Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PAULA ELIËNS (KALBO) MAAKT INDRUK IN MANNENWERELDJE

'Van huis uit een aardige knutselaar'

PETER DE BEKKER

Een vrouw als baas van een bedrijf in sanitair, keukens en tegels. Dat zie je niet vaak. Maar Paula Eliëns twijfelde geen moment toen ze zeven jaar geleden hoorde dat ze Kalbo over kon nemen. De zaak verhuisde drie jaar geleden van de Stationsstraat naar De Staarten op industrieterrein Ladonk, maar ook daar weten klanten Kalbo goed te vinden.

,,De vorige eigenaren waren vrienden van ons", vertelt Eliëns. ,,Mijn man en ik zaten eens op een zondagmiddag met hen te babbelen toen zij aangaven dat ze met pensioen wilden en Kalbo wilden verkopen. Toen dacht ik: daar ga ik op in." Een opvallende move, want Eliëns komt helemaal niet uit de sanitaire wereld. ,,Ik heb altijd in het management gezeten. Bij KPN, Planet Internet, dat soort zaken. Maar dit leek me leuk."

Toch was het wel even schakelen voor haar. ,,Gelukkig ben ik van huis uit een aardige knutselaar. Dat scheelt natuurlijk, ik snapte een hoop dingen. Daarnaast ben ik mezelf een spoedcursus gaan geven. Ik heb heel veel boeken gelezen en ben de 'oude' Kalbo gaan opruimen, zodat ik ieder onderdeeltje letterlijk in mijn handen kreeg. Verder liet ik me bijpraten door vertegenwoordigers, klanten en groothandels. Ik heb gelukkig een heel goed 'snappertje', dus ik had snel in de gaten hoe het allemaal werkte. Na twee of drie maanden had ik het gevoel dat ik al dertig jaar in het vak zat."

'KLANTEN KEKEN OP'

Toch blijft het een mannenwereldje, waar ze zich in begeeft. Dat merkte Eliëns toen ze begon. ,,Kranen uit elkaar halen, repareren… Dat doe ik allemaal zelf. In het begin keken klanten daarvan op, maar nu vragen ze naar me. Omdat ze weten dat ik overal kennis van heb. Ik ken het bedrijf op mijn duimpje. Ik weet alles te vinden, ook de kleinste dingen."

Met Kalbo houdt Eliëns een naam hoog in Boxtel en omstreken. Kalbo begon in 1906 als stukadoorsbedrijf, maar houdt zich inmiddels bezig met sanitair, tegels, keukens, verwarmingsketels, airco's en zelfs het bouwen van zonnepanelen. ,,Het maakt niet uit. We doen – in samenwerking met een aantal aannemersbedrijven en loodgietersbedrjf Martinali in Liempde - eigenlijk alles. We kunnen van casco af bouwen, maar ook een klus afmaken, iets renoveren of ondersteunen als de klant alleen hulp wil bij een specifiek onderdeel. We verrichten maatwerk."

WELLNESSRUIMTE

Sanitair speelt een steeds belangrijkere rol in het leven van mensen anno nu, valt Eliëns op. ,,De badkamer was vroeger gewoon een natte cel. Douchen en dan eruit. Tegenwoordig is het meer een wellness- en ontspanningsruimte. Klanten zoeken steeds prettigere baden, ze willen dat het douchen een beleving wordt. Datzelfde geldt voor de toiletten. Zeker met de douche-wc's die er steeds meer komen. Een soort ingebouwd bidet. Het is allemaal comfortabeler. De tegels mogen tegenwoordig ook een wat mooiere uitstraling hebben. Het is niet meer allemaal witglans, alles wit. Er mag een warme uitstraling komen."

Ze houdt zich daarom graag bezig met ontwerpen. ,,Ik teken alles in 3D. Dan krijgen klanten een mooi inkijkje in wat ze hebben uitgezocht. Dit werk is superleuk. Het ene moment ben je bezig met ontwerpen, verkoop en loodgieterswerk, dan weer loop je in het magazijn te sjouwen met tegels en zakken lijm."

FOTO BOVEN: Paula Eliëns : 'Kranen uit elkaar halen, repareren… Dat doe ik allemaal zelf'. (Foto: Peter de Koning).


Vier vrouwen

genieten van

verwendag

Natasja Willems, eigenaresse van modewinkel Natasja Fashion aan de Rechterstraat, bedacht in samenwerking met een aantal ondernemers een speciale actie. Iedereen kreeg de mogelijkheid een persoon op te geven voor een speciale verwendag. Vandaag, donderdag 7 januari, werden vier vrouwen in het zonnetje gezet.

Bij Natasja Fashion, nagelstudio Meia Lua, eetcafé Sjefke Steekhuis, Iris Kappers en schoonheidssalon Beamien konden mensen via een stembus vrouwen voordragen die in een financieel lastige positie zitten of altijd klaarstaan voor een ander. ,,Uiteindelijk hebben we vijftig aanmeldingen gehad", aldus Willems. Diana Voets, Bianca van de Pasch, Fien van Eindhoven en mevrouw Van de Sangen kwamen als winnaars uit de bus. Zij genoten vandaag onder meer van een kappers- en schoonheidsbehandeling, nieuwe outfit, schoenen, lunch en diner.

Politie

Aanrijdingen

Rond middernacht is van zondag op maandag een 57-jarige fietser uit Liempde aangereden door een 18-jarige automobiliste uit Esch. Dat gebeurde toen de Liempdenaar de kruising Tongersestraat/Van Hornstraat wilde oversteken. De man is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De bestuurster van de auto bleef ongedeerd. De voorruit raakte vernield waardoor een bergingsbedrijf het voertuig moest afvoeren.

Maandagmiddag viel omstreeks kwart over twaalf een 25-jarige vrouw uit Boxtel van haar fiets op de Van Salmstraat. De politie onderzoekt nog of zij is aangereden door een passerende vrachtauto. Het slachtoffer was goed aanspreekbaar en is voor controle overgebracht naar het ziekenhuis. De gealarmeerde traumahelikopter bleek niet nodig.