreef hij in zijn brief aan Brabants Centrum. ,,Als dat toch doet, moet je het altijd weer oppakken." Tijdens een bliksembezoek aan de redactie vertelde hij gistermiddag dat hij ook in Amsterdam wel eens schoonmaakacties houdt. ,,Ik doe elk jaar mee aan de avondvierdaagse in het Amsterdamse Bos. Vorig jaar heb ik twee keer helemaal achteraan gelopen met een grote plastic tas en alle snoepzakjes en bekertjes opgeraapt."

Met zijn ouders heeft Floris zich ook ingezet voor vluchtelingen in Amsterdam. Zo werden allerlei toiletartikelen verzameld en afgegeven bij een sporthal in de stad. Ook had het gezin Rademakers in de kerstvakantie een vluchteling te gast bij een avondmaaltijd.

VOETBALLEN

Floris vertelt dat hij met zijn familie graag in Boxtel logeert. ,,Amsterdam is leuk omdat we vlak bij huis een leuk voetbalpleintje hebben. Ik voetbal ook bij Swift en zit daar in selectieteam E2. Maar in Boxtel is het ook mooi. We gaan graag wandelen. En in Esch ben ik al twee keer op het Bierpompfeest geweest, Liempde ken ik van de Boeremèrt."

Met zijn broer en zus verblijft hij graag bij zijn familie, die nabij Venrode woont. ,,Soms gaan we op pad met een metaaldetector. Dan vinden we schroeven en spijkers en één keer een munt van koning Willem III."

FOTO BOVEN: Floris Rademakers (midden) poseert met Mathijs (rechts) en Carlijn op een van de plekken op landgoed Venrode waar heel veel zwerfvuil werd aangetroffen. (Foto: Peter de Koning).


Bridgeclub Rembrandt

Uitslag Nieuwjaarsdrive

A-LIJN

Toos v.d. Leek/Hans Siemons        56.70

Toon v. Uden/Anthonie Moerdijk        55.97

Joanna Koppen/Nelly Maas        54.97

B-LIJN

Anneke v.d. Els/An Visser        64.93

Paul en Marie-José Ronde        63.54

Jan Balk/Ad Tuerlings        63.19

Bridgeclub Revanche

Uitslagen dinsdag 5 januari

A-LIJN

Henny v. Esch/Peter v.d. ven        64.58

Gerda en Ad v. Lier        55.83

Sonja Tempels/Jan Sweere        55.00

B-LIJN

Cocky Pastoor/Lous Frankevijle        61.12

Threes Hartmanns/Leopold Messchaert        59.28

Jeanette Smolders/Cees Smolders        59.20

C-LIJN

Antoon Eggenhuizen/Cees Smits        68.85

Agnes Schalkx/Hans v.d. Krabben        60.56

Alphons v.d. Heijden/Thea v. Leusden        59.11

Bridgeclub Prettig Spel

Uitslag woensdag 6 januari

1. Dames v. Hees/v. Helvoort

2. Dames v. Geel/Brouwers

2. Dames v. Meurs/Ophof

4. Dames Dortu/v. Ewijk

Bridge

Bridgeclub Boxtel

Uitslagen dinsdag 5 januari

A-LIJN

Gert Joren/Riet v. Stuivenberg        61.31

Ans Kuilman/Michel v.d. Meijden        57.74

Arnold Bosveld/Henk Schilder        56.55

B-LIJN

Cisca en Cees v. Hal        58.93

Betty en Han Dragt        58.04

Rietje en Gerrit Zunneberg        56.85

Uitslag woensdag 6 januari

A-LIJN

Fons Gieles/Willy v.d. Heijden        57.74

Bab v. Asveldt/Riekie v. Weert 56.85

Anne Tak/Frans Hofstede 55.95

B-LIJN

Tonny Verstijnen/Piet Verstijnen        58.33

Jannie Kniest/Willemien v. Mensfoort        54.58

Jos Jilesen/Lous Frankevijle        53.75

Alle zwerfvuil van Venrode, verzameld in een bolderkar. Van links naar rechts Charlotte, Mathijs, Carlijn, Floris en Nicolaas. (Foto: Roderik Rademakers).