Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

'BEN X': WAARGEBEURD VERHAAL OVER SYNDROOM ASPERGER

Vlaams drama in ridderzaal Stapelen

De bekende film Ben X van regisseur Nic Balthazar is donderdag 21 januari te zien in de ridderzaal van kasteel Stapelen. De film maakt deel uit van de filmserie Down & Aut die binnen de cyclus FilmPodiumScopia wordt vertoond in Boxtel.

Ben X is een Belgisch-Nederlandse coproductie uit 2007 die het aangrijpende verhaal vertelt van de jongeman Ben. Hij heeft het syndroom van Asperger, een aan autisme verwante stoornis. Bens leven zit vol vreemde rituelen. Hij lijkt als autist te leven in zijn eigen universum dat zich voor meer dan de helft afspeelt in de virtuele wereld van online computergames.

In de echte, harde wereld van een technische school is het leven voor hem een dagelijkse hel, met twee medeleerlingen die hem het leven bijna letterlijk onmogelijk maken. Ben heeft echter een plan en tijdens de film wordt duidelijk welke gevolgen dat heeft. De rolprent is gebaseerd op het autobiografische boek 'Niets was alles wat hij zei'.

KAARTVERKOOP

Ben X wordt op 21 januari om 20.15 uur ingeleid door Yvonne Vugts die tot voor kort als orthopedagoge werkzaam was bij het steunpunt Autisme in 's-Hertogenbosch.

Toegangskaarten voor Ben X kosten 6,50 euro zijn vanaf heden verkrijgbaar bij Hebbes (Markt) en Jumbo (Ooosterhof) in Boxtel en bij drogisterij Bewust Beter aan de Nieuwstraat in Liempde. Ook op de dag zelf worden zolang de voorraad strekt kaarten verkocht in de ridderzaal. Het aantal zitplaatsen is beperkt en de ervaring leert dat het aantal zitplaatsen snel is uitverkocht.

THEMA'S

FilmPodiumScopia is een initiatief van de Boxtelse filmkenners Wim van Liempt en Jos Vervoort, die elke seizoen een reeks kwaliteitsfilms laten zien in Podium Boxtel en de ridderzaal van kasteel Stapelen. Vaak worden thema's gekozen waarbinnen meerdere films worden vertoond. Dit seizoen is dat het thema 'Down & Aut' waarin films te zien zijn over mensen met een beperking of aandoening.

FOTO BOVEN: De hoofdrol in Ben X wordt gespeeld door Greg Timmermans, die de rol vertolkt van Ben Vertriest.