EINDSTRIJD OP DONDERDAG 28 JANUARI

Boxtelse Martje Wijers in prefinale DichtSlamRap

De in Boxtel geboren en getogen Martje Wijers (1986) is zondag 10 januari een van de deelnemers aan de prefinale van DichtSlamRap. Te midden van een aantal andere dichters, slammers en rappers zal Wijers haar debuut maken op het Boxtelse poëziepodium, dat vanaf 14.00 uur opent in café Le Temps Perdu aan de Markt.

Wijers studeerde in Amsterdam Scandinavische talen en culturen en taalwetenschap te studeren, verlegde haar grenzen door in Gent te gaan werken aan een doctoraatsonderzoek en ging er aan de slag als als docent Zweeds en Zweedse taalkunde. Ze keert graag terug naar haar geboortegrond om wat gedichten voor te dragen.

Wijers is een van de acht vrouwen die dit jaar meedoet aan de Boxtelse prefinale van DichtSlamRap. Naar verwachting zullen twee deelnemers later deze maand te zien zijn in de finale die donderdag 28 januari gehouden wordt. Tot die tijd is in bibliotheek De Meierij aan de Burgakker een expositie met posterontwerpen te zien die studenten van SintLucas hebben gemaakt.

Een van deze posters is inmiddels door de jury van DichtSlamRap uitgekozen als beeldmerk voor de aflevering van 2016. De tentoonstelling is te zien tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

GROOT AANBOD

De prefinale van DichtSlamRap is enkele jaren geleden in het leven geroepen toen bleek dat behoorlijk wat dichters en dichteressen uit de nabije omgeving mee wilden doen aan DichtSlamRap. ,,Door het grote en kwalitatief hoge aanbod van heinde en verre en het feit dat in de finale maar twaalf plekken te vergeven waren, lukte dat niet altijd", vertelt organisator Marcel Linssen. ,,De prefinale geeft dichters die in de ogen van de jury een extra kans verdienen de mogelijkheid via de voorronde alsnog door te dringen tot de eindstrijd op 28 januari."

Amber Herber uit Utrecht is volgens Linssen een van de trouwe inzenders de afgelopen vier jaar. Voor de derde keer doet ze nu mee aan de prefinale. Opmerkelijk is ook de deelname van Griet Menschaert uit Eindhoven. Menschaert dong enkele maanden geleden als een van drie dichteressen mee naar het stadsdichterschap van Eindhoven. Ze moest de eer laten aan Nienke Ester Grooten.

Vanuit Tilburg beklimt Mandy Verleijsdonk het podium in Le Temps Perdu. Verleijsdonk is de afgelopen jaren een graag geziene gast tijdens Tilburgse poëziebijeenkomsten. Andere deelnemers zijn Eline Crols uit Turnhout, Els Dejonghe uit Antwerpen en de kersverse stadsdichter van Capelle aan den IJssel, Miranda de Haan.

GASTOPTREDEN

Tijdens de prefinale is ook een gastoptreden te zien van dichteres Lotte Dodion uit Antwerpen, enkele jaren geleden winnares van DichtSlamRap. Dodion is samen met DichtSlamRap-organisator Linssen druk doende met voorbereidingen voor een vaartocht rond leven en werk van Jeroen Bosch. Singer-songwriter Iris Penning, ook al vaker te gast bij DichtSlamRap, schreef enkele liedjes voor de Jeroen Bosch-vaartochten.

De prefinale is, evenals de finale op donderdag 28 januari, in café Le Temps Perdu aan de Markt 13 in Boxtel. De middag begint om 14.00 uur, de toegang is gratis. Tijdens de finale op 28 januari wordt de nieuwe dichtbundel van DichtSlamRap gepresenteerd. Die bevat een bloemlezing van de beste inzendingen van dit jaar.

Zowel de prefinale als de finale van DichtSlamRap zijn gratis toegankelijk.