Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

NIENKE BOSMA HOUDT OPEN TOERNOOI IN DE BRAKEN

Volleyballen voor retour Cochabamba

MARC CLEUTJENS

Acht leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum stappen op 17 april in het vliegtuig voor een bijna twee weken durende reis naar Cochabamba in Bolivia. Onder hen vijfdejaars vwo-leerling Nienke Bosma (17). De Boxtelse organiseert een volleybaltoernooi ('Speel Nienke naar Bolivia') om de reis te kunnen financieren en zo iets te kunnen betekenen voor straatkinderen in nood.

De kerstactie van het JRL stond eind december helemaal in het teken van de projecten die de school gaat adopteren in de Boliviaanse stad. In samenwerking met de plaatselijke stichting Straatkinderen van Cochabamba en enkele lokale vertegenwoordigers gaan de scholieren projecten bezoeken en maken ze kennis met de hulp die wordt verleend aan de allerarmste jongeren van de stad. ,,De kerstactie heeft ruim achtduizend euro opgebracht en dat is een heel mooi bedrag om projecten mee te financieren", vindt Nienke.

Net als de andere reisgenoten moet ze het grootste deel van de reis naar Cochabamba zelf betalen. ,,En dus moet er extra hard gewerkt worden op de broodafdeling van de Jumbo", lacht de Boxtelse. Ze bedacht echter ook een ander plan. Ze is sinds haar zevende actief bij volleybalclub Blox - die destijds nog Blue Smash heette - en trad in overleg met clubvoorzitter Bart Hermkens. ,,Ik heb het plan bedacht om een open Boxtels volleybaltoernooi te organiseren in De Braken."

POULES

Nienke rekent niet alleen op deelname van een aantal Blox-teams, maar hoopt ook dat familieleden, vrienden en kennissen of sporters van andere clubs in Boxtel meedoen. ,,De eerste teams meldden zich echt heel snel", lacht Nienke, die zelf uitkomt in Blox A1 dat momenteel een fraaie vierde plek op de ranglijst bekleedt. ,,Natuurlijk doet mijn eigen team ook mee. En nu al hebben zich twaalf teams gemeld. Echt heel gaaf!"

De Boxtelse kan maximaal 24 teams inschrijven; meer ruimte is er niet in de grote zaal van De Braken. ,,De ploegen gaan het eerst in poules tegen elkaar opnemen en spelen vervolgens finalewedstrijden. Om extra geld in het laatje te brengen, wil ik ook een loterij houden. Ik hoop dat winkeliers bereid zijn mij te steunen en leuke prijsjes beschikbaar willen stellen."

Om aandacht te vragen voor het toernooi, heeft Nienke flyers en posters vervaardigd die op tal van plekken in Boxtel zijn opgehangen. Teams kunnen zich aanmelden via e-mail en dienen meteen een leuke Zuid-Amerikaans getinte naam te verzinnen.

ONTWIKKELINGSHULP

Nienke was vorig schooljaar een van de meer dan honderd leerlingen die een sollicitatiebrief schreef om in aanmerking te komen voor een van de acht plekken in het reisgezelschap, dat verder bestaat uit rector Leon Spaan en docent Guido van der Klauw. Daags voor de zomervakantie vernam ze dat ook haar brief voldoende inspiratie bood om mee op reis te gaan.

,,Ik heb onder meer aangegeven dat ik later als ontwikkelingsarts aan het werk wil gaan in de Derde Wereld", vertelt de Boxtelse, die haar profilering hierop heeft ingericht. Ze volgt het profiel Natuur & Gezondheid en wil na het behalen van haar diploma medicijnen gaan studeren om zich later te specialiseren in ontwikkelingshulp.

Nienke verbleef enkele jaren geleden een tijdje in Kenia, waar ze met haar moeder Monique op bezoek was bij een vriendin die er tijdelijk woonde. ,,In Nairobi hebben we toen enkele hulpprojecten bezocht en ik heb ook de sloppenwijken gezien. Toen al is het idee geboren om ontwikkelingswerk te gaan doen. Ik wil arme mensen helpen, bijvoorbeeld als arts." Ze heeft ook een oom die uit Zimbabwe komt en zodoende weet ze ook van dat land veel over armoede.

INENTEN

Nu de kerstvakantie erop zit, komt de reis naar Cochabamba dichterbij. Alle reizigers moeten worden ingeënt en maken plannen om tijdens hun verblijf meerdere hulpprojecten te bezoeken. De vliegtickets zijn inmiddels geboekt en thuis heeft Nienke een reisgids klaar liggen. ,,Gekregen met surprise, met heel veel informatie over Bolivia."

De komende weken zal ze zich vooral richten op de organisatie van het 'Speel Nienke naar Bolivia-toernooi', dat zondag 28 februari vanaf 11.30 uur wordt gehouden in sporthal De Braken. De Boxtelse kan rekenen op de steun van de leiding van De Braken. ,,Een heel ondernemend initiatief waaraan we graag meewerken", zegt directeur-eigenaar Gerard Smit. ,,Meteen toen Nienke bij ons aanklopte, hebben we ruimte gemaakt om dit doel te ondersteunen", vult beheerder Martien Pennings aan.

MEEDOEN

Teams die op 28 februari willen meedoen aan Nienke Bosma's open Boxtels volleybaltoernooi, kunnen zich aanmelden via e-mail: boliviatoernooi@outlook.com. Deelname kost 30 euro per team. Ze nodigt ook sporters van andere verenigingen uit mee te doen. ,,Niets is zo leuk als samen te volleyballen", straalt ze. ,,Volleybal is een sport waarin je goed moet samenwerken om een doel te bereiken. En dat past prima bij de reis die we straks naar Cochabamba gaan maken. Doe je mee?"

FOTO BOVEN: Nienke Bosma poseert met een grote groep speelsters in de Blox-hal van sportcomplex De Braken. De Boxtelse houdt een volleybaltoernooi ten bate van haar reis met het Jacob-Roelandslyceum naar Bolivia. (Foto: Albert Stolwijk).