Afbeelding
Foto: Beeldveld Fotografie, Tilburg

NINE (14) NIEUWE JEUGDWATERGRAAF

'Water belangrijk maken op middelbare scholen'

MARC CLEUTJENS

Watergraaf Peter Glas van Waterschap De Dommel heeft Nine van Hemert (14) uit Boxtel maandag benoemd tot jeugdwatergraaf. Nine neemt namens het waterschap in Boxtel zitting in het landelijk jeugdwaterschapsbestuur en zal in die rol onder meer in de Tweede Kamer en op ministeries aandacht vragen voor actuele waterproblemen. ,,Ik heb er super veel zin in."

Nine is derdejaars leerling op het gymnasium van het Jacob-Roelandslyceum en was een van de zestien kandidaten voor de post van jeugdwatergraaf. Ze volgt Joeri Renes uit Best op, die eerder het stokje overnam van de eerste jeugdwatergraaf Laurien Broeders uit Boxtel. Het Jacob-Roelandslyceum is volgens een woordvoerster van het waterschap een van de scholen in de regio die heel actief is op het gebied van water. ,,Van leerlingen van het JRL kregen we vier sollicitatiebrieven en daar zijn we natuurlijk heel blij mee."

VERDIEPEN

De Boxtelse scholiere ziet haar nieuwe taak als een mooie uitdaging. ,,Ik kreeg een e-mail van school waarin stond dat deze vacature bestond en ik vond het leuk om me eens op onderwerpen te storten die ik nog niet zo goed ken." Ze vervolgt: ,,Natuurlijk weet ik dat Boxtel een waterschap heeft, maar wat ze daar doen was me niet echt bekend. Daar ga ik me in verdiepen om zo als jeugdbestuurslid leeftijdsgenoten alles over water te vertellen. Ik wil water op scholen belangrijk maken."

Nine heeft binnenkort haar eerste landelijke vergadering en kijkt uit naar kennismaking met de minister of leden van de Tweede Kamer. ,,Ik wil graag dingen leren die voor mij nieuw of onbekend zijn. Het waterschap geeft me die kans en die grijp ik met beide handen aan." De Boxtelse heeft een passie voor dansen, maar is ook geboeid door politiek. Ook andere uitdagingen gaat ze niet uit de weg. ,,Toen ik nog op de Angelaschool zat, heb ik een vraag mogen stellen aan astronaut André Kuipers, die toen in de ruimte verbleef."

NIET OP AFSTAND

Watergraaf Glas vindt het 'geweldig' dat zoveel kandidaten reageerden op de post van jeugdwatergraaf. ,,Jongeren weten over het algemeen te weinig van water en het werk van de waterschappen", meent Glas. ,,Daarom ben ik een grote voorstander van het landelijk jeugdbestuur. Juist niet op een afstand zeggen dat de jeugd meer betrokken moet worden. Nee, haal de jeugd letterlijk in huis en laat ze meedenken over hoe we de jongeren goed kunnen bereiken." De watergraaf vindt dat het jeugdwaterschapsbestuur sinds 2010 veel resultaten heeft geboekt. ,,Zo is er een manifest waarin staat hoe waterschappen de jeugd bewust kunnen maken van het feit dat het niet vanzelfsprekend is dat we veilig, met droge voeten en schoon water kunnen leven."