Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

boeken ruilen aan de kaarsenmaker in boxtel-oost

1 boek uit de kast = 1 boek in de kast

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Vanochtend zaten er drie boeken van Dolfje Weerwolfje in!" Het enthousiasme van Stan (7) en Pim (8) Berkvens over de openbare ruilboekenkast op hun oprit aan De Kaarsenmaker in Boxtel-Oost is groot. Morgen, vrijdag 8 januari, wordt de kast met boeken voor kinderen en volwassenen officieel geopend. Mét kinderchampagne...

In grote steden zie je het fenomeen al langer: een kast aan de straat waar mensen boeken in kunnen zetten die ze niet meer lezen en kunnen ruilen voor een ander boek uit de vitrine. Ook bij basisschool De Spelelier in Boxtel staan speciale boekenbomen. ,,Ik kwam het op internet tegen en het leek me een leuk idee voor onze eigen oprit", aldus moeder Karin. ,,Bovendien heeft Pim dyslexie en dan is het goed om zoveel mogelijk te lezen. Met de ruilboekenkast heeft hij altijd boeken tot zijn beschikking. Sowieso is lezen goed voor iedereen, of je nu jong of oud bent. Bovendien vinden we het leuk om dingen te bouwen, deze kast was weer een nieuw project." ,,Vorig jaar hebben we nog een carnavalswagen gebouwd voor de jeugdoptocht. Toen zijn we tweede geworden", voegt Pim glunderend toe.

hout en boeken

Het gezin probeerde vervolgens op allerlei manieren aan materialen voor de kast te komen. ,,Via internet kwam ik een oude kast tegen waarin een boer eieren verkocht. Vervolgens heb ik via de applicatie Peerby op mijn mobiele telefoon een aantal oproepjes voor hout en kinderboeken gedaan. Mensen uit de buurt die deze app ook op hun telefoon hebben, zien mijn bericht en kunnen daar dan gehoor aan geven. Op allerlei adressen heb ik hout en boeken opgehaald, heel leuk." Vader Joris zette de kast, met medewerking van Stan en Pim, in elkaar.

Op oudejaarsdag werd de openbare ruilboekenkast neergezet. ,,Het is ook mogelijk om 's avonds boeken te ruilen, we hebben er oude kerstverlichting in gehangen", grinnikt Karin. ,,Er heeft al één iemand geruild. Ook hebben er al mensen in de kast gekeken", aldus Stan en Pim. ,,Door deze kast hoeven mensen oude boeken niet te verkopen, maar kunnen ze die ruilen voor andere boeken", voegt Karin toe. Er is niet alleen ruimte voor kinderboeken, ook volwassenen kunnen in de kast terecht. Karin: ,,De enige vereiste die we hebben, is dat er geruild wordt. Er staat niet voor niets op de vitrine: '1 boek uit de kast = 1 boek in de kast'."

Stan en Pim zijn allebei dol op lezen. ,,Ik heb al een boek mogen ruilen van mama", vertelt Pim. Trots toont hij een dik exemplaar waarin allerlei verschillende strips zijn opgenomen. ,,En als ik dit boek uit heb, ga ik weer iets nieuws uit de kast pakken..."

Morgen, vrijdag 8 januari wordt de ruilboekenkast om 16.00 uur officieel in gebruik genomen. ,,Mensen uit de buurt zijn van harte welkom", aldus Karin. ,,We hopen dat zoveel mogelijk mensen van het bestaan van de kast af weten." Stan en Pim mogen een lintje doorknippen en er is kinderchampagne.

FOTO BOVEN: Stan en Pim Berkvens zijn dolblij met de openbare ruilboekenkast die op hun oprit staat aan De Kaarsenmaker in Boxtel-Oost. Mensen kunnen oude boeken neerzetten in de vitrine en ruilen voor andere exemplaren. (Foto: Annelieke van der Linden).

Boxtel

Ierse sessie

Zondag 17 januari wordt vanaf 13.30 uur weer een Ierse sessie gehouden in bed & breakfast In Den Boogert aan de Oude Boomgaard in Boxtel. Bezoekers genieten van een intieme warme sfeer kunnen mee zingen en/of dansen. Muzikanten met een gitaar, viool, accordeon, tin whistle, bodhran, harp, trekzak maar ook andere instrumenten zijn welkom. Ierse muziek voert de boventoon, maar er klinkt ook andere volksmuziek, waaronder Brabantse liederen. Verzoeknummers kunnen mee worden gezongen, tekstboeken zijn beschikbaar. De toegang is gratis.


Boxtel debatteert

over grondstoffen

in gemeenteraad

De gemeenteraad van Boxtel buigt zich dinsdag 12 januari in een beeldvormende bijeenkomst over het zogeheten grondstoffenplan. Onder regie van wethouder Herman van Wanrooij wordt dit plan de komende periode uitgewerkt; het vervangt het huidige afvalbeleidsplan.

In het grondstoffenplan wil Boxtel zich richten op hergebruik van grondstoffen die vanuit de afvalstroom worden aangeboden door burgers. De verwerking van afval wordt veel minder een uitgangspunt in het nieuwe beleid.

Naast een korte evaluatie van het huidige afvalbeleid kijkt de gemeenteraad volgende week naar de ervaringen met zogeheten 'waardecreatie' uit afval en wordt gediscussieerd over de wijze waarop Boxtel hiermee in de toekomst om wil gaan.

Alle raads- en steunfractieleden zijn uitgenodigd voor deze bijeenkomst. Daarnaast zijn ook inwoners welkom. Aanmelden is niet nodig.

De gemeenteraadsvergadering begint om 19.30 uur en wordt gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis. De bijeenkomst duurt tot ongeveer 21.30 uur.

Afbeelding