Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

evenement buurtsport boxtel breekt records

Klaar voor 2016 na Nieuwjaarsduik

MARGO BARTELDS

Voor de traditionele Nieuwjaarsduik die Buurtsport Boxtel vrijdag voor de twaalfde keer organiseerde bij recreatieplas De Langspier meldden zich een recordaantal doorzetters om het jaar spetterend, maar behoorlijk fris, in te luiden. Het zachte winterweer met een uitnodigend zonnetje lokte dit jaar maar liefst 119 zwemmers naar De Langspier; 33 meer dan vorig jaar.

Tien seconden voor het middaguur startte initiatiefneemster Nicole van Spaendonk met aftellen, waarna exact om twaalf uur de 119 deelnemers door een haag van belangstellenden het strand over renden naar het koude water. De thermometer kwam in het water niet hoger dan 6 graden Celsius. Direct na het start overheerste het klikkende geluid van de vele mobiele telefoons, waarmee de aanmoedigende familieleden en vrienden de zwemmers op de foto zetten. Het digitale bewijs van de frisse start werd vaak direct wereldkundig gemaakt via het internet...

Net als vele voorgaande jaren stonden duikers Wil van Schaijk en Bas van Engelshoven in het water klaar om in te kunnen springen wanneer zwemmers, bevangen door de kou, hulp nodig mochten hebben. Gelukkig hoefden ze ook dit jaar niet in actie te komen.

Verschillende groepen, herkenbaar aan dezelfde slaapmuts, pruik of kerstmuts doken samen het water in, maar er waren ook vriendinnen die graag samen de uitdaging aangingen en elkaar aanspoorden om écht kopje onder te gaan. Zo ook Linda Kelders (15) en Isa Sindorff (16). ,,We wilden dit jaar samen sportief beginnen", aldus Linda. Hand in hand liepen ze naar de waterkant, om hardlopend het water in te gaan, waarna ze zich lieten vallen. Bibberend en elkaar omhelzend in de hoop dat ze het dan warmer zouden hebben, kwamen ze het water weer uit. Helemaal trots dat ze volledig kopje onder waren gegaan. Isa gaf aan dat ze echt niet zo sportief zijn. ,,We zijn geen lid van een sportclub of zo, maar we vinden dit wel heel leuk om te doen."

JORDAAN

Annie Verstegen had al meerdere jaren het idee gehad om mee te doen, maar besloot 's ochtends pas dat het er dit jaar nu echt van moest komen. ,,Het was vandaag geen kwestie van dopen in de Jordaan zoals Jezus, maar gewoon hier in De Langspier", lachte Annie. Eigenlijk wist ze ook niet precies wat de bedoeling was. Ze dacht dat ze misschien wel een rondje moest zwemmen, maar het bleef bij een duik. ,,Dit was eigenlijk een fluitje van een cent", meende de Boxtelse. Direct na de duik werden alle deelnemers getrakteerd op een kop warme chocomelk en een warme oliebol. Bij velen verdween het kippenvel als sneeuw voor de zon.

FOTO BOVEN: Bibberend, maar breed glimlachend stonden Linda Kelders (links) en Isa Sindorff vrijdag in De Langspier. De vriendinnen hadden zojuist deelgenomen aan de Nieuwjaarsduik. (Foto's: Albert Stolwijk).


Verzamelruilbeurs

Theepotten met Disney-motieven. Dat is het speciale thema van de maandelijks ruilbeurs van de Vereniging Boxtelse Verzamelaars op zondag 10 januari in gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof. Van 10.00 tot 13.00 uur zijn bezoekers welkom om onder meer bidprentjes, munten, postzegels, sigarenbandjes, stickers, voetbalplaatjes en winkelwagenmuntjes te ruilen. De entreeprijs voor volwassen bedraagt één euro; kinderen betalen 25 eurocent.

De Nieuwjaarsduik trok vrijdag een recordaantal deelnemers. 119 mensen luidden het 2016 in met een frisse duik.