Christ van Schijndel: actief op vele fronten in Esch. De 27-jarige Esschenaar werd in het zonnetje gezet door de gemeente Haaren. (Foto: Albert Stolwijk).
Christ van Schijndel: actief op vele fronten in Esch. De 27-jarige Esschenaar werd in het zonnetje gezet door de gemeente Haaren. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Jongeren in het zonnetje bij nieuwjaarsreceptie Haaren

'Esch kent Christ en Christ kent Esch'

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Haaren werden zondag actieve jongeren uit de dorpen van de gemeente in het zonnetje gezet. Uit Esch was dat de 27-jarige Christ van Schijndel.

De gemeente Haaren huldigde de afgelopen jaren tijdens de nieuwjaarsreceptie vrijwilligers uit de vier dorpen. Dit jaar werd met die traditie gebroken. Voor de nieuwjaarsreceptie ontstond het idee om jongeren te fêteren. ,,Er zijn zóveel actieve jongeren die zich inzetten voor hun dorp. Het gemeentebestuur is daar bijzonder trots op", aldus burgemeester Jeannette Zwijnenburg.

Uit Esch werd Christ van Schijndel gekozen. ,,Christ is altijd bereid zijn schouders te zetten onder activiteiten voor jongeren in Esch. Hij is actief in de evenementencommissie van Essche Boys. Hij organiseert van alles met carnaval en tijdens het jaarlijks jeu de boulestoernooi in Esch houdt hij een feest voor de Essche jongeren. Ook voor LOHA is Christ regelmatig bezig. Daarnaast staat hij op de lijst van politieke partij Samenwerking '95. Esch kent Christ en Christ kent Esch." Behalve deze lovende woorden, ontving Christ een cheque van 250 euro en een selfiestick. Het geld mag hij besteden aan één van zijn vrijwillige activiteiten. Bij de selfiestick deed de burgemeester een dringend verzoek foto's te maken van die activiteiten voor de website van de gemeente. ,,Heel leuk", reageert Christ. ,,Maar het had niet gehoeven. Ik doe dat vrijwilligerswerk omdat ik het leuk vind." Zijn ouders Christien en Jan van Schijndel zijn trots. ,,Ik ben trots op al mijn kinderen", zegt Christien, "maar vandaag speciaal op deze. Hij heeft toch iets meegekregen van ons…", zegt ze met een knipoog.

Vóór de huldiging van de jongeren, hield burgemeester Zwijnenburg een toespraak. Ze sprak over mondiale problemen als het geweld van IS en het veranderende klimaat. Om dat laatste te linken aan de gemeente Haaren, want binnenkort krijgt Haaren zijn eigen 'klimaattop'. Op 25 februari vindt een mini-symposium plaats over duurzaamheid. Ook de vele nieuwbouwprojecten in de dorpen werden genoemd en natuurlijk de beslissingen over de toekomst van de gemeente, die dit jaar gaan vallen. En de burgemeester onthulde traditiegetrouw het inwoneraantal: de gemeente kende vorig jaar een groei van 60 inwoners en telt nu 13.585 inwoners.