Afbeelding
Foto: Peter De Koning

What's Up, Fleur?

Hoeveel kerstbomen ze heeft ingezameld? Fleur Bosch (9) is de tel een beetje kwijt in haar overvolle tuin aan De Volder. Het zijn er bijna negentig, schat ze. Per boom krijgt ze vijftig cent van de gemeente.

Wat ga je doen met dat geld? ,,In mijn spaarpot. Als ik wat leuks tegenkom, kan ik het kopen. Ik had vuurwerk gekocht voor Nieuwjaar, dus ik heb nu niet zoveel geld meer."

Hoe ging je te werk? ,,Een paar dagen voor Kerst ging ik met schrift en potlood langs alle deuren in mijn buurt. Ik vroeg: mag ik uw boom na Kerstmis? Adressen en ophaaldagen hield ik bij in het schrift. Ja, dat was veel werk. Maar het is gewoon hartstikke leuk om buiten in beweging te zijn. Veel leuker dan de hele vakantie op de bank hangen. En ik ben niet bang om m'n handen vies te maken."

Kreeg je hulp? ,,Mijn broer Luc hielp een dag mee en mijn oudere zus Marleen hielp veel. Vorig jaar hielp Marleen mij ook en dat vond ze toen zó leuk. In een vrolijke bui zei ze: volgend jaar help ik weer mee en dan mag jij het geld hebben. Dat heb ik opgeschreven in een contractje en dat heeft ze getekend."

Is het zwaar werk? ,,Best wel. Bomen slepen valt niet mee. Dus was ik erg blij met alle hulp. Sommige mensen gooiden de boom zelf bij ons over de schutting. Handig. De afgelopen dagen hadden we ook een laken in de auto liggen en de achterbank omlaag. Als we onderweg een boom zagen liggen, riepen we 'Kerstboom!' en namen we die mee."

Ga je na Kerstmis 2016 weer bomen inzamelen? ,,Jazeker! Met hulp van vriendinnen wil ik dan nog meer bomen ophalen. Dan zullen we ook wat verder moeten kijken dan alleen onze eigen buurt. En o ja, nog een belangrijke tip: trek handschoenen aan, dan heb je geen last van de naalden en hars. Ik heb bijvoorbeeld mooie roze handschoenen met 'Pretty Pink' erop!"

FOTO RECHTS: Fleur Bosch bij haar kerstbomen-oogst. (Foto: Peter de Koning)