'In 2016 activiteiten beter afstemmen'

Dorpsberaad Liempde:
gesprek over faciliteiten

De grote opkomst bij de oudejaarsborrel in het Liempdse café De Durpsherberg is een positief signaal. Vorig jaar presenteerde het Dorpsberaad Liempde zich tijdens een nieuwjaarsborrel aan de inwoners van het dorp, met als belofte van toegevoegde waarde te zijn voor de gemeenschap. Woensdag 30 december blikte het beraad terug op het jaar 2015.

Die belofte loste het, inmiddels elf leden tellende, Dorpsberaad in. Zo organiseerde het vier goedbezochte thema-bijeenkomsten om de wensen en behoeften van Liempdenaren te inventariseren en werkte het beraad intensief samen met andere partijen om een uitleenpunt van de bibliotheek op basisschool De Oversteek te realiseren. Het is slechts een greep uit de activiteiten van het Dorpsberaad, maar het is duidelijk dat de leden niet stil hebben gezeten en wel degelijk een verschil hebben weten te maken voor de leefbaarheid in Liempde.

Afstemmen

Voorzitter Bert van Ruremonde vertelde tijdens de oudejaarsborrel trots te zijn op wat het Dorpsberaad tot nu toe bereikt heeft. ,,In 2016 willen we écht werk gaan maken van de activiteitenagenda in Liempde en misschien wel Boxtel-breed. Veel evenementen vallen samen en beconcurreren elkaar. Dat kan beter. We willen daarom iedereen oproepen om activiteiten te plaatsen op www.liempde.info en deze website ook te controleren als je iets wilt organiseren."

Niet alleen het afstemmen van de activiteiten van organisaties is een speerpunt. De leden willen ook met de gemeente en organisaties het gesprek aangaan over voorzieningen. ,,We zien dat er soms extra faciliteiten bij komen in onze gemeente, terwijl er al goede alternatieven zijn. We snappen best dat sommigen graag een 'eigen honk' willen hebben, maar we willen hier toch graag de dialoog over openen", lichtte de voorzitter toe.

Woningbouw

Vorige week werd bekend dat er een bouwplan in de maak is voor de bouw van goedkope huizen voor starters en 50-plussers aan de locatie Hamsestraat/Roderweg in Liempde. Van Ruremonde toonde zich er verheugd over. Tijdens een bewonersbijeenkomst van het Dorpsberaad eerder dit jaar werd al geconcludeerd dat er dringend behoefte is aan dergelijke woningen. ,,Er moet en zal gebouwd worden en het liefst op korte termijn, zoals wethouder Peter van de Wiel heeft beloofd. Peter, we blijven je volgen", waarschuwde de voorzitter met een knipoog.

Complimenten

Burgemeester Mark Buijs gaf het Dorpsberaad een groot compliment voor haar inspanningen voor de leefbaarheid in Liempde. ,,Een fantastische aanvulling op alle organisaties die Liempde al rijk is. Wat Liempde doet, doet zij met kwaliteit en die kwaliteit weet ze ook nog eens elk jaar te verhogen."

De Dorpsraad Liempde werd twee jaar geleden ontbonden uit onvrede over de relatie met het gemeentebestuur. Na het wegvallen van de dorpsraad ontstond het initiatief van het Dorpsbéraad. ,,De dorpsraad was een overlegorgaan voor het Boxtelse college van burgemeester en wethouders. Wij zijn dat niet. Wij kunnen vanuit een vrije agenda iets toevoegen", vertelde Van Ruremonde vorig jaar. Het Dorpsberaad zet zich in voor de leefbaarheid en identiteit van Liempde op langere termijn en heeft als aandachtsgebieden sport, cultuur, huisvesting en inwoners.