Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELSE BAND GAAT FEESTJE BOUWEN IN DE ROTS

Acting the Maggot brengt Ierland nabij

MARC CLEUTJENS

Met een setlist die 29 nummers telt en een aantal vaten Guinness op voorraad staan de zes muzikanten van Acting the Maggot te trappelen voor een nieuwe show op de Boxtelse planken. Zaterdag 9 januari is het zover en wordt het eerder uitgestelde concert alsnog ingehaald in gemeenschapshuis De Rots. ,,Ierse muziek biedt zoveel vertier dat zelfs het grootste verdriet even vergeten kan worden."

Een verkeersongeval dat een van de muzikanten eind vorig jaar overkwam, noopte bandleider Maarten de Gans uit Boxtel de show 'From Pub 2 Pub' in De Rots te annuleren. Een bittere tegenvaller omdat ze allemaal klaar waren voor de avondvullende show in het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat dat de zanger-gitarist zo'n plezierige plek vindt om live te spelen. ,,Nu gaan we op herhaling en gaan we alsnog een geweldig Iers feestje bouwen", belooft De Gans.

GENERALE REPETITIE

Met boezemvriend Rogier Peerlings op bas, violiste Daniëlle van Berkom, banjospeler Sjoerd van Ravenzwaaij, drummer Geert Hendrikx en accordeonist Tom van Aarle werd maandagavond in een kleine oefenruimte dicht bij de Dommel in Boxtel een generale repetitie gehouden waarbij zo'n beetje alle nummers de revue nog eens passeerden. Te beginnen met de opener 'Streams of Whiskey' van The Pogues, de band waarvan Acting the Maggot zo graag nummers speelt.

Meer nummers van Shane McGowans feestband staan op de setlist die zaterdag in De Rots in een moordend tempo zal worden afgewerkt. Maar ook composities als 'Dirty Old Town' en 'The Irish Rover' van The Dubliners prijken erop, net als prachtige songs van Flogging Molly. Zoals het indrukwekkende epos 'Float' dat de band met verve speelt. ,,Flogging Molly is eigenlijk onze grootste inspiratiebron", bekent De Gans tijdens een korte onderbreking van de repetitie. ,,We hebben de band vorig jaar nog aan het werk gezien en dat is genieten geblazen."

VRIENDENGROEP

Acting the Maggot is een band die is geformeerd rond De Gans en Peerlings maar gaandeweg is uitgebreid met sessiemuzikanten. ,,Zo zagen we ons bandje een paar jaar geleden", vertelt De Gans. ,,Nu is een hechte vriendengroep ontstaan die elkaar door en door kent en geweldig kan genieten van het samen muziek maken. Ierse muziek wel te verstaan. Dat is wat ons verbindt."

De band verzorgt in wisselende samenstellingen optredens in binnen- en buitenland. ,,De ene keer staan we met z'n allen op het podium in een Ierse pub. Laatst nog in Amsterdam, en vrijdag (morgen, 8 januari) in O'Shea's in Eindhoven. Maar ik heb vorig jaar ook met Sjoerd enkele kleinschalige optredens gedaan in Denemarken. Later dit jaar staan we met z'n allen in een kroeg in Duitsland."

De Gans ontdekte een aantal jaren geleden dat hij met Peerlings 'aardig thuis' was in het vertolken van het Ierse en het Schotse levenslied. Want zo mogen de volkse nummers best genoemd worden. ,,Dé eyeopener was het moment dat we in een Ierse pub 'The Green Fields of France' speelden", vertelt de Boxtelaar. ,,Het werd in één klap stil. Kennelijk hadden we een gevoelige snaar geraakt." Het nummer zal zaterdag in Boxtel niet ontbreken, al ligt de nadruk ditmaal juist op Ierse nummers. Lachend: ,,Eén Schots liedje mag, mede omdat onze grote fan Pieter van den Hout er zo van kan genieten."

EIGEN NUMMERS

De nadruk tijdens de show 'From Pub 2 Pub' zal zaterdag in De Rots liggen op covers van The Pogues, Flogging Molly en The Dubliners. Maar De Gans geeft aan dat gewerkt wordt aan eigen materiaal. ,,Sjoerd heeft een aantal nummers geschreven die we verder gaan uitwerken. En als die toegevoegd worden aan onze setlist, gaat een échte droom in vervulling."

Het publiek dat zaterdagavond in De Rots present is, krijgt een twee uur durende show voorgeschoteld, die wordt onderbroken door een pauze. Bijzonder is dat in samenwerking met de uitbaters van eetcafé De Kerk aan de Oude Kerkstraat in Boxtel een tap wordt geïnstalleerd waaruit Guinness getapt kan worden. ,,Geen Iers feestje zonder Guinness", grinnikt de Boxtelaar die zich herinnert dat tijdens een eerder optreden in Podium Boxtel alle Ierse biertjes halverwege het optreden al uitverkocht waren. ,,Nu hebben we genoeg vaatjes om de hele avond te kunnen tappen."

KAARTVERKOOP

Kaarten voor 'From Pub 2 Pub' van Acting the Maggot kosten in de voorverkoop 14 euro en zijn te koop bij eetcafé De Kerk of kunnen online besteld worden via www.actingthemaggot.nl. Aan de kassa van De Rots kosten ze zaterdag 16 euro. Het optreden in het gemeenschapshuis begint om 21.00 uur.

FOTO BOVEN: De bandleden van Acting the Maggot aan het werk tijdens de generale repetitie in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

Dükerskoor

In grand café Rembrandt aan de Rechterstraat houdt het Dükerskoor maandag 25 januari de maandelijkse meezingavond. Hier klinkt een repertoire van smartlappen en zeemansliedjes. Het muziekgezelschap nodigt het publiek uit om mee te zingen en deelt tekstbundels uit. De meezingavond start om 20.00 uur, een uur voor aanvang gaat de zaal open. De toegang is gratis.