In 30 uur tijd hoopt de Boxtelse alpinist Frans van Beers (76) de Kilimanjaro te bedwingen. In korte broek en ontbloot bovenlijf... (Foto: Peter de Koning).
In 30 uur tijd hoopt de Boxtelse alpinist Frans van Beers (76) de Kilimanjaro te bedwingen. In korte broek en ontbloot bovenlijf... (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTELSE ALPINIST FRANS VAN BEERS (76) HOOPT RECORD TE VESTIGEN

In blote bast naar top van Kilimanjaro...

TONNIE WESSELING

Waar Leijten vorig jaar opzien baarde omdat hij met reuma de Kilimanjaro bedwong, is de beklimming door Van Beers vooral opmerkelijk vanwege zijn leeftijd. De Boxtelaar is kerngezond en topfit. ,,Sport loopt als een rode draad door mijn hele leven", zegt Van Beers. ,,En ik ben veel met gezondheid bezig. Door een paar vrienden werd ik geattendeerd op de Hof-methode. Ik heb eerst een beginnerscursus gedownload en ben zo enthousiast geworden dat ik verder ben gegaan met de instructeurscursus. Na Tanzania reis ik naar Polen voor de laatste module."

Samen met echtgenote Monique heeft Van Beers een gezondheidscentrum aan huis met onder meer massage, Chinese geneeskunde, voetreflexmassage en voedingsadviezen. Als zoon van het Liempds Boerke (Marinus van Beers) ontdekte hij bij toeval dat hij evenals zijn vader ook kan magnetiseren.

Als ondernemend man heeft Van Beers weinig stil gezeten in zijn leven. Hij heeft onder meer in Libië gewerkt voor een grote oliemaatschappij en in Australië

Zaalvoetbal

Uitslagen zaterdag 2 januari

De Nozem – v.d. Langenberg        5-1

v. Dongen/v.d. Wiel – Pika/Geveltje        7-2

Kwalitaria Strik – Hart van Boxtel        2-5

Laansma Tuinen – Vouwwagenspec.        5-3

X2COM – Tahadi        2-7

C.J. v.d. Sande – Le Temps Perdu        7-2

Uitslagen maandag 4 januari

Faes Entertainm. - v. Stekelenburg        3-2

v.d. Heijden Milieu – Termeer Support        10-4

Vermeer Verz. – Groen als Gras        5-1

Comsche Hoeve – Vinyl- en Tapijtwinkel        7-1

Verbeij/Hanekroot – Markzicht Boxtel        2-1

Programma zaterdag 9 januari

Le Temps/Flickmotion – Heva        17.00

v.d. Langenberg/Fleur - Filipe Mode        17.45

Adm. Jilesen – X2COM        18.30

C.J. v.d. Sande – Team Elizabeth        19.15

Goossens Advies – De Nozem        20.00

Corfu -'t Geveltje        20.45

Programma maandag 11 januari

Plein 2 – Rijschool Gestel 2        19.00

FC Blokfit – Hart van Boxtel        19.45

Scheutjens – Markzicht        20.30

Verbeij/Hanekroot- Green Team        21.15

Markzicht Boxtel – Celdex        22.00

met roadtrains gereden. ,,Het duurde lang voor ik gesetteld was. Ook mijn vijf kinderen zijn avontuurlijk, het zit wel in de familie."

NIEUWJAARSDUIK

Van Beers ís niet alleen topfit, hij stráált het ook uit: ,,Ik ben nooit ziek. Rond deze tijd van het jaar begeef ik me wel eens expres tussen snotterende mensen", grinnikt hij. ,,Maar het virus heeft geen vat op mij. Omdat ik al gezond ben, is het voelbare effect van de Hof-methode op mij minder. Een ander gaat hierdoor met sprongen vooruit qua wellbeing. Hof nodigde mij uit voor de beklimming van de Kilimanjaro in recordtijd. Hij had al eens een 'oude' man van 65 gehad. Met mijn 76 jaar kon ik ook geen nee zeggen! Mijn dag begint met wat water drinken en ademhalingsoefeningen. Dan met ingehouden adem opdrukken tot zo'n vier minuten en vervolgens een koude douche van acht tot tien minuten."

Van Beers heeft door de jaren heen veel klimervaring opgedaan, óók samen met echtgenote Monique: de Incatrail in Peru, de Annapurna in Nepal en het basecamp van de Mount Everest kennen geen geheimen meer voor het Boxtelse echtpaar. Als voorbereiding op de beklimming van de Kilimanjaro houdt de alpinist zich momenteel rustig. Maar zondag was er wel die Nieuwjaarsduik in Blaricum met een groep cursisten en Wim Hof zelf. ,,Vijf minuten in water zitten bij een temperatuur van slechts zes graden doet pijn. Sommigen hielden het niet vol, ik wel."

MOEILIJKSTE ROUTE

Morgen, vrijdag 8 januari reist Van Beers af naar Tanzania. Afhankelijk van de weersomstandigheden verwacht hij met de groep zo rond begin volgende week aan de klim te beginnen. ,,Wat een berg met je doet is ongelofelijk. Hij is sterker dan de mens. We gaan onderweg niet veel met elkaar praten en trachten gemotiveerd te blijven. Mindset zegt Hof, geconcentreerd zijn met wat je doet. Wassen en scheren is er die dagen niet bij. Er is gekozen voor de moeilijkste route, tot de rand van de krater, waar het héél koud is. Ik hoop dat we homogeen blijven, zonder achterblijvers. Op vierduizend meter hoogte komt er een schifting en gaan de goede klimmers door. Ik heb veel ervaring, maar je weet nooit wat je tegenkomt. Toch hoop ik op een piece of cake. Ik kijk er naar uit en ben er niet bang voor."

GEZOND MAKEN

Na het Kilimanjaro-avontuur wil Van Beers zich, naast zijn werk als tuinman, ook vooral gaan toeleggen op het gezonder maken van mensen, met zijn instructeursdiploma op zak. Hij is er van overtuigd dat de methode-Hof bijdraagt aan gezonder oud worden, maar voegt er aan toe dat een positief leven ook een enorm effect op de gezondheid heeft. ,,Ik wil er heel veel aan gaan doen om mensen gezonder te maken. Dát is mijn missie", aldus een strijdlustige Van Beers.