Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

GEMEENTE BOXTEL PLANT OOK LINDEBOMEN AAN KASTANJELAAN

Beuk, walnoot en Japanse kers in populierenbosje

MARC CLEUTJENS

Boomplantdag valt vroeg dit jaar. Op de eerste werkdag na Nieuwjaar is in opdracht van de gemeente Boxtel een begin gemaakt met het rooien van het zogeheten populierenbosje in de wijk Oost. De bomen die vanwege de ouderdom een gevaar vormden voor de omgeving, maken plaats voor tal van streekeigen bomen en struiken. De aanplant is over drie weken klaar. Aan de Kastanjelaan worden binnenkort lindebomen geplant.

Omwonenden aan de Vorsenpoel, de Volder en de Puttersdreef werden vorig jaar regelmatig betrokken bij het in kaart brengen van de problematiek in en om het populierenbosje. Volgens het gemeentebestuur kan de inbreng van de bewoners onder de noemer burgerparticipatie geschaard worden; in samenspraak met de buurt is een groenplan opgesteld dat meer variatie gaat bieden.

Maandagochtend gingen de werkzaamheden in het populierenbosje van start en sneuvelden de eerste bomen. Het terrein wordt aangevuld met grond die afkomstig is van werkzaamheden aan de Kastanjelaan, waar de stronken van de vorig jaar gekapte kastanjebomen worden verwijderd. De grond wordt gezeefd en naar Oost getransporteerd om het populierenbosje op te hogen.

GROENPLAN

Het groenplan voor dit bosje omvat een veelvoud aan bomen en struiken waarmee volgens wethouder Herman van Wanrooij een veel gevarieerder groengebied ontstaat. De 'eenzijdige' populieren worden vervangen door onder meer rode en groene beuken, acacia, walnoot, Japanse kers, tamme kastanje, amberboom, vijgenboom, tulpenboom en lindeboom.

Onder en bij de bomen gaan struiken groeien en bloeien. De variatie is groot en telt tal van inheemse soorten die de biodiversiteit van het gebied volgens de gemeente ten goede moeten komen. Op de plantenlijst staan onder meer 105 kweeperen, 80 sleedoorns, 125 gele kornoeljes en 45 kruisbessen. Daarnaast is er plaats voor doornloze bramen, zwarte bessen, appelbessen, rimpelrozen en rododendrons. Als de weersomstandigheden het toelaten, worden de struiken binnen drie weken geplant en kan de afwerking van het populierenbosje ter hand genomen worden. De officieuze naam mag dan vervangen worden; populieren staan er niet meer...

De werkzaamheden aan de Vorsenpoel en de Puttersdreef kunnen tot enige overlast leiden, zo stelt de gemeente. bewoners zijn daarover geïnformeerd. Om schade aan het wegdek te voorkomen, zijn stalen rijplaten geplaatst waarover de vrachtwagens met boomstammen rijden.

ARCHEOLOGIE

Volgende week maandag beginnen de werkzaamheden aan de Kastanjelaan, waar vorig jaar bijna alle kastanjebomen gerooid werden. De bomen waren geïnfecteerd door de kastanjebloedingsziekte en konden niet meer gered worden. Nadat de stronken en stobben van de bomen zijn verwijderd en de overtollige grond is afgevoerd naar het populierenbosje in Boxtel-Oost, worden op deze plek lindebomen geplant.

De keuze voor lindebomen werd in nauwe samenspraak met de gemeente Boxtel gemaakt en volgens een woordvoerster was ook hier sprake van burgerparticipatie. ,,De nieuwe lindebomen zijn goed als drachtbomen voor bijen en hebben geen last van luizen en bijbehorende plak", zo laat ze weten.

Vanwege eerdere bijzondere bodemvondsten nabij de begraafplaats Munsel, vinden de werkzaamheden aan de Kastanjelaan plaats onder archeologische begeleiding. Straatnamen als Steenoven en Romein verwijzen naar de plek aan de Dommel waar ongeveer twee millennia geleden een Romeinse nederzetting gelegen was.

De begraafplaats Munsel blijft ondanks de werkzaamheden bereikbaar voor bezoekers. De werkzaamheden zijn van korte duur, maar indien men stuit op bijzondere bodemvondsten kan de klus langer duren. Dan zal eerst aanvullend archeologisch onderzoek plaatsvinden.

FOTO RECHTS: Maandagochtend werden de eerste populieren in het bosje aan de Vorsenpoel en de Puttersdreef geveld. (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding