Afbeelding
Foto: Peter de Koning

cheque essche boeltje voor esch voor elkaar

'Samen Bezig' timmert en mozaïekt

CARRY DIRKX

Een uur voor de officiële aftrap van Samen Bezig wordt er al volop getimmerd, gezaagd en gemozaïekt door een clubje van een man of acht. Samen Bezig is de naam van de nieuwe activiteit van werkgroep Esch voor Elkaar. Iedere maandagochtend en woensdagochtend kunnen mannen én vrouwen in het noodgebouw van de Sint-Willibrordussschool komen 'hobbyen', zoals de deelnemers het zelf noemen. Maandag openden de deuren van 'Samen Bezig' voor het eerst.

Wim Bekkers (67) is met stukjes tegels het PSV-logo aan het mozaïeken. ,,Normaal gesproken doe ik dat thuis, in de huiskamer, samen met mijn vrouw José. Maar het leek me gezellig om hier bezig te zijn", zegt hij. Aan tegels geen gebrek: vroeger zat hij in de tegelhandel. Hij wil deze nieuwe hobbyruimte zeker wekelijks gaan bezoeken, samen met José. Ook Karel Doggen (65), die een houten miniatuurkarretje in elkaar aan het zetten is, wil een vaste bezoeker worden. Hij is graag bezig met dingen maken, vooral met hout. Dat dat nu samen met anderen kan, vindt hij een pluspunt. ,,Wat de een niet weet, weet de ander. En natuurlijk alles met een bèkske koffie erbij. We gaan er samen iets van maken."

DRAAIBANK

De werkgroep Esch voor Elkaar werd vorig jaar opgericht naar aanleiding van de veranderingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De werkgroep wilde onderzoeken of er diensten of activiteiten waren die in Esch gemist werden, met name door ouderen. Samen Bezig is daar een uitvloeisel van. Timmeren, sleutelen, hout en metaal bewerken, schilderen: het kan allemaal. De bezoekers van de hobbyruimte gaan zelf beslissen wat ze gaan doen of maken. In de ruimte staan een draaibank en een lintzaag. Die komen uit de boedel van de jaren geleden ter ziele gegane Essche hobbyclub Hobby 83. Verder een metaalboor, in bruikleen gekregen van Hans Kreemer, ook al zo'n man met gouden handjes. ,,Thuis heb ik een hobbyruimte, maar het is zeker zo gezellig om met anderen bezig te zijn", zegt hij. Hij werkt veel met metaal en zou graag willen leren tekenen of schilderen. ,,Dat kan hier allemaal. Wat we precies gaan doen: dat moet groeien." Kees van den Aker, lid van Esch voor Elkaar, sluit daarbij aan. ,,Het lokaal is open voor iedereen, zonder verplichtingen", zegt hij. ,,Mensen kunnen komen wanneer ze willen. De ruimte is open op maandag en woensdag van 9.00 tot 12.00 uur."

Klokslag tien uur wordt de ruimte dan officieel geopend, door Van den Aker. Hij roemt de soepele medewerking van gemeente, school en KBO. ,,Hartverwarmend", noemt hij het gemak waarmee de ruimte voor Samen Bezig geregeld werd. Na de openingswoorden neemt Van den Aker nog een cheque van 500 euro in ontvangst uit handen van Harry van Brunschot van muziekvereniging Sint-Willibrordus. De muziekvereniging schenkt ieder jaar een bedrag uit de opbrengst van het Essche jeu de boulestoernooi aan een vereniging of activiteit uit Esch. ,,Na héél rijp beraad werd dat dit jaar Samen Bezig", grapt Van Brunschot. En na die officiële momenten: weer volop aan de slag.

FOTO BOVEN: Samen Bezig, de nieuwe activiteit van de werkgroep Esch voor Elkaar, ging maandag pas voor het eerst van start. Toch werd al volop geklust en geknutseld. (Foto: Peter de Koning).

Liempde

Op naor d'Honderd

Het Liempdse dweilorkest Op naor d'Honderd heeft nog ruim zeventig jaar te gaan, maar blijft enthousiast repeteren om in 2089 het eeuwfeest te kunnen vieren. Jaarlijks laten de muzikanten in het begin van het nieuwe jaar horen, hoe ver ze gevorderd zijn. Zaterdag 9 januari gebeurt dat in café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat. De openbare repetitie begint om 20.00 uur. Een gastoptreden wordt verzorgd door De Willie's.

Winterwandeling

Natuurwerkgroep Liempde organiseert zondag 10 januari de jaarlijkse winterwandeling door natuurgebied De Prekers in Schijndel. Gids Mario Gevers neemt de deelnemers mee door de natte leembossen langs de Zuid-Willemsvaart. Vertrekpunt om 09.00 uur is café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat in Liempde.


Harry van Brunschot gaf de aftrap van Samen Bezig een extra feestelijk tintje door een cheque van 500 euro uit te reiken aan Kees van den Aker. (Foto: Peter de Koning).