Elle en Josje, links op de voorgrond, ontmoeten Woutertje Kaboutertje voor de tweede keer. De dappere dorpsdwerg van Liempde komt elk jaar op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar tevoorschijn. (Foto: Albert Stolwijk).
Elle en Josje, links op de voorgrond, ontmoeten Woutertje Kaboutertje voor de tweede keer. De dappere dorpsdwerg van Liempde komt elk jaar op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar tevoorschijn. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

LIEMPDSE KINDEREN ONTMOETEN WOUTERTJE KABOUTERTJE

Optocht Liemt-Al-Licht blijft in trek

Ook op de eerste zaterdag van 2016 kwam ie weer tevoorschijn. Uit een trommel onder de kast. Althans, zo gaat het in het kinderliedje. Woutertje Kaboutertje schudde in Liempde de handen van enkele tientallen kinderen. Zoals van Josje en Elle. De twee meisjes keken niet raar op dat de dappere dorpsdwerg groter was dan zij zelf.

Kabouters zijn klein. Héél klein. Maar Woutertje niet. Volwassenen vinden hem niet zo groot, maar kinderen wél. En toch kijken die niet gek op als ze de bebaarde dwerg de hand schudden. ,,Woutertje is gewoon heel flink gegroeid", vertelt Josje (8). Terwijl ze in haar ene hand een lampion vasthoudt, steekt ze haar andere arm uit. Naar de rode handschoen van de dorpskabouter. Want die schudt kinderen maar wát graag de hand.

Ook Elle, het vriendinnetje van Josje, krijgt de hand toegestoken. Het kaarsje in haar lampion is uitgegaan, maar wordt door een van de vrijwilligers van de organiserende stichting Algemeen Belang Liempde (ABL) weer snel aangestoken. Want na de ontmoeting van Woutertje zet een stoet van circa honderd mensen zich in beweging voor een rondgang door het dorp onder aanvoering van Willemke Tell. Tijdens de lampionoptocht Liemt-Al-Licht ontmoeten de kinderen allerlei sprookjesfiguren.

,,Dit is een feest voor de allerkleinste kinderen. Volgens mij is het inmiddels al de zestiende keer dat de dappere dorpsdwerg ten tonele wordt gevoerd", vertelt ABL-voorzitter Wilbert Swinkels. ,,Het is een mooie traditie, die we graag ongewijzigd in stand houden. Elk jaar hetzelfde ritueel, maar steeds komen er jonge kinderen bij en voor hen is het dus toch weer nieuw."

LOPEN IS GEZOND

Guus (11), Soufian (10) en Jip (9) lopen ook mee. ,,Want wij hebben jonge broertjes en zusjes", roept het drietal in koor. ,,En lopen is gezond", aldus Guus. Jip: ,,Én we krijgen na afloop warme worstenbroodjes. Mmm..." Soufian stond er zonder lampion een beetje beteuterd bij: ,,Net in de fik gevlogen..."